Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

Karikó Katalin diákévei a Lovassyban

2023. november 28. 15:35
A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban.

A kiállítást hétfőn nyitották meg a gimnáziumban, a meghívott vendégeket és a sajtó képviselőit az intézmény igazgatója, Schultz Zoltán köszöntötte. Az igazgató kiemelte: a Lovassy tanárainak szemlélete mindig is az volt, hogy kritikus és tudományos gondolkodásra neveljék a diákokat, és arra, hogy könnyedén különbséget tegyenek tudomány és áltudomány, teljesítmény és álteljesítmény között. Ennek az ars poeticának köszönhetően kiváló tanulók kerültek ki a gimnázium falai közül, mint például Géczi János író is, Karikó évfolyamtársa a Szegedi Tudományegyetemen, aki egy a biokémikus által dedikált, kifejezetten az iskolának szánt könyvet is eljuttatott a Lovassy Gimnáziumnak.

Schultz Zoltán igazgató és Praznovszky TündeSchultz Zoltán igazgató és Praznovszky Tünde

A tárlat megnyitóján Praznovszky Tünde, a biológia tudomány kandidátusa a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból - aki egykor szintén a gimnázium tanulója volt – engedett bepillantást történeteivel Karikó Katalinnal közös egyetemi éveikbe. Megtudtuk, hogy a Nobel-díjas kutató kitartó és szorgalmas munkájával mindig is lenyűgözte tanárait és évfolyamtársait, és munkatársait is, és már akkor tudták, hogy rengeteg elismerést fog szerezni élete során.

Újszászi IlonaÚjszászi Ilona

Újszászi Ilona, a kiállítás kurátora elmondta: nagy öröm, hogy a tárlatnak köszönhetően kicsit jobban megismerhetjük a kutatót, és vele azokat a pillanatokat és díjakat, amelyek jelentős mérföldkövek, mind Karikó Katalin, mind a tudomány világának. Ezek az elismerések, kitüntetések önmagukban, műalkotásként is helytállnak, a gondosan kidolgozott díjakat pedig most a nagyközönség testközelből is megtekintheti, azokat, amelyeket eddig a kutató csak saját maga, a dolgozószobájában láthatott.

A megnyitó dátuma jelentős, hiszen a Nobel-díj születésének napja is erre az időpontra, november 27-re esik. Alfréd Nobel ezen a napon, 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának egy részéből évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat kiérdemli.

A kiállításon megtekinthetőek az archív felvételek Karikó Katalin tudományos életének jelentős pillanatairól, illetve iskolás éveiben készült fényképek, valamint díjai és kitüntetéseinek egy része is.

A Lovassy László Gimnázium nemcsak a kiállításnak ad otthont, hanem vendégül látja december 13-án Randy Schekman Nobel-díjas tudóst is, aki a sejten belüli transzport terén végzett kutatásaiért 2013-ban kapta meg a fiziológiai és orvostudományi kategóriában az elismerést.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.