Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C

,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek

2023. november 9. 14:23
Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.
 

A megemlékezést a Pannon Egyetem hallgatója, Kovács Petra előadása nyitotta, saját versét hallgathatták meg a jelenlévők, amelyet az 1956-os forradalom ihletett. A megható sorokat követően, dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke osztotta meg gondolatait a forradalom résztvevőiről: 2013-ban a közös múlt ápolása iránti együttes felelősségvállalás szép példája volt, amikor a Pannon Egyetem, Veszprém Megyei Jogú Város, Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium és a Veszprémi Törvényszék emléktáblával adóztak az 1956 novemberében deportált veszprémiek előtt.

dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalindr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin

’56 veszprémi hősei zömében a Veszprémi Vegyipari Egyetem hazafias érzetű tanárai és diákjai, valamint más fiatal dolgozók voltak, akik már a fegyveres harcokat megelőzően, a forradalom kitörésétől kezdődően bekapcsolódtak az eseményekbe és terjesztették a forradalmi eszmét. Gyűléseket tartottak, röplapokat terjesztettek, részt vettek a nemzetőrségbe való toborzásban, létrehozták a Szabad Veszprémi Rádiót. Október 28-án, amikor a szovjet tankok megjelentek a városban, hazájukat és városukat védték. A forradalmi napok veszprémi vonatkozású eseményei a történészek jóvoltából előttünk is jól ismertek: Veszprém nem csak elől járt az 56-os forradalmi eseményekben, hanem az ország egyik vidéki fellegváraként példát mutatott hazafiasságból és bátorságból.

A forradalom letörése után azonban a bosszú sem maradt el. Már a történelem sötét lapjaira tartoznak a megtorlás időszakának szomorú veszprémi eseményei. 1956 novemberében - a szabadságharc leverését közvetlenül követő napokban - a forradalmi gondolattal együtt élő és cselekvő fiatalok és polgárok közül 91 főt elfogtak, majd az egykori Szovjetunió területére deportálták őket. Néhány napon belül többségüket visszaszállították a várbörtönbe, és az események hosszú távú kihatása több évtizedre meghatározta a forradalmárok többségének életét. A megtorlás többféle módon érintette őket, sokukat megvertek, internáltak. Számos diákot és oktatót az egyetemről eltávolítottak, egzisztenciálisan ellehetetlenítették, vagy az ország elhagyására kényszerítették. A 21. századi utókor felelőssége az események megismerése és megismertetése, az emlékezés és a tiszteletadás.

,,A szavak törpék, a példák óriások” – idézte az elnök.

Hatvanhét évvel a forradalom és szabadságharc után tisztelettel adózunk azon egykori veszprémi polgárok előtt, akik napjaink kihívásai között is példaként szolgálnak. Az elhelyezett koszorúk ezt az üzenetet hordozzák.

Az 1956-os deportáltak közül megjelent Suri Kálmán és Suriné Nagyvári Erzsébet helyezte el a megemlékezés koszorúját, őket követte a sorban: Veszprém Megyei 56-os Szövetség és a Politikai Foglyok Szövetségének regionális szervezete, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Porga Gyula polgármester, a Pannon Egyetemtől Dr. Molnárné dr. Barna Katalin oktatási rektorhelyettes, a Veszprémi Törvényszék képviseletében dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Kata, a törvényszék elnöke és dr. Varga Gábor Büntető Kollégium vezető, Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, a Fegyveres Erők és Testületek Nyugdíjas Klubja és a Lokálpatrióták A Városért Egyesület.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53 Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Balaton Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Ötmilliárd forint támogatást nyújt balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítására a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. 2024. július 12. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.