Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Európai Mezőgazdaság / Bizottsági javaslatok az agrárpolitika átalakítására

2008. május 28. 15:13
A Bizottság a múlt héten közzétette az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) állapotfelmérésével kapcsolatos jogszabálycsomag-tervezetét. Szakértők szerint a javaslat nem reagál kellőképpen a nemzetközi élelmezési váláságra.

A bizottsági jogszabálycsomag-tervezetet Mariann Fischer Boel mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos ismertette az Európai Parlamentben. A Bizottság által javasolt módosítások elsősorban a piaci korlátok lebontását és a termelés növelését célozzák, de a tervezetben nagy hangsúlyt kap az új kihívásoknak (éghajlatváltozás, vízhiány) való megfelelés is.
A biztos hangsúlyozta: a KAP alapvető céljai változatlanok maradtak – mivel ezek a célok a mai napig helytállóak – így javaslataik alapvetően a megvalósítás eszközeire vonatkoznak. A közzétett javaslatok nem tükrözik, hogy a testület a drasztikusan emelkedő élelmiszerárak hatására jelentősen változtatna a 2003-as reformban kialakított stratégiáján. Az esemény budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor Bokor Péter, a Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának főosztályvezetője elmondta: a Bizottság fontos lépéseket tervez az elmúlt hónapok élelmiszer-áremelkedéseire reagálva.  Legfontosabb javaslatok

A Bizottság javasolja az összevont gazdaságtámogatási rendszer (SPS) egyszerűsítését. Ezzel kapcsolatosan véglegesen eltörölnék a kötelező területpihentetést, amely jelenleg a szántóföldi növényeket termelő gazdálkodóknak előírja területük tíz százalékának ugaroltatását. Teljesen felszámolnák az esetenként még alkalmazható termeléstől függő támogatások rendszerét is, ez alól kivételt képeznének a tehénre, kecskére és juhra vonatkozó közvetlen kifizetések. A termelés és a támogatás teljes különválasztásával azt kívánják elérni, hogy a gazdák a piaci változásokra megfelelő módon reagáljanak, azaz a keresletnek megfelelően növelhessék termelésüket.
A Bizottság ad hoc intézkedésként már tavaly decemberben indítványozta a tejkvóták 2 százalékos növelését, a jelenlegi jogszabály-tervezetben azonban továbbmegy: a korlátok teljes megszüntetése mellett érvel.
A Bizottság a durumbúza, a rizs és a sertéshús esetében az intervenció eltörlésére is javaslatot tett. A takarmánygabonák vonatkozásában az intervenció szintje nullára csökkenne, a kenyérgabona, a vaj és a sovány tejpor esetében pályázati rendszert vezetnének be.
A jogszabály-tervezetben kifizetési korlátozások is megjelennek: egy adott gazdaságnak folyósítható legkisebb összegű kifizetés évi 250 euró lenne. Egy másik elképzelés szerint az 1 hektárnál kisebb gazdálkodó egységek egyáltalán nem kaphatnának direkt támogatást, de az is elképzelhető hogy végül mindkét korlátozást bevezetik.
A Bizottság javaslatot tett az energianövényekre vonatkozó támogatás eltörlésére is.
Az előzetes híreszteléseknek megfelelően a Bizottság lehetőséget ad a jelenleg még az egyszerűbb egységes területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazó tíz új tagállamnak (Szlovénia és Málta már áttért az SPS-re), hogy 2010 helyett 2013-ig fenntarthassák ezt a rendszert. A sokkalta szigorúbb, hektáronkénti támogatás helyett a jogosultságon alapuló gazdaságtámogatási rendszerre való áttérés alternatívája azonban addig is nyitva áll előttük. Magyarország várhatóan augusztus elsejéig bejelenti, át kíván-e térni az SPS-re.
A jogszabály-tervezet javasolja a vidékfejlesztésre történő forrásátcsoportosítás (moduláció) növelését: a nagyobb gazdálkodók agrártámogatásának a jelenlegi 5 százalék helyett 2012-re 13 százalékát csoportosítanák át a vidékfejlesztési alapba. Az így fennmaradó pénzeszközöket a tagállamok az éghajlatváltozás, a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás és a biológiai sokféleség területét érintő programok megerősítésére fordíthatnák. Magyarországot a moduláció nem érinti addig, míg el nem érjük a száz százalékos támogatási szintet a közvetlen támogatások terén, tehát 2012-ig.
A jogszabályok elfogadásának céldátumaként a Bizottság 2008 decemberét jelölte meg, hivatkozva arra, hogy nem lehet tudni, hogyan befolyásolná a menetrendet a Lisszaboni Szerződés életbe lépése, valamint a közelgő európai parlamenti választás. A jogszabálycsomaggal kapcsolatos egyeztetések már a jelenlegi szlovén elnökség alatt elkezdődnek, de a feladat oroszlánrésze, a tanácsi elfogadtatás a soron következő franciákra hárul majd.

 

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  ma 12:56 Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.