Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Mentőkutyáknak gyűjtöttek a kis ovisok

2023. november 8. 22:02
A Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány kutyáinak gyűjtöttek adományt eledel, plédek, nyakörvek és játékok formájában a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda óvodásai, szüleik és a pedagógusok az Állatvédelmi Témahét keretében.
 

Az Állatok Világnapja és az idén első alkalommal megrendezett országos Állatvédelmi Témahét az óvoda pedagógiai programjának kiemelt része, hiszen az Egry Úti Óvoda három alkalommal is elnyerte az Év Állatvédő Óvodája címet. Fontos célkitűzés a pedagógusok számára az állatszeretetre és a felelős állattartásra nevelés és a korai szemléletformálás, így minden egyes óvodai tevékenységben jelen vannak az állatok valamilyen formában. A gyermekek az év folyamán kutyás bemutatókon, kutyaterápiás foglalkozásokon vesznek részt, menhelyeket látogatnak vagy éppen az állatorvosi rendelőt és az állatorvosok munkáját veszik szemügyre.

Kapcsolódó cikk
Állatvédelem gyerekszemmel
A Veszprémi Egry úti Körzeti Óvoda idén harmadik alkalommal nyerte el az Év Állatvédő Óvodája címet, ez pedig nem a véletlen műve. Elkötelezett óvodapedagógusokra, támogató szülőkre, nyitott szellemű gyermekekre volt szükség ahhoz, hogy ezt a címet elvitathatatlanul kiérdemeljék. Országos szinten is egy sokkal erőteljesebb állatvédelmi szemlélet bontakozott ki idén, ugyanis elkerülhetetlen a problémákkal foglalkozni, és főleg a prevencióval, amit mi az Állatvédelmi Témahét jegyében az alapoktól indulva jártunk körbe: a gyermekek szemszögéből.
 

Az összegyűjtött ajándékokat az ovisok adták át Hirschl Jánosnak, az alapítvány elnökének, aki két kutyájával, az öt éves lány labradorral - aki az Escape nevet kapta- , és négy éves fiú labradorával, Jokerrel érkezett. A kutyákat nem csak megsimogathatták a gyerekek, de azt is megtudták, hogy ezek a különleges labradorok harminc perc alatt három és fél hektárnyi erdős területet kell, hogy átkutassanak, ahol hat embert is meg kell találniuk a sikeres mentőkutya vizsgájukhoz. A Szőke hercegnőnek becézett Escape – aki a többi mentőkutya között egyedül világos színű – világszinten első helyezett kutya nyomkövetésben, egy kulcscsomóról vagy például sapkáról vett szagminta alapján bárkit képes követni, Joker pedig emelt szintű területkereső kutya.

Az adománygyűjtéshez Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és állatvédelemért felelős kormánybiztos is hozzájárult, illetve a képviselő az átadó alkalmával elmondta, hogy a két hétig tartó intenzív Állatvédelmi Témahét alatt igyekeztek országos szinten felhívni a figyelmet arra, hogy a felelős állattartás az év mind a 365 napján kiemelt fontosságú.

Csík Richárd önkormányzati képviselő, Ovádi Péter kormánybiztos és Hirschl János, az alapítvány elnökeCsík Richárd önkormányzati képviselő, Ovádi Péter kormánybiztos és Hirschl János, az alapítvány elnöke

Az Egry Úti Óvoda mindig is iránytű volt az állatvédelemben a többi óvoda számára, ahol a gyermekek, szülők és pedagógusok valódi szövetségben vannak az állatok védelméért. Egy-egy ilyen akció megerősíti a gyermekekben az állatok iránti szeretetet. Nagyon jó választás volt a Kutató-Mentő Alapítvány, a legtöbbször a fókusz csak a menhelyeken van, de emellett látni kell, hogy vannak olyan kutyákkal foglalkozó alapítványok is, akik emberéletekért felelnek. Sokszor csak akkor irányul rájuk kellő figyelem, ha baj van, de csak akkor tudnak segíteni, ha az év többi napján ők is megkapják a nekik járó segítséget – emelte ki a kormánybiztos.

Az adománygyűjtés keretében a pedagógusok versenyt is hirdettek a csoportok között, a legtöbb ajándékot gyűjtő csapat pedig a Panda csoport lett, de minden egyes kis óvodás hozzájárult családjával a nemes gesztushoz.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.