Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
21°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
21°C

Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell

2023. november 26. 9:58
Magától értetődő, hogy megünnepeljük a születésnapokat, az évfordulókat, a nagy életeseményeket – ünnepelni azonban mást is lehet. Például a barátságot. Így tett az Országos Lengyel Önkormányzat is szombaton, amikor a magyar–lengyel barátság és a lengyel függetlenség napja alkalmából szerveztek koncertet a Hangvillában.

Az esemény egyben az önkormányzat a VEB2023 EKF támogatásában részesült Az ezeréves barátság jegyében programsorozat utolsó rendezvénye, melynek fő célja a 17 éves múltra visszatekintő magyar–lengyel barátság tovább mélyítése és szorosabbá tétele.

A koncert apropóját a lengyel függetlenség napjának megünneplése is adta, mely a legfontosabb lengyel ünnepnek számít: 1918. november 11-én a poroszok, az oroszok és az osztrákok által három részre osztott állam 123 év után visszanyerte szuverenitását. Több nemzedék megfeszített küzdelme, áldozatvállalása, egy felkészült, hazaszerető politikai vezetés, valamint egy szerencsés történelmi pillanat – a fegyverszünet aláírása a franciaországi Compiegne-ben és a lengyel hadsereg átvétele – eredményezte, hogy 105 évvel ezelőtt ezen a napon megszülethetett a II. Lengyel Köztársaság – idézte fel a részleteket Sebastian Kęciek lengyel nagykövet. Leírhatatlan szabadságmámor söpört akkor végig a nemzeten, ez a dicsőséges nap pedig egy évszázad elmúltával is arra emlékeztet, hogy a szabadság megtartásáért mindent meg kell tenni.

A nemzeti függetlenség napján 1937 óta a kommunista diktatúra évtizedeit leszámítva országszerte tisztelegnek az elődök előtt nemcsak az anyaországban, de szerte a világban, lengyelek és lengyelbarátok egyaránt.

Ez a barátság a magyarok esetében már evidenciának számít, noha pontosan talán meg se tudnánk mondani, mikor kezdődött. A két ország élete azonban kétségtelenül számos ponton összefonódott, gondoljunk csak arra, hogy a tridenti zsinatra egyedül a magyarok és a lengyelek nem küldtek követeket, vagy éppen a szabadságért vívott küzdelmekre, amikor generációk hoztak áldozatot azért, hogy a következő már ne tudja, milyen elnyomásban élni.

Hiába azonban az evidencia, nem szabad csupán erre támaszkodni, hiszen ez a barátság azért mégsem lehet magától értetődő – ahogy azt Porga Gyula polgármester is hangsúlyozta. Ahogy minden egyéb emberek közötti kapcsolatért, ezért is tenni kell, minden nap ápolni szükséges. Szerencsére Veszprémben a lengyel önkormányzat folyamatosan gyarapítja ezt a kapcsolatot, de sok „civil” városlakónak is fontos, hogy a barátság szoros maradjon.

Ezt bizonyítja a komolyzenei koncertre ellátogatók szép száma is, akik között magyar és egyéb nemzetiségű is akadt. Az eseményen a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikált, emellett fellépett Patrycy Hauke, Marcin Ksiazczyk és Piotr Pastuszka, a három lengyel tenor is saját zenekarával.

Fotók: Pesthy Márton

Bertalan Melinda
további cikkek
Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. ma 14:13 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. ma 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. ma 11:25 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. ma 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.