Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Így lehetnek kellőképpen erősek az internetes jelszavaid

2023. december 11. 9:39

Időnk jelentős részét az online térben töltjük. Sokan nem csak kedvtelésből szörfölnek a világhálón. Egyre többen vásárolnak online, a banki ügyeit lassan szinte mindenki a neten keresztül intézi. Az, aki rendelkezik Ügyfélkapuval akár a jogosítványát is meghosszabbíttathatja online, és számos más ügyet is intézhet.

A jelszavak megjegyzése bizony sok embernek nehézséget jelent. Éppen ezért rengetegen minél egyszerűbb karaktersort szeretnének használni. Ezzel az a gond, hogy aki így tesz, az megkönnyíti a kiberbűnözők dolgát. Az pedig hatalmas kockázatot rejt, ha valaki ugyanazt több különböző felületen is használja.

Ezek a jó jelszó ismérvei

Ha szeretnél kellően bonyolult, nehezebb jelszavakat kitalálni, akkor mindenképp szükség lesz a kreativitásodra, javasolja az IT biztonságban jártas Sybell. Ne engedj a csábításnak, és ne használj olyan karaktersort, amit tippelgetéssel egyszerűen fel lehet törni.

Semmiképp se tartalmazzon egyik jelszavad sem olyan szót vagy kifejezést, ami rád jellemző. Nem jó ötlet a saját beceneved, a házastársad vagy a gyermekeid nevét, születési évszámát használnod jelszóként. A kedvenc sportcsapat, zenekar, könyv vagy film címét ugyancsak érdemes kerülni e karakterláncok kiötlésekor. Ezekkel ugyanis könnyen képbe kerülhetnek a hackerek, ha átböngészik a közösségi médiát.

A legjobb, ha senkinek sem árulod el a jelszavaidat

Néhányan úgy döntenek, hogy a biztonság kedvéért mással is megosztják, például a párjukkal vagy egy másik családtagjukkal. Ha kölcsönös a bizalom, akkor ez talán logikus lépésnek is tűnhet. Ám nem kell feltétlenül rosszindulatúnak lennie a másik félnek ahhoz, hogy megtörténjen a baj.

Megeshet, hogy az, akivel megosztod a jelszavadat, belépve marad egy nyilvános helyen. Ha pedig felírja, majd például a pénztárcájába teszi, el is veszítheti. Ezek a kellemetlenségek elkerülhetők, ha senkinek sem árulod el őket.

Fontos, hogy legyenek kellően hosszúak a karaktersorok

Bármilyen felületre is választasz jelszót, érdemes észben tartani azt, hogy minél rövidebb, annál könnyebb azt gépi erővel feltörni. Ha túlságosan kevés karakterből áll, akkor akár órák leforgása alatt is kijátszhatják a hackerek az úgynevezett brute force támadással.

Optimális esetben minden jelszavadnak érdemes legalább 10 karaktert tartalmaznia. Mindenképpen kombináld a kis- és nagybetűket, legyenek benne számok is. Ma már a legtöbb felület nemcsak lehetőséget ad, hanem javasolja is, hogy használj speciális karaktereket is, mint a felkiáltójel, kérdőjel, pont vagy százalékjel.

Ne tárold könnyen elérhető helyen a jelszavaidat

A bonyolult jelszavakkal az a gond, hogy nehéz őket megjegyezni. Sokan egy jegyzettömbben vezetik őket a számítógépükön, vagy élnek a böngészők intelligens funkcióival. Ezek egyike sem túl bölcs dolog.

Észszerűbb inkább jelszókezelő alkalmazásokat használni, amelyekhez nem tudnak hozzáférni illetéktelenek, mégis képesek rengeteg karakterláncot megjegyezni.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.