Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell

2023. november 26. 9:58
Magától értetődő, hogy megünnepeljük a születésnapokat, az évfordulókat, a nagy életeseményeket – ünnepelni azonban mást is lehet. Például a barátságot. Így tett az Országos Lengyel Önkormányzat is szombaton, amikor a magyar–lengyel barátság és a lengyel függetlenség napja alkalmából szerveztek koncertet a Hangvillában.

Az esemény egyben az önkormányzat a VEB2023 EKF támogatásában részesült Az ezeréves barátság jegyében programsorozat utolsó rendezvénye, melynek fő célja a 17 éves múltra visszatekintő magyar–lengyel barátság tovább mélyítése és szorosabbá tétele.

A koncert apropóját a lengyel függetlenség napjának megünneplése is adta, mely a legfontosabb lengyel ünnepnek számít: 1918. november 11-én a poroszok, az oroszok és az osztrákok által három részre osztott állam 123 év után visszanyerte szuverenitását. Több nemzedék megfeszített küzdelme, áldozatvállalása, egy felkészült, hazaszerető politikai vezetés, valamint egy szerencsés történelmi pillanat – a fegyverszünet aláírása a franciaországi Compiegne-ben és a lengyel hadsereg átvétele – eredményezte, hogy 105 évvel ezelőtt ezen a napon megszülethetett a II. Lengyel Köztársaság – idézte fel a részleteket Sebastian Kęciek lengyel nagykövet. Leírhatatlan szabadságmámor söpört akkor végig a nemzeten, ez a dicsőséges nap pedig egy évszázad elmúltával is arra emlékeztet, hogy a szabadság megtartásáért mindent meg kell tenni.

A nemzeti függetlenség napján 1937 óta a kommunista diktatúra évtizedeit leszámítva országszerte tisztelegnek az elődök előtt nemcsak az anyaországban, de szerte a világban, lengyelek és lengyelbarátok egyaránt.

Ez a barátság a magyarok esetében már evidenciának számít, noha pontosan talán meg se tudnánk mondani, mikor kezdődött. A két ország élete azonban kétségtelenül számos ponton összefonódott, gondoljunk csak arra, hogy a tridenti zsinatra egyedül a magyarok és a lengyelek nem küldtek követeket, vagy éppen a szabadságért vívott küzdelmekre, amikor generációk hoztak áldozatot azért, hogy a következő már ne tudja, milyen elnyomásban élni.

Hiába azonban az evidencia, nem szabad csupán erre támaszkodni, hiszen ez a barátság azért mégsem lehet magától értetődő – ahogy azt Porga Gyula polgármester is hangsúlyozta. Ahogy minden egyéb emberek közötti kapcsolatért, ezért is tenni kell, minden nap ápolni szükséges. Szerencsére Veszprémben a lengyel önkormányzat folyamatosan gyarapítja ezt a kapcsolatot, de sok „civil” városlakónak is fontos, hogy a barátság szoros maradjon.

Ezt bizonyítja a komolyzenei koncertre ellátogatók szép száma is, akik között magyar és egyéb nemzetiségű is akadt. Az eseményen a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikált, emellett fellépett Patrycy Hauke, Marcin Ksiazczyk és Piotr Pastuszka, a három lengyel tenor is saját zenekarával.

Fotók: Pesthy Márton

Bertalan Melinda
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.