Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Katolikus Karitász egész évben segíti a rászoruló családokat

2023. december 12. 13:40
A Veszprémi Érseki Főiskola adott otthont ismét hétfő délelőtt a Veszprém Főegyházmegyei Karitász évértékelő sajtótájékoztatójának. Az idén összesen 28 millió forintnyi támogatással segítette a rászoruló családokat a Katolikus Karitász.
 

Dr. Sebestyén József, az Érseki Főiskola rektora nyitotta meg az eseményt, aki a nélkülözés hitet próbáló terheiről osztotta meg gondolatait, illetve a karitatív szemlélet és életérzés fontosságáról. A főiskolán igyekeznek ezekhez megadni a tanulók számára a szakmai alapokat is az egyetemi tantárgyak kereteiben, hiszen a rektor úgy véli a társadalomtudományi tantárgyak is oktathatók ezen a magasabb hitrendszeren.

A rektor elmondta, a karitász rendezvényeinek befogadásával egy tanulási folyamaton mennek keresztül, a feltétlen szeretet művészetét ismerhetik meg általa.

Dr. Sebestyén József rektorDr. Sebestyén József rektor

Ghiczy László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, aki 23 éve dolgozik szociális területen, elsőként a támogatóknak köszönte meg a segítséget. Kiemelte: a plébániákon működő önkéntes csoportok segítsége nélkül nem tudnának kapcsolatba kerülni a rászoruló családokkal, az ő áldozatos munkájuk elengedhetetlen a karitász tevékenységében.

Az idei évben is több területen nyújtottak támogatást, ilyen volt az Együtt a babákért, amikor 117 család kapott fél évre elegendő pelenkát, a Tartós szeretet, mely során tartós élelmiszert gyűjtöttek a nagyböjti időszakban, vagy például a karitász tábor, a nyár egyik meghatározó programja. A Legyen öröm az iskolakezdés program során 529 családnak könnyítették meg az iskolakezdést, a Lak6tás kezdeményezésben kigyulladt kémény helyreállításában, albérleti díj hátralék kifizetésében és közösköltség rendezésében is segítettek.

Veszprém Város képviseletében Brányi Mária vette át az elismerést az önkormányzati segítségértVeszprém Város képviseletében Brányi Mária vette át az elismerést az önkormányzati segítségért

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának is megköszönték az együttműködést, támogatásukkal a város összes óvodájában jelen lehettek és gyűjtést szerveztek a karitász önkéntesei.

Az összes támogatás 3029 családot érintett, 28 101 941 forint összegben.

Szeptember elsejétől nagy változás lépett a karitász életébe – ezt Szijártó László lelki igazgatótól tudtuk meg. A szakmai és a lelki oldalt hivatalosan is ketté választotta dr. Udvardy György veszprémi érsek, hogy a két oldal megfelelően kivehesse részét a munkából, és a két igazgató a maga oldalát száz százalékosan tudja képviselni, így a karitász még hatékonyabban tud működni.

A jövő évben lelki napokat szerveznek majd önkénteseiknek, illetve lelki gyakorlatokat az érsek atya jóváhagyásával. Az érsek - az esemény utolsó felszólalójaként - a legfontosabbnak azt tartja, a nap végén Krisztushoz hasonlóan cselekszünk, vagy Krisztust nem jelenítjük meg cselekedeteinkben. Jézus Krisztus születésére készülve, a karácsonyi időszakban a karitász feladata, hogy tevékenységük és cselekedetük motivációját újból megtisztítsák és a jövőben is segítség és lelki támaszt nyújtsanak a rászorulóknak.

 

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.