Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új logisztikai központot nyitott Veszprémben a Balluff

2023. november 17. 14:21
A négy korábbi helyi raktár összevonásával létrejött ötezer négyzetméteres logisztikai központ teljes és félautomata raktártechnológiai rendszereivel sokkal hatékonyabbá válik a termékkiszolgálás a régióban.

Az érzékelő- és automatizálási specialista cég ezzel egy fontos lépést tett saját globális gyártási és logisztikai hálózatának megerősítése felé: mind a korábbi kínai Chengduban történt termelésbővítés, mind a mexikói Aguascalientesben nyílt új sorozatgyártó üzem, mind a veszprémi beruházás azt a célt szolgálja, hogy rugalmasabbá váljanak a globális ellátási láncok és rövidüljenek a szállítási idők a három fő régióban, Amerikában, Európában és Ázsiában.

Ehhez persze az is kellett, hogy a veszprémi telephely jelentős eredményeket könyvelhetett el közel 35 éves fennállása alatt – hangsúlyozta Ötvös Tamás, a Balluff-Elektronika Kft. ügyvezetője a csütörtöki ünnepélyes megnyitón. A cég 1989-ben az első nyugat-európai beruházó volt Veszprémben, azóta folyamatos növekedés és változás jellemezte tevékenységüket. A veszprémi mára a Balluff második legnagyobb fejlesztési bázisa mintegy 1000 foglalkoztatottal, a három sorozatgyártó telephely közül pedig a legnagyobbá fejlődött: évente több mint 4,2 millió érzékelőt, azonosítási megoldást, ipari kommunikációs és hálózattechnikai komponenst gyártanak le Veszprémben és Csetényben. Utóbbi telephely létrejöttére különösen büszkék, hiszen újdonságnak számított akkoriban egy kistelepülésen gyárat létrehozni, s tulajdonképpen ennek a befektetésnek köszönhető, hogy ma meg merték lépni a logisztikai központ felépítését.

„Ezt a központot a jövőnek építettük, azért, hogy a nemzetközi logisztikai hálózatban minél hatékonyabban láthassuk el alapanyagokkal és késztermékekkel Európát és a távolabbi kontinenseket is. Az sem titok, hogy a gazdasági, munkaerőpiaci hatásoknak is meg kell felelni: az automata és félautomata rendszerekkel a munkaerőt is tudjuk pótolni” – emelte ki az ügyvezető.

Az 5000 négyzetméteres csarnokban egy teljesen automatizált kisdobozos tárolási rendszer és egy új, szűkfolyosós raktárrendszer is helyet kapott, előbbi az alkatrészek és félkész termékek számára szolgál, míg utóbbi a raklapok és a hosszú áruk számára. Ezzel a megoldással a tárolási sűrűség és a sebesség is nőtt.

Hondo Santos, a Balluff Gmbh. logisztikai vezetője elmondta, a logisztika sokat változott cégüknél: 22 évig lényegében úgy szállították ide a az alkatrészeket az építésre, majd tovább, idővel viszont Veszprémre helyezték a fókuszt, s ma már a kelet-európai régiót és Ázsiát is innen szolgálják ki.

Frank NonnenmannFrank Nonnenmann

Frank Nonnenmann, a Balluff Gmbh ügyvezető igazgatója és az ellátási lánc vezetője szerint cégül letette a voksát Veszprém mellett, a beruházás tehát a lokációt is fejleszti. Emellett egy sikeres pilot projektről is beszélhetünk, hiszen az érzékelők gyártásában már élen járnak, de a jövőben szeretnék a logisztikai tevékenységüket is erősíteni az egész világon annak érdekében, hogy az egyes régiókban minél gyorsabban juttathassák el a termékeiket.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, a mostani beruházás – s egyáltalán a Balluff veszprémi jelenléte – nemcsak a cég, Veszprém életében is fontos mérföldkő. Hihetetlen bátor döntés volt 1989-ben egy családi vállalkozás részéről egy formálódó világrendű országba befektetni, arra pedig talán még ők se mertek gondolni, hogy egyszer majd nemcsak gyártó, de kutató-fejlesztő tevékenységet is fognak itt végezni a munkatársaik, valamint a logisztikában is élen járnak. A Balluff azonban mindig úttörő volt: megágyaztak a többi multinak is, hogy a térségben terjeszkedjenek, a veszprémi menedzsment felkészültsége pedig most lehetőséget adott arra is, hogy új szintet lépjenek.

A fejlődés egyébként továbbra sem áll meg a városban: több terv is van a veszprémi gyár szerepének, stabilitásának, jövőképének megerősítésére, illetve a munkatársak komfortérzetének növelésére.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.