Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
24°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
24°C

Már látogatható a Kővágóörsi Zsinagóga veszprémi kiállítása

2023. november 10. 6:07
Csütörtök délután egy rendkívül különleges kiállítás nyílt a Kunszt!-ban: a 200 éves Kővágóörsi Zsinagóga fotókiállítása, melyet a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnöke, Jusztin Ádám nyitott meg.

A kiállításon Grinberg Daniella, a MOME fotóművész hallgatójának munkáit látni, egészen december elsejéig. Jusztin Ádám az ünnepélyes megnyitón egyben tárlatvezetést is tartott, így képről képre haladva vált világossá a teljes történet. A történet, amely a Kővágóörsi Zsinagóga olyan pillanatait láttatja, amelyet csak a művészet képes ilyen pontosan megmutatni.

Jusztin Ádám ki is emelte, cél, hogy Kővágóörsről kitekintve más városokban is népszerűsítsék a zsinagóga, és az általa képviselt szellemiség fontosságát, a kulturális örökség őrzését, ápolását, méghozzá a kultúrán keresztül. Ezért is fontos, hogy a Kunszt!-ban megvalósulhat a kiállítás.

Jusztin Ádám kérésünkre visszakalauzolt bennünket az időben, így megtudtuk azt is, hogyan lett számára személyes ügy a zsinagóga megmentése:

Körülbelül tíz évet kell visszamenni az időben. Ahogy sokan mások, úgy én is rengeteget kirándultam a Káli-medencében, s megtaláltuk Vikor András barátommal ezt az akkor még rendkívül elhanyagolt zsinagógát. Bevallom, annyira izgatott minket, hogy bemásztunk a kerítésen (ahogy sokan mások), hogy mélyebben felfedezhessük, és első látásra beleszerettünk, annyira tetszett. Nem volt egyszerű folyamat, de megvásároltuk. Először álom volt, hogy egyszer a miénk lehet, végül összejött, megvalósult. 2019-ben létrehoztuk az alapítványt, és elkezdünk foglalkozni a hellyel. Kitisztítottuk a területet, láthatóvá tettük, elkészültek a szakértői vélemények, szakmai dokumentációkat kértünk, mígnem alkalmassá tettük vendégek fogadására.

Jusztin Ádám kérésünkre elmondta azt is, hogy áll a terv, miszerint visszaállítják a zsinagóga eredeti funkcióját, kiegészítve számos egyéb lehetőséggel:

"Jelenleg romos állapotban van, de hangsúlyozom, hogy bár régi épület, nem rom. Már lehet benne programokat csinálni, szabad látogatni, és úgy hiszem, reális cél, hogy nyaranta egyre több és több program, koncert várja majd az érdeklődőket, ahogy már idén is számos szép est megvalósult: jazz koncert, filmfesztivál, vallási események, kiállítás, színházi előadás.

Viszont most az a legfontosabb, hogy az épület maga megújuljon. Ha ez megtörténik, akkor a zsinagóga valóban visszanyerheti eredeti funkcióját is, amikor a kulturális programok mellett majd a zsidó ünnepeket és az istentiszteletet is meg lehet tartani."

További cél, hogy olyan kulturális térré alakuljon, ami mindenki számára nyitott. Vallási hovatartozástól függetlenül, mindenki érezhesse a magáénak. Az is misszió, hogy – ahogy a jelenlegi kiállításnál is – a kultúrán keresztül vigyük a zsinagóga hírét, s talán így más városokból is ellátogatnak erre a különleges helyre, amelynek rendkívüli szakrális tere igazi múltidézést ígér a hely szelleméből adódóan.”

Az est fényét emelte Nógrádi Gergely főkántor, operaénekes, aki elénekelte - több dal mellett - a Szól a kakas már című, valamint remek hangulatot csinálva a Hava nagila című népszerű dalt.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.