Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba

2023. december 5. 18:01
A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.
 

A korábbi paktum eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába. A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez. Hétfő délelőtt a Pannon Egyetem 'E' épületének földszintjén, a Pannon KözTÉRben írták alá az intézmények vezetői a megállapodást, amelynek kiemelten fontos része, hogy azok a diákok, akik a megnevezett alapszakokon folytatnák tanulmányaikat a kisgyermekgondozó- és nevelő képzés elvégzése után, már a jelenlegi felvételi rendszerben is krediteket számolhatnak el.

Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora elmondta: a kezdetektől fogva kiemelt egyetemi partner a szakképzési centrum, a Humántudományi Kar pedig hiánypótló képzéseket indított a közelmúltban, a régiós célokat szem előtt tartva. A jövő generációjának értő és gondos nevelése rendkívül fontos, a pedagógiai pályán azonban jelentős a szakemberhiány. Ez a megállapodás nagy segítség a kezdeti tanulmányok megkönnyítésében a felsőoktatásban azok számára, akik a kisgyermekgondozó- és nevelő képzést választják.

A Humántudományi Kar dékánja, dr. Navracsics Judit nagyon fontos lépésnek tartja, hogy a humántudományok területén is együtt tud dolgozni a Pannon Egyetem a Veszprémi Szakképzési Centrummal, hiszen mindenki számára kiemelt jelentőségű, hogy gyermekeinkkel szakképzett, diplomás, megfelelően képzett pedagógusok foglalkozzanak már kisgyermekkortól kezdve.

Az Ipari Technikumból érkező tanulók számára az óvodapedagógiai szakra 21 kreditet, tanítóképző alapszakra és a pedagógia alapszakra pedig 15-15 kreditet tud elismerni az egyetem.

Pap Máté, a szakképzési centrum kancellárja úgy véli: ez a megállapodás kiemelt mérföldköve az egyetem és a centrum közötti kapcsolatnak. Elmondta: mindig egyértelmű cél volt számukra, hogy a negyvenegy országos centrum közül a veszprémi váljon az egyik legsikeresebbé. A cél eléréséhez rengeteg feladatot tűztek ki maguk elé, melyekben kiemelt partnerként működik együtt velük az egyetem. Az innovatív szemléletmód egyik alapköve, hogy új lehetőségeket emelnek be a felnőttképzésbe, amelyek segítségével a felsőoktatásban is sikeresen tovább tanulhatnak.

Kavalecz Gábor, a szakképézési centrum főigazgatója a folyamatos együttműködés sikereiről osztotta meg gondolatait az eseményen. A főigazgató maga is tanár, örül, hogy egy a pedagógiához hasonlóan fontos pályán is szerepet vállalhatnak. Kavalecz Gábor kiemelte: szeretné, ha a hozzájuk beiratkozó tanulóknak egy egész pályaívet mutathatnának, méghozzá helyi szinten, a régiót erősítve. Úgy véli, Magyarországon nincs olyan diák, aki számára ne tudnának megfelelő képzést biztosítani.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja szerint nem szabad a képzési formákat szigetszerűen elkülöníteni egymástól, az egyik a másikhoz bemenetelt nyújt. A tanulókat arra kell ösztönözni, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból, és ebben a Pannon Egyetem mindig is az élen járt, amelyre tökéletes példa az újabb sikeres együttműködési megállapodás a szakképzési centrummal.

Balogh Dóra
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.