Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

,,Közös gondolkodás és közös munka”

2023. november 3. 11:49
Csütörtök délután sajtótájékoztató keretében ismertették annak az Európa Unió és a magyar állam által támogatott programsorozatnak az eredményeit, melynek célja az egész várost felölelő öt célterületen élő lakosok közösségének, közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi szerepvállalásuk erősítése, ami a társadalmi felzárkózás elérésének is különösen fontos eszköze.
 

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának két konzorciumi partner, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Agóra Veszprém Kulturális Központ nyújtott segítséget a célok elérésében, a hozzájuk kapcsolódó programokat a ProVeszprém Kft. és partnerei bonyolították le.

Brányi Mária alpolgármester az eseményen elmondta, hogy a közös gondolkodáson és közös munkán keresztül sikerült maradandó értékeket és egyben élményeket is teremteni. A programok résztvevői közül mindenki megtalálta a számára kedveset, hiszen a mozgáskultúrától át a klasszikus kultúráig, a gasztronómiai kirándulásokon keresztül igyekeztek mindent érinteni. Az alpolgármester kiemelte: ez a projekt az elmúlt évek leghatékonyabb közösségerősítő programsorozata volt.

Brányi Mária, alpolgármesterBrányi Mária, alpolgármester

A projekt szakmai vezetője Fazekas Orsolya, közösségszervező tematikusan ismertette a megvalósult programokat. A sport és egészségfejlesztés témakör keretében például jógaórákat szerveztek, nordic walking-ot, ismeretterjesztő előadásokat, gyermek és családi rendezvényeket tartottak. A környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében pedig kiadták többek között a Veszprémi fák és bokrok című kötetet, amely egyedülálló módon mutatja be a városrészeket, és amelyben Strenner József - aki évtizedekig volt a város főkertésze - teljes életműve megtalálható. A kötethez Gáspár Gábor készítette a fotókat, aki három éven keresztül járta a várost Strenner Józseffel.

A kötetről Géczi János azt nyilatkozta a könyvbemutatón: ilyen fotógyűjteménye Magyarországon a Természettudományi Múzeumon kívül csak Veszprémnek van.

Kapcsolódó cikk
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve.

A hagyományápolás és helytörténeti programok ölelték fel a projekt legnagyobb részét, melyben aktívan közreműködött Csík Richárd önkormányzati képviselő és képzőművész is, aki megálmodta és megalkotta a kavicsfogú álteknős kisméretű szobrait városszerte, illetve rendhagyó rajzóárakat is tartott a több száz érdeklődőknek.

Fazekas OrsolyaFazekas Orsolya

Fazekas Orsolya úgy véli, minden embernek szüksége van közösségre, mindenki szeretne valahova tartozni. Ezért fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk nekik, hogy csatlakozzanak valamely közösséghez, vagy akár újakat hozzanak létre. 

A ProVeszprém vezetője, Ferenczy Gábor a projektzéró végén a számadatokat is bemutatta, melyek alapján a siker elvitathatatlan. Közel száz partnerrel dolgoztak együtt, helyi civilszervezetekkel és vállalkozásokkal, akik így saját tevékenységüket is meg tudták erősíteni és népszerűsíteni. A színes programkínálat összesen 21.160 fő résztvevőt vonzott, a családi és gyermek programok például 4800 főt, a társadalmi részvétel fejlesztésére ösztönző események pedig több, mint 3600 főt.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. ma 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. ma 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.