Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészet a szabadban

2023. november 29. 16:28
Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.
 

A szerda délutáni megnyitó beszédében Porga Gyula polgármester szavai a köszönetnyilvánításé voltak. Elmondta: többek között a Petőf Színház segítségének, és Brányi Mária alpolgármester asszony kitartó munkájának eredménye, hogy ez a különleges kiállítás otthonra talált Veszprémben. Mind az EKF programsorozat, mind az önkormányzati, közterületfejlesztési törekvések célja amellett, hogy a közösség számára kihasználhatóak legyenek a találkozási pontok, az is fontos szempont, hogy esztétikusak és szépek legyenek ezek a terek. Ehhez a művészek, és maga a művészet nyújt segítséget, hogy a jövő számára is értékeket teremthessen a város, ahogyan most Nagy Sándor – aki az idei esztendőben lett volna kereken száz éves - hagyatékának egy része is ezt teszi lehetővé. A polgármester kiemelte, ez a kiállítás méltó főhajtás a művész munkássága előtt.

Wehner Tibor, Porga Gyula és Brányi MáriaWehner Tibor, Porga Gyula és Brányi Mária

Wehner Tibor művészettörténész, és a kiállítás kurátora Nagy Sándor emlékét idézte fel szavaival. Ahogy elmondta, páratlan köztéri gyűjteménnyel gazdagodott most a város. A negyven portré egyenként is külön történetet mesél el számunkra, közösen pedig olyan monumentális műalkotást alkotnak a színházkert vöröskő támfalába ágyazva, amely ritka és gyönyörű esztétikai élményt nyújt mindenki számára, így állítva egy korszak névtelen hőseinek emléket.

A megnyitót Brányi Mária alpolgármester gondolatai zárták, aki elmondta: számára egy álom vált valóra a kiállítással. A portrészobrok mindegyike saját életutat rejt magában, el nem mesélt történeteket, melyek csak a veszprémiek képzeletére van bízva. Az alpolgármester megköszönte mindenkinek, aki segítségével hozzájárult a gyűjtemény egy részének veszprémi kiállításához, kiemelten Körmendi Annának, aki Nagy Sándor hagyatékát gondozza.

Az esemény színvonalát Oberfrank Pál, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas előadóművész, a Petőf Színház igazgatója emelte tovább, a meghívott vendégek az ő előadásában hallgathatták meg Reményik Sándor gyönyörű, a Sziklák című versét, illetve Marie Feesche: Kő az úton című művét.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat Miközben sokáig arról lehetett hallani, hogy hanyatlóban a kultúra, a fiatalok nem olvasnak, a legújabb trendek épp az ellenkezőjéről számolnak be: New Yorkban olvasóbulikat rendeznek, a TikTok-nak köszönhetően öt-tíz éve megjelent regények kerülnek fel az eladási listák élére, most pedig a Z generáció a könyvtárakat célozza meg. 2024. február 16. 18:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.