Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új hulladékgazdálkodó a veszprémi láthatáron

2023. november 15. 15:16
A VKSZ Zrt. hamarosan eladhatja a hulladékgazdálkodásért felelős leányvállalatát, a VHK Nonprofit Kft-t, tudtuk meg a veszprémi közszolgáltató portálunknak eljuttatott nyilatkozatából. Az elhatározás mögött a piaci viszonyok megváltozása áll, ebből viszont a veszprémiek nem sokat fognak megtapasztalni.

A VHK Nonprofit Kft. már hosszú ideje csak veszteségesen tud működni, most viszont lehetősége nyílt az anyavállalat VKSZ Zrt-nek, hogy értékesítse ezt a leányvállalatát, ezzel pedig megszabaduljon egy súlyos anyagi tehertől. Ráadásul mindezt úgy, hogy a veszprémiek a pénztárcájukban nem fogják megérezni azt, hogy már nem a város látja el a hulladékgazdálkodást.

De mi vezetett pontosan ehhez a döntéshez?

Idén nyáron a MOL Nyrt. leányvállalata, a MOHU 35 évre nyerte el az országos hulladékgazdálkodási koncessziót. Ez azt is jelentette, hogy az önkormányzatok alapszolgáltatásai közül kikerült ez a tevékenység. Egyszerűbben, már nem városi feladat a hulladék elszállítása és kezelése.

A MOHU létrehozását az is indokolta az állam részéről, hogy a hulladékgazdálkodás mögött olyan tőkeerős, profitábilis cég álljon, amely a rezsicsökkentett árakat tartva is képes elvégezni a szükséges fejlesztéseket.

Ami pedig a hulladékkezelés díját illeti, a kulcsszó a „rezsicsökkentés” ugyanis ez a rendelet minden gazdasági szereplőre érvényes, tehát árat sem önkormányzati, sem piaci cég nem emelhet.

Ugyanakkor minőségben már lehet számítani fejlődésre, ebben az is szerepet játszik, hogy a MOHU új, az igényeihez, rendszeréhez jobban illeszkedő alvállalkozókkal dolgozik együtt.

Ilyen vállalkozás a Vertikál Zrt., amely az ország számos pontján, közmegelégedésre látja el a hulladékbegyűjtés feladatát. És éppen ez a cég nyújtott be pályázatot a VKSZ Zrt. igazgatóságánál, hogy megvenné a VHK üzletrészét.

A VHK Nonprofit Kft. eladása azért látszik kívánatos lépésnek, mert korlátozott piaci- és önálló bevételszerzési lehetőségei híján veszteséget termel a tulajdonosnak, a hulladékszállítás utófinanszírozása pedig más ágazatoktól vonja el a közszolgáltatásokért felelős VKSZ Zrt. pénzét. Ezért nem csak a költséges eszközpark megújítására vagy fejlesztésére nem marad forrás, de egyéb területek is kárt szenvednek.

Hogy a tranzakció megtörténhessen, azaz a VHK Kft. a Vertikál tujajdonába kerüljön a VKSZ Zrt. igazgatótanácsának és közgyűlésének is egybehangzóan kell nyilatkoznia, és a városi közgyűlésnek is jóvá kell hagynia a döntést.

Ahogy azt már írtuk, a veszprémieknek sem a lomtalanításról, sem a zöldhulladék elszállításáról nem kell lemondaniuk, miként a Kistó utcai hulladékudvar sem szűnik meg és az ott dolgozók sem kerülnek az utcára, csupán egy másik anyaszervezet fogja koordinálni a munkájukat.

Hajas Bálint
további cikkek
Ez lesz a karácsonyfák sorsa Veszprémben Ez lesz a karácsonyfák sorsa Veszprémben A 2024-es évben is, hasonlóan az elmúlt évek bevett gyakorlatához, január 8-tól külön gyűjtőjárattal gyűjtik össze a kihelyezett fenyőfákat. 2024. január 5. 11:51 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   2023. december 8. 21:50 Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 Veszprém legújabb megoldása: nincs értékesítés, nincs pénzmozgás, mégis pörög a gazdaság fenntarthatóság Veszprém legújabb megoldása: nincs értékesítés, nincs pénzmozgás, mégis pörög a gazdaság A veszprémiekbe vetett bizalomra alapozta legújabb fejlesztését a VKSZ Zrt. ami nem nagyobb, mint egy konténer, mégis úttörő lehet a körforgásos gazdaság kialakításában. Ehhez csak a használati útmutató néhány egyszerű mondatát kell megérteni és alkalmazni. 2023. október 16. 20:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.