Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba

2023. december 5. 18:01
A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.
 

A korábbi paktum eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába. A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez. Hétfő délelőtt a Pannon Egyetem 'E' épületének földszintjén, a Pannon KözTÉRben írták alá az intézmények vezetői a megállapodást, amelynek kiemelten fontos része, hogy azok a diákok, akik a megnevezett alapszakokon folytatnák tanulmányaikat a kisgyermekgondozó- és nevelő képzés elvégzése után, már a jelenlegi felvételi rendszerben is krediteket számolhatnak el.

Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora elmondta: a kezdetektől fogva kiemelt egyetemi partner a szakképzési centrum, a Humántudományi Kar pedig hiánypótló képzéseket indított a közelmúltban, a régiós célokat szem előtt tartva. A jövő generációjának értő és gondos nevelése rendkívül fontos, a pedagógiai pályán azonban jelentős a szakemberhiány. Ez a megállapodás nagy segítség a kezdeti tanulmányok megkönnyítésében a felsőoktatásban azok számára, akik a kisgyermekgondozó- és nevelő képzést választják.

A Humántudományi Kar dékánja, dr. Navracsics Judit nagyon fontos lépésnek tartja, hogy a humántudományok területén is együtt tud dolgozni a Pannon Egyetem a Veszprémi Szakképzési Centrummal, hiszen mindenki számára kiemelt jelentőségű, hogy gyermekeinkkel szakképzett, diplomás, megfelelően képzett pedagógusok foglalkozzanak már kisgyermekkortól kezdve.

Az Ipari Technikumból érkező tanulók számára az óvodapedagógiai szakra 21 kreditet, tanítóképző alapszakra és a pedagógia alapszakra pedig 15-15 kreditet tud elismerni az egyetem.

Pap Máté, a szakképzési centrum kancellárja úgy véli: ez a megállapodás kiemelt mérföldköve az egyetem és a centrum közötti kapcsolatnak. Elmondta: mindig egyértelmű cél volt számukra, hogy a negyvenegy országos centrum közül a veszprémi váljon az egyik legsikeresebbé. A cél eléréséhez rengeteg feladatot tűztek ki maguk elé, melyekben kiemelt partnerként működik együtt velük az egyetem. Az innovatív szemléletmód egyik alapköve, hogy új lehetőségeket emelnek be a felnőttképzésbe, amelyek segítségével a felsőoktatásban is sikeresen tovább tanulhatnak.

Kavalecz Gábor, a szakképézési centrum főigazgatója a folyamatos együttműködés sikereiről osztotta meg gondolatait az eseményen. A főigazgató maga is tanár, örül, hogy egy a pedagógiához hasonlóan fontos pályán is szerepet vállalhatnak. Kavalecz Gábor kiemelte: szeretné, ha a hozzájuk beiratkozó tanulóknak egy egész pályaívet mutathatnának, méghozzá helyi szinten, a régiót erősítve. Úgy véli, Magyarországon nincs olyan diák, aki számára ne tudnának megfelelő képzést biztosítani.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja szerint nem szabad a képzési formákat szigetszerűen elkülöníteni egymástól, az egyik a másikhoz bemenetelt nyújt. A tanulókat arra kell ösztönözni, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból, és ebben a Pannon Egyetem mindig is az élen járt, amelyre tökéletes példa az újabb sikeres együttműködési megállapodás a szakképzési centrummal.

Balogh Dóra
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.