Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

Havazásra figyelmeztet a Magyar Közút, narancs riasztás ónos eső miatt

2023. december 5. 18:20 // Forrás: Magyar Közút / MTI / VMeteo
Jelentősebb mennyiségű hó érkezhet – figyelmeztet keddi közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A társaság kiemelte: meteorológiai előrejelzések alapján kedd estétől nyugat felől újra intenzív havazás kezdődhet, mely az egész dunántúli régiót, de főként a Balatontól északra fekvő területeket érinti majd.

A Magyar Közút már november 10. óta folyamatosan végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a kezelésébe tartozó utakon, nem lesz ez másként a napokban sem, a hóeséssel érintett területeken teljes humán és gépi erőforrással avatkozik be a közútkezelő. 

Tartós, többórás ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Veszprém vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután.

A meteorológiai szolgálat honlapján közzétett figyelmeztető előrejelzés szerint délnyugat felől csapadékzóna érkezik, kezdetben esővel, majd a Dunántúli-középhegység térségében, főleg a Bakonyban nagyobb mennyiségű, 1-3 milliméter ónos eső is eshet. Este a Duna-kanyar, a budai hegyek, Nógrád, illetve Mátra térségében lehet számítani átmeneti ónos esőre.

Az előrejelzés szerint estétől nyugat felől a csapadék halmazállapota egyre inkább havazásra vált, tartós havazás kezdődik a Dunántúlon. Szerda estig a legtöbb hó várhatóan a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, síkvidéken 5-15 centiméter, de a Somogyi-dombság és

a Dunántúli-középhegység - kiemelten a Bakony - területén 20-30 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról.  Arra is figyelmeztettek, hogy mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra. Azt kérték, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot vagy használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

Az előttünk álló órákra a VMeteo azt prognosztizálja, hogy a kedd este érkező csapadék eső, havas eső lehet, a Bakonyban inkább hó, de foltokban ónos eső is előfordulhat. Szerdán mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Borongós, csapadékos időre számíthatunk egész nap. Havas eső és hó határán mozgunk Veszprémben, de a magasabban fekvő területeken egyértelműen hó lesz. Estig akár 15 cm vastag hótakaró is kialakulhat azokon a területeken. Mérsékelt északias szél fúj. A hőmérséklet fagypont közelében, kissé felette lesz.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.