Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mentőkutyáknak gyűjtöttek a kis ovisok

2023. november 8. 22:02
A Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány kutyáinak gyűjtöttek adományt eledel, plédek, nyakörvek és játékok formájában a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda óvodásai, szüleik és a pedagógusok az Állatvédelmi Témahét keretében.
 

Az Állatok Világnapja és az idén első alkalommal megrendezett országos Állatvédelmi Témahét az óvoda pedagógiai programjának kiemelt része, hiszen az Egry Úti Óvoda három alkalommal is elnyerte az Év Állatvédő Óvodája címet. Fontos célkitűzés a pedagógusok számára az állatszeretetre és a felelős állattartásra nevelés és a korai szemléletformálás, így minden egyes óvodai tevékenységben jelen vannak az állatok valamilyen formában. A gyermekek az év folyamán kutyás bemutatókon, kutyaterápiás foglalkozásokon vesznek részt, menhelyeket látogatnak vagy éppen az állatorvosi rendelőt és az állatorvosok munkáját veszik szemügyre.

Kapcsolódó cikk
Állatvédelem gyerekszemmel
A Veszprémi Egry úti Körzeti Óvoda idén harmadik alkalommal nyerte el az Év Állatvédő Óvodája címet, ez pedig nem a véletlen műve. Elkötelezett óvodapedagógusokra, támogató szülőkre, nyitott szellemű gyermekekre volt szükség ahhoz, hogy ezt a címet elvitathatatlanul kiérdemeljék. Országos szinten is egy sokkal erőteljesebb állatvédelmi szemlélet bontakozott ki idén, ugyanis elkerülhetetlen a problémákkal foglalkozni, és főleg a prevencióval, amit mi az Állatvédelmi Témahét jegyében az alapoktól indulva jártunk körbe: a gyermekek szemszögéből.
 

Az összegyűjtött ajándékokat az ovisok adták át Hirschl Jánosnak, az alapítvány elnökének, aki két kutyájával, az öt éves lány labradorral - aki az Escape nevet kapta- , és négy éves fiú labradorával, Jokerrel érkezett. A kutyákat nem csak megsimogathatták a gyerekek, de azt is megtudták, hogy ezek a különleges labradorok harminc perc alatt három és fél hektárnyi erdős területet kell, hogy átkutassanak, ahol hat embert is meg kell találniuk a sikeres mentőkutya vizsgájukhoz. A Szőke hercegnőnek becézett Escape – aki a többi mentőkutya között egyedül világos színű – világszinten első helyezett kutya nyomkövetésben, egy kulcscsomóról vagy például sapkáról vett szagminta alapján bárkit képes követni, Joker pedig emelt szintű területkereső kutya.

Az adománygyűjtéshez Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és állatvédelemért felelős kormánybiztos is hozzájárult, illetve a képviselő az átadó alkalmával elmondta, hogy a két hétig tartó intenzív Állatvédelmi Témahét alatt igyekeztek országos szinten felhívni a figyelmet arra, hogy a felelős állattartás az év mind a 365 napján kiemelt fontosságú.

Csík Richárd önkormányzati képviselő, Ovádi Péter kormánybiztos és Hirschl János, az alapítvány elnökeCsík Richárd önkormányzati képviselő, Ovádi Péter kormánybiztos és Hirschl János, az alapítvány elnöke

Az Egry Úti Óvoda mindig is iránytű volt az állatvédelemben a többi óvoda számára, ahol a gyermekek, szülők és pedagógusok valódi szövetségben vannak az állatok védelméért. Egy-egy ilyen akció megerősíti a gyermekekben az állatok iránti szeretetet. Nagyon jó választás volt a Kutató-Mentő Alapítvány, a legtöbbször a fókusz csak a menhelyeken van, de emellett látni kell, hogy vannak olyan kutyákkal foglalkozó alapítványok is, akik emberéletekért felelnek. Sokszor csak akkor irányul rájuk kellő figyelem, ha baj van, de csak akkor tudnak segíteni, ha az év többi napján ők is megkapják a nekik járó segítséget – emelte ki a kormánybiztos.

Az adománygyűjtés keretében a pedagógusok versenyt is hirdettek a csoportok között, a legtöbb ajándékot gyűjtő csapat pedig a Panda csoport lett, de minden egyes kis óvodás hozzájárult családjával a nemes gesztushoz.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. ma 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. ma 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. ma 15:14 Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Vajon miért alakult úgy Magyarországon, hogy a köztársasági elnököt nem a nép választja meg, hanem az a 199 képviselő, akik az Országgyűlésben ülnek? Jogos a kérdés, hogy jobb lenne-e, ha ezt a döntést is közvetlenül az emberekre bíznák, ahogy az időről időre felmerül, amikor éppen turnusváltás van a Sándor-palotában. Cikkünkben bemutatjuk a rendszerváltás korának dilemmáit a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban, végül rátérünk arra, hogy mi kellett ahhoz, hogy 2024-ben Sulyok Tamás jelölt lehessen. ma 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.