Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne csak a tragédiáinkról emlékezzünk meg!

2023. november 4. 16:00
Emlékművet avattak a magyarországi németek betelepítésének 300. évfordulója alkalmából a Deutsches Haus udvarán szombaton.

A magyarországi németek bejövetele természetesen nem egyetlen év alatt történt, az egy majd évszázados folyamat volt – a 300-as jubileumi évvel a pozsonyi országgyűlés által elfogadott törvényt ünnepeljük, ez tette ugyanis lehetővé a nagyobb léptékű toborzást és telepítést. 

Ritter ImreRitter Imre

A veszprémi emlékművet Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője avatta fel szombaton. Ritter megjegyezte: az elmúlt három évtizedben a legtöbb megemlékezést a történelmi tragédiáinkhoz (a svábok világháborút követő kitelepítése és elhurcolása, a Vertreibung és a Verschleppung) kapcsolódóan szerveztük, amelyekről évtizedeken keresztül nem lehetett beszélni. De ugyanígy arról sem beszélhettünk, mit adott a magyarországi németség az országnak. A török uralmat követően ugyanis tragikus körülmények fogadták a betelepülőket: az ország kétharmada műveletlenül maradt, a lakosság elmenekült vagy elpusztult, a földeket másfél évszázadon át senki nem gondozta. 

A mai svábok ősei kőkeményen megdolgoztak a túlélésért és a megélhetésért, és az évszázadok során olyan nevekkel öregbítették Magyarország hírnevét, mint Puskás (Purczeld) Ferenc, a Parlamentet tervező Steindl Imre, vagy a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc. Ritter szerint fontos, hogy büszkék legyünk nemzetiségünk teljesítményeire, mert a sváb mentalitáshoz nemcsak a szorgalom és a munka tartozik hozzá, hanem az öröm és élvezet megélése és ünneplése is. A képviselő hangsúlyozta: a mi felelősségünk az, hogy életben tartsuk őseink emlékét, hogy újabb háromszáz év elteltével is legyenek, akik büszkék lehetnek sváb hagyományaikra.

Heiter FerencHeiter Ferenc

Heilig Ferenc, a Veszprém Vármegyei Német Önkormányzat elnöke rámutatott, hogy a tavaly felújított Deutsches Haus annak idején Frank Jakab  városlődi szabómester és kelmekereskedő tulajdona volt, az ő unokáitól vásárolta meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1998-ban. A ház felújításában a Színvonal dekor kft. is részt vett, az ő minőségi munkájukat látva született meg az elképzelés, hogy az emlékmű elkészítésével is őket bízzák meg Schőnig Brigitta tervei alapján. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.