Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nobel-díjas kutató látogatott a Lovassyba

2023. december 13. 22:35
Veszprémbe látogatott Randy Schekman Nobel-díjas kutató. A tudós felkereste a Lovassy László Gimnáziumot, majd a polgármesterrel is találkozott. 
 

Schekman a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) meghívására érkezett városunkba, hogy részt vegyen a Lovassyban egy laborgyakorlaton, majd a diákok rendelkezésére álljon, akik lelkesen ostromolták is kérdéseikkel.

Az amerikai sejtbiológus 2013-ban vehette át az orvosi Nobel-díjat a sejten belüli anyagmozgások megértéséért. Testünk sejtjei számos különböző molekulát állítanak elő, melyeket a megfelelő helyekre kell eljuttatniuk. Szállítás közben ezek a molekulák apró struktúrákba tömörödnek, ami megkönnyíti a mozgatásukat. Schekman az 1970-es években végzett kutatásai során felismerte és megmagyarázta, hogy a különböző gének milyen módokon veszik ki részüket a szállítás szabályozásában. 

Porga Gyula polgármester délelőtt a Városházán fogadta a tudóst. A városvezető az NTA programjával kapcsolatban azt mondta: Veszprém azzal a reménnyel csatlakozott a középiskolásokat megszólító programhoz, hogy ne csak vendégként fogadhassunk városunkban Nobel-díjasokat, hanem innen jusson el valaki a legrangosabb tudományos elismerésig. A tudományos pálya olyan életút a polgármester szerint, amin érdemes elindulni, ezért fontos, hogy a fiatalok példaképekkel találkozzanak. A veszprémi diákokat Hegyi Péter, az NTA programigazgatója is méltatta. Mint mondta, a Lovassy méltán szerepel a rangsorok élén, a diákokat ma lelkesnek és elkötelezettnek látták. Az őket megszólító programban mindent megtesznek annak érdekében, hogy számukra biztosítsák a tehetség kibontakozásához szükséges feltételeket. 

A világ sorsa ugyanis a tudomány kezében van – ezt már Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora tette hozzá. Mint mondta, az egyetem is abban érdekelt, hogy minél több tehetséges fiatal válassza a tudományos pályát. Kifejtette: a Nobel-díjat mindig olyan teljesítményért ítélik oda, ami széles körben alkalmazható és hasznosuló eredményt jelent, ugyanakkor a díjhoz nem az ipar által megrendelt kutatások, hanem a tudós kíváncsisága vezette munka vezet. Ez is egy üzenet a döntéshozóknak: támogatni kell az alapkutatásokat. 

Randy Schekman és Porga GyulaRandy Schekman és Porga Gyula

Schekman is dicsérte a Lovassy diákjait, az intézményben érezhető volt, hogy ez nem egy átlagos gimnázium, hanem az ország egyik legjobb iskolája. Elmesélte, hogy személyesen is találkozott Karikó Katalinnal, ismeri a történetét, tudja róla, hogy vidéki környezetben nőtt fel nehéz körülmények között a szocializmusban, és nem kapott lehetőséget a tudományos kiteljesedésre – ezért hagyta el az országot. A mi felelősségünk, hogy a jövő Karikó Katalinjai itt, Magyarországon teljesedjenek ki és fussanak be hasonlóan sikeres pályafutást. A kihívás az, hogy az ország többet fektessen be a tudományba, és ne csak tanulásra, hanem kutatásra is ösztönözze a fiatalokat, hogy idehaza kamatoztassák képességeiket, mert ha elmennek az országból, akkor a nemzet számára elveszik az a haszon is, amit létrehoznak. A politikusok feladata, hogy biztos jövőt teremtsenek a jövő tudósainak.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán. tegnap 21:58 Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. tegnap 14:43 Navracsics Tibor: a Fidesz tudja egyesíteni a nemzet javát Navracsics Tibor Navracsics Tibor: a Fidesz tudja egyesíteni a nemzet javát Magyarország húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Európa Unióhoz, miután a népszavazáson a magyarok 84 százaléka döntött a csatlakozás mellett. Az ország történetében jelentős mérföldkő volt 2004. május elseje, amely számos változást és lehetőséget hordozott magában. Az elmúlt két évtized tapasztalatairól, a csatlakozáskor megfogalmazott elvárásokról és reményekről, valamint a jelenlegi politikai helyzetről, továbbá a közelgő uniós és önkormányzati választásokról kérdeztük dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési minisztert. Az interjú során szó esett Magyarország és az Európai Unió közötti kapcsolat fejlődéséről, a jövőbeli tervekről, valamint azokról a kihívásokról, amelyekkel az ország szembesül a mai politikai környezetben. tegnap 21:57 Legyen szivacsváros Veszprém! Legyen szivacsváros Veszprém! Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc, az Együtt Veszprémért Egyesület két tagja, valamint polgármester- és képviselő-jelöltje azonnali intézkedéseket sürgetnek az utóbbi időben gyakran tapasztalható villámárvizek megoldására. Mindezt az úgynevezett „szivacsváros” koncepció megvalósításával érnék el. tegnap 15:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.