Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sárkány ellen örömtűz

2010. június 23. 8:28
Szent Iván-éji varázslatok minden évben történnek. A Veszprémi Állatkertben szombaton éjjel a hagyományokba is belekóstolhatunk.

únius 24-én, Szent Iván éjjelén a Nap eléri felezőpontját, hogy aztán az ég legmagasabb pontjáról kezdje meg hanyatlását. Ez a napon este, a Veszprémi Állatkertben hagyományosan megelevenednek a többi között a tűzgyújtással kapcsolatos hiedelmek is.

Tüzes éjszaka hagyománya

Mitikus mesék szerint az ősember ezen az estén a tűz fényével próbálta segíteni a Napot, hogy távol tartsa a sötétséget. A kereszténység háttérbe szorította ezt a hagyományt, de a tűzgyújtást nem űzte el. Egy középkori legenda szerint június 24-én a sárkányok sem bírták a meleget és a kutak körül ólálkodtak. Az emberek bűzös füsttel próbálták elűzni őket, és ezért raktak máglyát. A tűzugrás hagyománya egy középkori népi hiedelemből ered: úgy vélték, ezzel távol tarthatják a hátfájást aratáskor. Az ugrással azonban a növények növekedését is próbálták serkenteni, de számos országban a fiatal párok ennek köszönhetően hamarabb kötöttek házasságot.

Ahogyan régen mulattak

Szent Iván napján a pogányoknál a szórakozásé volt a főszerep. A vízparton tábortüzet raktak, énekeltek, ettek-ittak, majd éjfél közeledtével feláldoztak egy kakast és egy tyúkot. Vérüket égő olajjal teli tálba csurgatták. Amikor az összes tűz kialudt a vízbe ugrottak és mindenki azzal töltötte kedvét, akivel a sötétben összekerült. Németországban is örömtüzek égtek, énekkel és körtánccal mulatták az időt.

Hamvas amulettek

A nyárközépi tűz maradványait Európa szerte amulettnek használták. A hamu különféle felhasználásával tartották távol a kártevőket és a villámcsapást, elhárítható volt általa a rontás. Szent Iván-éji tűzben égett gyümölcs gyógyító erővel bírt. Csehországban a szerelmesek koszorúkat dobáltak át egymásnak a nyárközépi tűz fölött, s ezt megőrizve különböző praktikákkal védték életüket. Elűzték a gonoszt, a rontást, valamint a természeti csapások ellen is segítette a házat.

Szombat este az Állatkertbe tartva mindenki pakolja el zseblámpáját vagy fejlámpáját, hiszen különleges programokkal várják az érdeklődőket. Tűzgyújtás és szalonnasütés az Erdei Motel területén, királypitonnal való ismerkedés és a Csimpánzvilág lakóinak megtekintése. A látványetetésekkel tarkított és idegenvezetővel egybekötött állatkerti séta este fél kilenckor indul a felső pénztárártól. A bátrabbak talán még a tűzugrást is kipróbálhatják.

Felnőtt jegy 850 forint, gyermekjegy 550 forint, melyek elővételben már válthatók az Állatkert jegypénztárában.

Janni Anikó
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.