Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek

2023. november 9. 14:23
Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.
 

A megemlékezést a Pannon Egyetem hallgatója, Kovács Petra előadása nyitotta, saját versét hallgathatták meg a jelenlévők, amelyet az 1956-os forradalom ihletett. A megható sorokat követően, dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke osztotta meg gondolatait a forradalom résztvevőiről: 2013-ban a közös múlt ápolása iránti együttes felelősségvállalás szép példája volt, amikor a Pannon Egyetem, Veszprém Megyei Jogú Város, Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium és a Veszprémi Törvényszék emléktáblával adóztak az 1956 novemberében deportált veszprémiek előtt.

dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalindr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin

’56 veszprémi hősei zömében a Veszprémi Vegyipari Egyetem hazafias érzetű tanárai és diákjai, valamint más fiatal dolgozók voltak, akik már a fegyveres harcokat megelőzően, a forradalom kitörésétől kezdődően bekapcsolódtak az eseményekbe és terjesztették a forradalmi eszmét. Gyűléseket tartottak, röplapokat terjesztettek, részt vettek a nemzetőrségbe való toborzásban, létrehozták a Szabad Veszprémi Rádiót. Október 28-án, amikor a szovjet tankok megjelentek a városban, hazájukat és városukat védték. A forradalmi napok veszprémi vonatkozású eseményei a történészek jóvoltából előttünk is jól ismertek: Veszprém nem csak elől járt az 56-os forradalmi eseményekben, hanem az ország egyik vidéki fellegváraként példát mutatott hazafiasságból és bátorságból.

A forradalom letörése után azonban a bosszú sem maradt el. Már a történelem sötét lapjaira tartoznak a megtorlás időszakának szomorú veszprémi eseményei. 1956 novemberében - a szabadságharc leverését közvetlenül követő napokban - a forradalmi gondolattal együtt élő és cselekvő fiatalok és polgárok közül 91 főt elfogtak, majd az egykori Szovjetunió területére deportálták őket. Néhány napon belül többségüket visszaszállították a várbörtönbe, és az események hosszú távú kihatása több évtizedre meghatározta a forradalmárok többségének életét. A megtorlás többféle módon érintette őket, sokukat megvertek, internáltak. Számos diákot és oktatót az egyetemről eltávolítottak, egzisztenciálisan ellehetetlenítették, vagy az ország elhagyására kényszerítették. A 21. századi utókor felelőssége az események megismerése és megismertetése, az emlékezés és a tiszteletadás.

,,A szavak törpék, a példák óriások” – idézte az elnök.

Hatvanhét évvel a forradalom és szabadságharc után tisztelettel adózunk azon egykori veszprémi polgárok előtt, akik napjaink kihívásai között is példaként szolgálnak. Az elhelyezett koszorúk ezt az üzenetet hordozzák.

Az 1956-os deportáltak közül megjelent Suri Kálmán és Suriné Nagyvári Erzsébet helyezte el a megemlékezés koszorúját, őket követte a sorban: Veszprém Megyei 56-os Szövetség és a Politikai Foglyok Szövetségének regionális szervezete, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Porga Gyula polgármester, a Pannon Egyetemtől Dr. Molnárné dr. Barna Katalin oktatási rektorhelyettes, a Veszprémi Törvényszék képviseletében dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Kata, a törvényszék elnöke és dr. Varga Gábor Büntető Kollégium vezető, Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, a Fegyveres Erők és Testületek Nyugdíjas Klubja és a Lokálpatrióták A Városért Egyesület.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. ma 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. ma 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.