Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat

2023. december 4. 15:00
A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn.

Habár Ningbo és Veszprém városokat méretükből adódóan sem lehet egy lapon emlegetni, valójában több közös van bennük, mint az elsőre látszik. Mindkettő gazdag történelemmel rendelkezik, miközben gazdaságukban meghatározó az autóipar. Továbbá a saját országukban a lakosságszámuk alapján arányaiban ugyanakkora jelentőségű városnak számítanak.

Veszprém és Ningbo között húsz éve kezdődött a partneri kapcsolat, azóta pedig számos kellemes emlék kapcsolódik már ehhez a barátsághoz – emelte ki Porga Gyula polgármester hétfő délelőtt a Pannon Egyetemen, ahol Ningbo kultúráját és mindennapi életét bemutató fotókiállítás nyílt meg.

A polgármester köszöntőjében hozzátette: büszkeség Veszprémnek, hogy egy ilyen gazdag kultúrájú ország szintén nagy történelemmel bíró városával ápolhatnak kiváló kapcsolatot, és bízik benne, hogy ez a jövőben is így marad.

Ningbóból egy hatfős delegáció érkezett Veszprémbe, közülük Chen Weineng, a város igazgatóhelyettese – ami megfelel a magyar alpolgármesteri szerepkörnek – köszöntötte az egyetem közösségi terében összegyűlt embereket.

A delegációvezető meghatónak nevezte, hogy ilyen kedves fogadtatásban részesültek Veszprémben, és magyar kollégájára ráerősítve ő is azt mondta: Ningbo részéről is elkötelezettek a két város kapcsolatának erősítésében.

A kiállításon ötven képen keresztül mutatják be a kínai város történelmi értékeit, kulturális életét és a ningbói mindennapokat. Magyar – és főleg veszprémi – szemmel ez azért is különleges, mert egy közel tízmilliós városról van szó, ami 9600 km2-en terül el a Kelet-kínai-tenger mellett. Feltűnnek helyi fesztiválok képei, ipari komplexumok, városi zöldövezetek, számos olyan megoldás, ami akár Veszprémben is lehetne, csak a mérték jóval nagyobb.

A házigazda Pannon Egyetem részéről dr. Gelencsér András rektor köszöntötte a megjelenteket, akik között néhány kínai hallgató is volt. A rektor felidézte, hogy a Pannon Egyetem tizenöt éve lépett ki komolyabban a nemzetközi színtérre, Európán kívülről pedig először kínai hallgatókat fogadott az intézmény. Hozzátette, hogy bár más a lépték a két város között, mégis keresik a kapcsolódási pontokat, és elkötelezettek ők is a partnerség mellett.

Búcsúzóul Chen Weineng meghívott mindenkit a kínai városba, hogy személyesen is bemutathassák a gazdag kínai kultúrát.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. tegnap 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.