Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nobel-díjas kutató látogatott a Lovassyba

2023. december 13. 22:35
Veszprémbe látogatott Randy Schekman Nobel-díjas kutató. A tudós felkereste a Lovassy László Gimnáziumot, majd a polgármesterrel is találkozott. 
 

Schekman a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) meghívására érkezett városunkba, hogy részt vegyen a Lovassyban egy laborgyakorlaton, majd a diákok rendelkezésére álljon, akik lelkesen ostromolták is kérdéseikkel.

Az amerikai sejtbiológus 2013-ban vehette át az orvosi Nobel-díjat a sejten belüli anyagmozgások megértéséért. Testünk sejtjei számos különböző molekulát állítanak elő, melyeket a megfelelő helyekre kell eljuttatniuk. Szállítás közben ezek a molekulák apró struktúrákba tömörödnek, ami megkönnyíti a mozgatásukat. Schekman az 1970-es években végzett kutatásai során felismerte és megmagyarázta, hogy a különböző gének milyen módokon veszik ki részüket a szállítás szabályozásában. 

Porga Gyula polgármester délelőtt a Városházán fogadta a tudóst. A városvezető az NTA programjával kapcsolatban azt mondta: Veszprém azzal a reménnyel csatlakozott a középiskolásokat megszólító programhoz, hogy ne csak vendégként fogadhassunk városunkban Nobel-díjasokat, hanem innen jusson el valaki a legrangosabb tudományos elismerésig. A tudományos pálya olyan életút a polgármester szerint, amin érdemes elindulni, ezért fontos, hogy a fiatalok példaképekkel találkozzanak. A veszprémi diákokat Hegyi Péter, az NTA programigazgatója is méltatta. Mint mondta, a Lovassy méltán szerepel a rangsorok élén, a diákokat ma lelkesnek és elkötelezettnek látták. Az őket megszólító programban mindent megtesznek annak érdekében, hogy számukra biztosítsák a tehetség kibontakozásához szükséges feltételeket. 

A világ sorsa ugyanis a tudomány kezében van – ezt már Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora tette hozzá. Mint mondta, az egyetem is abban érdekelt, hogy minél több tehetséges fiatal válassza a tudományos pályát. Kifejtette: a Nobel-díjat mindig olyan teljesítményért ítélik oda, ami széles körben alkalmazható és hasznosuló eredményt jelent, ugyanakkor a díjhoz nem az ipar által megrendelt kutatások, hanem a tudós kíváncsisága vezette munka vezet. Ez is egy üzenet a döntéshozóknak: támogatni kell az alapkutatásokat. 

Randy Schekman és Porga GyulaRandy Schekman és Porga Gyula

Schekman is dicsérte a Lovassy diákjait, az intézményben érezhető volt, hogy ez nem egy átlagos gimnázium, hanem az ország egyik legjobb iskolája. Elmesélte, hogy személyesen is találkozott Karikó Katalinnal, ismeri a történetét, tudja róla, hogy vidéki környezetben nőtt fel nehéz körülmények között a szocializmusban, és nem kapott lehetőséget a tudományos kiteljesedésre – ezért hagyta el az országot. A mi felelősségünk, hogy a jövő Karikó Katalinjai itt, Magyarországon teljesedjenek ki és fussanak be hasonlóan sikeres pályafutást. A kihívás az, hogy az ország többet fektessen be a tudományba, és ne csak tanulásra, hanem kutatásra is ösztönözze a fiatalokat, hogy idehaza kamatoztassák képességeiket, mert ha elmennek az országból, akkor a nemzet számára elveszik az a haszon is, amit létrehoznak. A politikusok feladata, hogy biztos jövőt teremtsenek a jövő tudósainak.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? ma 1:29 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. tegnap 16:14 Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. 2024. április 20. 13:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.