Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban

2023. december 8. 21:50
Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.
 

A fejlesztés előzményeihez 2017-ig kell visszanyúlni, ekkor fogadta el Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése a város fenntartható mobilitási tervét, amely sokkal komplexebben értelmezte a városi közlekedés helyzetét, mint a korábbi szemlélet. A kivitelezésre azonban várni kellett a covid-járvány miatt.

A pénteki sajtótájékoztatón a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, dr. Temesvári Balázs beszélt az új stratégiáról, amelynek lényege, hogy a belvárosi közlekedés anomáliáit nem új parkolók létesítésével kell megszüntetni, hanem a már meglévők teljes kihasználásra kell törekedni. Ehhez emelni kell a szolgáltatás színvonalát.  A kivitelezés érdemi része 2021-ben indult, a pályázat előkészítésével, majd a VEB2023 Zrt. segítségével két lépcsőben – 60 és 290 millió forint támogatási keretösszegből – elindult az okoseszközök telepítése, amely a város új komplex parkolás-, forgalomirányítási és információs rendszerét alkotja.

dr. Domokos Endre és dr. Temesvári Balázsdr. Domokos Endre és dr. Temesvári Balázs

A 19 helyszínen integrált kamerarendszer valós időben figyeli a parkolóövezeteket illetve parkolóházakat, majd algoritmus segítségével kiszámolja, hogy hány szabad férőhely van ezeken a helyeken. A közlekedőket a város 28 helyszínén kihelyezett, összesen 59 darab digitális tábla kijelzője tájékoztatja ezekről az adatokról.

Az új rendszer nem csak dinamizálja a belvárosi közlekedést, de a későbbiekben egyetemi kutatások és fejlesztések hasznos kiindulópontja is lehet ez az adatbázis.

Az egyszerűbb és gyorsabb közlekedés mellett környezetvédelmi hatásai is vannak a fejlesztésnek, ugyanis a város forgalmának 15%-át korábban a parkolóhelyet kereső autók adták, amely nem csak lassította a forgalmat, de a károsanyag-kibocsátást is nagyban megnövelte.

A rendszer zöld aspektusairól dr. Domokos Endre, Pannon Egyetem, egyetemi docense, a Bio-, Környezet- és Vegyészmérnöki Kutató Fejlesztő Központ szervezeti egység vezetője adott tájékoztatást. Az utóbbi évben 36%-kal nőtt a gépjárműállomány a veszprémi lakosság körében, ez pedig országosan is kiemelkedő, ezzel párhuzamosan a város légszennyezettsége is egyre rosszabb. A rendszer ehhez is megoldást nyújt, hiszen minél hamarabb találunk parkolóhelyet, annál kevesebb időt töltünk közlekedéssel.

A parkolásirányítási rendszer mobil táblákat is tartalmaz, amelyeket nagyobb városi események során lehet alkalmazni. Egy nagyobb rendezvény miatt, a városba érkező idegenek átlagosan 11,6 percet töltenek parkolóhely kereséssel, ez az új fejlesztésnek köszönhetően 4,6 percre csökkenthető, így minden egyes parkolással 460 grammnyi széndioxiddal csökkentjük károsanyag-kibocsátásunkat.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai Szombattól az előszezoni időszaknál is gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal, valamint javuló szolgáltatásokkal teszi kényelmesebbé a balatoni kirándulásokat a MÁV-VOLÁN-csoport. ma 13:12 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. tegnap 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. tegnap 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.