Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
20°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
20°C

Első fokon hét évre ítélték az ajkai késes támadót

2023. november 23. 12:06 // Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály
A Veszprémi Törvényszék hét év börtönbüntetésre és hét év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azt a 38 éves ajkai férfit, akivel szemben emberölés bűntettének kísérlete, rongálás vétsége, valamint kábítószer birtoklásának vétsége miatt folyik büntetőeljárás – közölte a Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya.

A bíróság kötelezte a vádlottat a bűncselekmény elkövetésével a sértetteknek okozott kár megtérítésére, valamint arra, hogy az eljárás során felmerült, közel 600 ezer forint összegű bűnügyi költséget megfizesse.

A bíróság által megállapított tényállás alapján a vádlott 2022. szeptember 14-én a reggeli órákban szeszes italtól és kábítószertől befolyásolt állapotban távozott egy ajkai trafikból, majd minden előzmény és indok nélkül kiabálni kezdett a trafik mellett lévő üzlet előtt tartózkodó személyekkel.
A sértett ekkor az üzlet sarkánál beszélgetett a kollégájával, a tanúval, akikhez a vádlott a kiabálást folytatva odament, és ordítva kérdőre vonta őket azzal, hogy „Ti meg mit vigyorogtok?”. A sértett erre megkérdezte a vádlottat, hogy mi a problémája és megkérte, hogy távozzon.

A vádlott közvetlenül a sértett elé állt, és miközben az arcába ordította, hogy „leszúrlak”, a nadrágja övéből hirtelen elővette a zsebkését, azt kinyitotta, majd a 9 centiméter pengehosszúságú késsel a sértett mellkasa irányába szúrt.

A szúrás pillanatában a sértett hátralépett, s egyidejűleg elkapta a vádlott kést tartó kezét, így nem érte el a kés pengéje. A vádlottnak azonban sikerült kiszabadítania a kezét a sértett fogásából, majd újra a sértett szíve irányába szúrt, amelyet ő ismét elhárított oly módon, hogy ráfogott a vádlott kezére, majd a háta mögé kerülve, őt magához szorítva próbálta a vádlottat megfékezni. A vádlott azonban ekkor sem hagyott fel a támadással, a begipszelt kezébe átvette a kést és több szúró mozdulatot tett a mögötte álló sértett felsőteste irányába. A dulakodás során a vádlott és a sértett a földre kerültek, majd a sértett a vádlott fölé kerekedve megpróbálta őt lefogva tartani, azonban a vádlottnak ismét sikerült a sértett fogásából kiszabadulnia, a vádlott felállt, a sértett a földre esett, azonban nyomban felállt ő is, és a közelben található lámpatartó oszlop mögött keresett menedéket. Miután a vádlott felállt a földről, a kezében lévő késsel ismét szúró mozdulatot tett és közben megöléssel fenyegetve a sértettet, a szúrás azonban a távolság miatt nem érte el a sértettet. A rendőrség értesítésének hírére a vádlott távozott a helyszínről. A sértett a vádlott bántalmazása során nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett.

A vádlott által a bántalmazáshoz használt kés köztudottan alkalmas emberi élet kioltására, így a vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy a késsel a mellkas irányába többször leadott erőteljes szúrásokkal a sértett halálát okozhatja, és azt kívánta. Az, hogy nem történt tragédia, a sértett lélekjelenlétének, erőteljes és kitartó védekező magatartásának volt köszönhető.

A vádlott menekülés közben, a nála lévő késsel kivágta a parkolóban leállított és a sértett tulajdonában lévő személygépkocsi két kerekén lévő gumiabroncsokat, majd továbbhaladva – szintén ugyanabban a parkolóban leállított – másik személygépkocsinak mind a négy gumiabroncsát. A vádlott a második autó tulajdonosát ismerte, haragudott rá, ugyanis korábban az élettársával kapcsolatban volt és miután szakítottak, a vádlott azt nem tudta feldolgozni.  A vádlott a gépkocsik gumiabroncsainak kivágásával a sértetteknek összesen 178.300 forint rongálási kárt okozott, amely károk az eljárás során nem térültek meg, a sértettek polgári jogi igényt terjesztettek elő.

A vádlott a cselekményt megelőzően kannabiszt és alkoholt fogyasztott. A vádlott kóros elmeállapotú; kóros személyiségzavarban szenved, amely enyhe fokban korlátozta beszámítási képességét a cselekmény vonatkozásában. 

Az ítélettel szemben az ügyész a kiszabott szabadságvesztés büntetés és a közügyektől eltiltás tartamának felemelése érdekében, súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője az emberölés bűntettének kísérlete vonatkozásában felmentésért, egyebekben a kiszabott büntetés enyhítéséért fellebbeztek. Az ítélet a fellebbezések folytán nem jogerős, másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

(A címlapfotó illusztráció. Forrás: Ali Kazal on Unsplash)

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.