Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Új hulladékgazdálkodó a veszprémi láthatáron

2023. november 15. 15:16
A VKSZ Zrt. hamarosan eladhatja a hulladékgazdálkodásért felelős leányvállalatát, a VHK Nonprofit Kft-t, tudtuk meg a veszprémi közszolgáltató portálunknak eljuttatott nyilatkozatából. Az elhatározás mögött a piaci viszonyok megváltozása áll, ebből viszont a veszprémiek nem sokat fognak megtapasztalni.

A VHK Nonprofit Kft. már hosszú ideje csak veszteségesen tud működni, most viszont lehetősége nyílt az anyavállalat VKSZ Zrt-nek, hogy értékesítse ezt a leányvállalatát, ezzel pedig megszabaduljon egy súlyos anyagi tehertől. Ráadásul mindezt úgy, hogy a veszprémiek a pénztárcájukban nem fogják megérezni azt, hogy már nem a város látja el a hulladékgazdálkodást.

De mi vezetett pontosan ehhez a döntéshez?

Idén nyáron a MOL Nyrt. leányvállalata, a MOHU 35 évre nyerte el az országos hulladékgazdálkodási koncessziót. Ez azt is jelentette, hogy az önkormányzatok alapszolgáltatásai közül kikerült ez a tevékenység. Egyszerűbben, már nem városi feladat a hulladék elszállítása és kezelése.

A MOHU létrehozását az is indokolta az állam részéről, hogy a hulladékgazdálkodás mögött olyan tőkeerős, profitábilis cég álljon, amely a rezsicsökkentett árakat tartva is képes elvégezni a szükséges fejlesztéseket.

Ami pedig a hulladékkezelés díját illeti, a kulcsszó a „rezsicsökkentés” ugyanis ez a rendelet minden gazdasági szereplőre érvényes, tehát árat sem önkormányzati, sem piaci cég nem emelhet.

Ugyanakkor minőségben már lehet számítani fejlődésre, ebben az is szerepet játszik, hogy a MOHU új, az igényeihez, rendszeréhez jobban illeszkedő alvállalkozókkal dolgozik együtt.

Ilyen vállalkozás a Vertikál Zrt., amely az ország számos pontján, közmegelégedésre látja el a hulladékbegyűjtés feladatát. És éppen ez a cég nyújtott be pályázatot a VKSZ Zrt. igazgatóságánál, hogy megvenné a VHK üzletrészét.

A VHK Nonprofit Kft. eladása azért látszik kívánatos lépésnek, mert korlátozott piaci- és önálló bevételszerzési lehetőségei híján veszteséget termel a tulajdonosnak, a hulladékszállítás utófinanszírozása pedig más ágazatoktól vonja el a közszolgáltatásokért felelős VKSZ Zrt. pénzét. Ezért nem csak a költséges eszközpark megújítására vagy fejlesztésére nem marad forrás, de egyéb területek is kárt szenvednek.

Hogy a tranzakció megtörténhessen, azaz a VHK Kft. a Vertikál tujajdonába kerüljön a VKSZ Zrt. igazgatótanácsának és közgyűlésének is egybehangzóan kell nyilatkoznia, és a városi közgyűlésnek is jóvá kell hagynia a döntést.

Ahogy azt már írtuk, a veszprémieknek sem a lomtalanításról, sem a zöldhulladék elszállításáról nem kell lemondaniuk, miként a Kistó utcai hulladékudvar sem szűnik meg és az ott dolgozók sem kerülnek az utcára, csupán egy másik anyaszervezet fogja koordinálni a munkájukat.

Hajas Bálint
további cikkek
Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg. 2024. május 24. 23:14 Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Most hétvégén, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetemmel közösen a Fenntarthatóság MindenKOR című rendezvényét, melynek központi témája idén a komposztálás lesz.   2024. május 22. 11:09 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49 Éves parkolóbérletet lehet nyerni, ha elmondják a véleményüket a VKSZ Zrt-ről VKSZ Zrt Éves parkolóbérletet lehet nyerni, ha elmondják a véleményüket a VKSZ Zrt-ről Összesen hat szolgáltatásról, a parkolásról, távhőszolgáltatásról, piacról, ügyfélszolgálati munkáról, hulladékgyűjtő telephely működéséről, hulladékgazdálkodásról várja a VKSZ Zrt. és a VHK Nonprofit Kft. a veszprémiek véleményeit. A kérdőív kitöltői között éves parkolóbérleteket sorsolnak ki. 2024. április 5. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.