Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Még telefon is alig volt, amikor már működött Veszprémben a telefonos lelki elsősegély szolgálat

2023. december 12. 22:08
1988. december 6-án csörrent meg először a telefon Veszprémben, amit akkor szerveződő lelki elsősegély szolgálat önkéntese vett fel, hogy segítsen egy lelki krízisben lévő embernek megoldani a problémáját. Azóta eltelt 35 év és most már egyesületi szinten végzik a Kapcsolat 96 Egyesület tagjai ugyanezt a munkát. A körülmények és az emberek problémái sokat változtak, de a segítő szándék semmit.

Múlt héten tartotta születésnapi összejövetelét a Kapcsolat 96 Egyesület tagsága, megemlékezve arról, hogy 35 évvel ezelőtt kezdődött az a munka, aminek sokszor nem kisebb a tétje, mint valakit visszahozni az öngyilkosság kapujából. A lelki elsősegély szolgálatok ugyanis ekkor, a rendszerváltás környékén szerveződtek meg Magyarországon. A koncepció nagyon egyszerű: egy ingyenesen hívható számon bárki anonimként kérhet segítséget egy kiképzett önkéntestől, aki felvértezve különböző pszichológiai módszerekkel csupán a beszélgetés erejével próbál segíteni a lelki krízisek leküzdésében.

Veszprémben az első segítő közösség 1988-ban gyűlt össze, akkor, amikor még telefon is elvétve akadt a háztartásokban, mobilról pedig nem is hallottak még az emberek, az általuk végzett munka viszont már ekkor is hiánypótló volt. A legtöbb hívás akkoriban még utcai telefonfülkékből futott be a Dimitrovban lévő irodába, ahol különböző turnusokban váltották egymást a segítők, hogy fogadják ezeket. Páran közülük a mai napig végzik ezt a munkát, néhányan kisebb-nagyobb megszakításokkal, van viszont, aki szünet nélkül 35 éve.

1996-tól egyesületi formát is öltöttek – innen a névben a 96-os szám – és most a jubileum alkalmával összeültek egy társasház erre kinevezett helységében, hogy felidézzék a régi emlékeket közösen. Amikor ott jártunk a születésnapi összejövetelen, külön kérésük volt, hogy se a pontos helyszínt ne közöljük, se az egyesületi tagokról ne publikáljunk fotót, hiszen a lelki elsősegély szolgálatnak az egyik fontos előírása, hogy anonim módon működnek, ezzel biztosítva a bizalmas és diszkrét helyzetet azoknak, akik a 116-123-mas telefonszámon kérnek segítséget.

Az viszont nem volt titok, hogy hogyan indult a szolgálat, milyen változásokon estek át és hol tartanak most, valamint az is jól követhető, hogy az emberek problémája hogyan változott az évtizedek alatt.

Ahogy már írtuk, először a Dimitrovban, egy nehezen megszerezhető vezetékes telefonnal kezdték a munkát, de persze ezt is megelőzte egy hosszas előkészítő folyamat, ahol az önkénteseket pszichológusok és pszichiáterek képezték ki a különböző hívások kezelésére. Hiszen a tét akár egy ember élete is lehet, aki szuicid gondolatokkal a lelkében úgy dönt, hogy a szolgálathoz fordul segítségért.

A tagok felidézték azt is, hogy a kezdeti időkben leginkább magánéleti problémákkal hívták fel őket, akkor még a munkanélküliség problémája kevésbé volt terítéken, aztán ahogy változott a világ, ez is egyre inkább előtérbe került a mindennapi lelki problémákkal kapcsolatban, ahogy az elmagányosodás is. Utóbbi főleg a pandémia idején erősödött fel.

2000-re a lelki elsősegély szolgálat országos hálózattá fejlődött és a vonal is egész nap hívhatóvá vált, az önkéntesek száma pedig hol gyarapodott, hol csökkent. A Kapcsolat 96 Egyesületnél a három évtized alatt körülbelül kétszázan fordultak meg, viszont ma már javarészt nyugdíjasokból áll a tagság.

Lelki segítőnek lenni nem olyan egyszerű, mint aláírni egy csatlakozási papírt és részt venni egy továbbképzésen. Ez egy hosszabb folyamat, ahol különböző vizsgákat is le kell tenni, utána lehet csak tanulni személyesen egy már végzett segítő mellett, és ezután ülhet le valaki élesben is a vonal mellé. Ráadásul az anonimitás már itt is fontos szempont, olyannyira, hogy addig még egymást sem ismerhetik meg ezek az önkéntesek, amíg nem vizsgáztak le sikeresen.

Jelenleg körülbelül húszan tagjai a Kapcsolat 96 Egyesületnek, velük múlt héten az ünnepségen Porga Gyula polgármester és Halmay Gábor, az önkormányzat Közjóléti Bizottságának elnöke is találkozott, akikkel szoros szakmai kapcsolatot alakított ki ez a speciális civil szervezet Veszprémben.

Porga Gyula és Payrich MáriaPorga Gyula és Payrich Mária

Portálunk a jövőbeni célokról is érdeklődött Payrich Mária pszichiáternél, az egyesület szakmai vezetőjénél – az ő személye nem titok – aki elmondta, hogy leginkább fiatal segítőkre lenne szükségük, hogy velük bővüljön a jelenlegi tapasztalt, ám idősebb tagság.

Tévhitként él a közbeszédben, hogy karácsonykor megnövekszik az öngyilkosságok száma, erről Bérdi Márk, az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen kuratóriumi tagja beszélt az Indexnek adott interjúban. Mint mondta, többen azért gondolhatják így, mert amíg ősszel a munka leköti az emberek figyelmét, a pihenésre szánt karácsonyi időszakban többen rádöbbenhetnek arra, hogy nincs, akivel megosszák érzéseiket, örömüket. A befejezett öngyilkossági statisztikában viszont nincs nyoma ennek. Ha mégis keresni kell olyan időszakot az évben, amikor az átlagosnál több öngyilkosságot követnek el az emberek – ez Magyarországon átlagosan 1800 eset évente – akkor a május végi, június eleji időszakot lehetne kiemelni, mondta a pszichiáter. Ez megfelel a világtrendeknek is. Ugyan egyértelmű magyarázat erre sincs, de ahogy Bérdi Márki fogalmazott: „tavasszal, nyár elején a több napsütés hatására megváltozik a melatonin-szerotonin háztartásunk, lényegében mindannyian aktívabbak leszünk. A többség ilyenkor szívesebben találkozik a barátaival, gyakrabban sportol, nagyobb eséllyel nyit mások felé. A biológiai folyamatok alól a krízisben lévő személyek sem mentesülnek, tehát az aktivitásuk nekik is nő, a lehangoltságuk viszont változatlan marad, ami azzal járhat, hogy pluszenergiájukat a már régóta dédelgetett negatív gondolatok, így például az öngyilkosság további kidolgozásába, kivitelezésébe fektetik.” Ezért is fontos, hogy negatív gondolatok esetében szakemberhez forduljanak az érintettek, így megelőzhető a tragédia.

Ha önnek vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége hivja az ingyenes lelkisegély szolgálatot a 116-123 számon.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.