Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Cholnoky-díj a Cholnoky-kutatónak

2023. november 1. 12:03
Cholnoky Jenő életművében még ma is vannak felfedezésre váró részek, mondja Rybár Olivér, aki már tizenöt éve kutatja a veszprémi földrajztudós munkásságát és életét, és akit ezért az értékőrző tevékenységéért a nagy elődről elnevezett Cholnoky-emlékdíjjal ismert el a város.

Kevés olyan díjazott van, aki olyan elismerést kap, mint Rybár Olivér, veszprémi geográfus és földrajztanár.  Az idei Cholnoky-díjas ugyanis amellett, hogy szintén a geográfiának szentelte életét, mint a nagy előd, Cholnoky Jenő, éppen a róla elnevezett díjjal tüntette ki a város.

Rybár Olivér amellett, hogy a veszprémi Báthory iskolában oktat földrajzot, már másfél évtizede kutatja Cholnoky Jenő munkásságát. Ez idő alatt számos publikáció és előadás született már az ő jóvoltából.

Ennek ellenére úgy tartja, hogy még mindig csak a felületét ismeri Cholnoky Jenő teljes életművének, ami körülbelül egy hatvanéves életút, 700 írással és megszámlálhatatlan elbeszéléssel.

Rybár Olivér, ahogy portálunknak mondta számára a kikapcsolódást jelenti, amikor Cholnoky-t kutathatja, egyfajta nyomozó munka, amiben még tizenöt év elteltével is felfedez új dolgokat, összefüggéseket.

Szerinte Cholnoky Jenő, ha ma élne, egyfajta tudományos celeb lenne, akit tévébe és rádióműsorokba hívnának, hiszen a földrajztudós írásai olyanok, hogy a kellő tudományos alaposság mellett a laikus ember számára is könnyen érthetők és szórakoztatók.

Rybár Olivér a Cholnoky-díjat kedden délután vette át a Vass Gyűjteményben szervezett ünnepségen, ahol jelen voltak a Cholnoky-család ma is élő tagjai, köztük Cholnoky Zsuzsanna, a földrajztudós dédunokája. Ünnepi köszöntőjében ő is méltatta a díjazott tevékenységét, ami Cholnoky Jenő munkásságának feltárásával kezdődött, de ma már az egész család életútját kutatja.

Cholnoky Zsuzsanna egy személyes ajándékkal is készült a díjazottnak, a dédapa egyik pipáját, valamint egy préselt lóheregyűjteményt adott neki, utóbbi mellé az volt írva: 1923, Révfülöp.

Ezt követően Rybár Olivér a pohárköszöntőjében háláját fejezte ki mindenkinek, aki támogatta munkájában, valamint külön kiemelte, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozatban is külön figyelmet kapott a Cholnoky-család hagyatéka, köztük Jenőé is, aki mindvégig szeretettel és csodálattal beszélt Veszprémről.

Rybár Olivér több mint egy évtizede jelentős kutató és publikációs tevékenységet végez Veszprém város szülötte, Cholnoky Jenő földrajzprofesszor életműve feltárása és méltó bemutatása érdekében. A szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetemen jegyezte el magát a földrajz tudománytörténetével, Puskás János professzor úr ösztönzésével és támogatásával. Rybár Olivér már diákkorában kitűnt társai közül lelkesedésével, akadályokat nem ismerő szorgalmával és céltudatosságával.
Cholnoky Jenő szakmai munkásságának, személyének és a Cholnoky család életének feltárásával kapcsolatban számos fórumon, országos konferenciákon, különböző tudományos intézményekben, többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban tartott színvonalas előadásokat.
Rybár Olivér sokat tett a Cholnoky-emlékhelyek megismertetése terén is. Kezdeményezte és elősegítette a Cholnoky szobor – Balás Eszter alkotása – felállítását a tudósról elnevezett Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskola előtt.
Az oktatás és nevelésügy nagy nyeresége, hogy tudását földrajz-technika szakos tanárként, a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskolában is kamatoztathatja, s eredményesen motiválhatja a diákokat a természet és a hazai tájak önzetlen, áldozatokat is vállaló szeretetére. Tanári munkája mellett nagy szorgalommal és kitartással végzi kutatásait, pihenése és szabadideje rovására, jelentős egyéni áldozatvállalással.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. ma 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.