Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Nagyító alatt az üzemorvosi szakma

2023. december 8. 10:19

Mivel Magyarországon a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat törvényi előírás, vagyis kötelező minden munkáltató, illetve munkavállaló számára, így kulcsszerep hárul az üzemorvosokra. A KSH adataiból viszont az derül ki, hogy a foglalkozás-egészségüggyel foglalkozó orvosok száma évről évre csökken. 

Olyannyira, hogy az ezredfordulón még háromezer feletti volt az ilyen szakorvosok száma, a tavalyi évben viszont a számuk már alig érte el a kétezret. Mindeközben viszont az elvégzett alkalmassági vizsgálatok száma milliós nagyságrendeket öltött. 

A kormány nemrégiben benyújtott törvénymódosítása miatt ugyan ez valószínűleg jelentősen vissza fog majd esni. Ennek ellenére üzemorvosként továbbra is jó elhelyezkedési lehetőségre lehet számítani. Ezt bizonyítja, hogy a Székesfehérvárállás egészségügy aloldalát megnyitva elsőként egy “Foglalkozás-egészségügyi szakorvos vagy szakorvos-jelöltnek állás Fejér vármegyében” című hirdetéssel találkozhatunk. 

No, de mit is csinál pontosan egy üzemorvos?

Az elsődleges feladata az egészséges munkakörnyezet kialakítása és az egészségkárosodások megelőzése. Ebbe pedig beletartozik a munkahelyi megterhelés mértékének, típusának, és a munkakörnyezet kóros tényezőinek a felderítése, valamint folyamatos ellenőrzése. Abban az esetben pedig, ha valami probléma lépne fel, akkor meg kell keresnie azt a módszert, amivel a körülmények olyan szinten tarthatók, melyeken a dolgozók egészsége nem károsodik.

Emellett ellenőriznie kell a munkavállalók egészségét is. Erre szolgál a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, amely során az orvos kikérdezi a pácienst a korábbi betegségeiről és a munkahelyi ártalmakról, majd fizikálisan is megvizsgálja, megméri a vérnyomását és megnézi a látását.

Abban az esetben pedig, ha szükséges hallás- és idegrendszeri vizsgálatot is végez, illetve a járványok tekintetében kiemelt munkaköröknél az 1 évnél nem régebbi tüdőszűrő leletet is elkéri.

Mit tegyünk, ha szimpatikusnak találjuk ezeket a feladatokat?

Mindenképpen szükségünk lesz egy ütős önéletrajzra, még akkor is, ha jelenleg Magyarországon lényegében úgy vadásszák az üzemorvosokat. A megírása során törekednünk kell a valódi szakember képének megformálására, hiszen az első benyomás a legfontosabb.

A “tapasztalat” résznél érdemes például mindegyik korábbi munkahelyünkön végzett, a pozíció szempontjából releváns feladatainkat részletesebben is ismertetni, hogy megmutathassuk a HR-esnek, miért mi vagyunk az ideális jelöltek erre a pozícióra.

Ami pedig a tanulmányokat illeti, mindig kezdjük a szak elnevezésével, alá kerüljön az iskola/intézmény neve vagy a kezdő és végzési dátum, illetve a város neve, ahol elvégeztük.

Ne felejtsük el megemlíteni a nyelvtudásunkat!

Minél több nyelvet beszélünk, annál nagyobb az esélyünk az állás megszerzésére, főleg a magánegészségügyben. Ezért a cikk befejezéseképpen mindenkit arra szeretnénk biztatni, hogy tüntesse fel az önéletrajzában a beszélt nyelveket és a nyelvtudás szintjét is.
 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.