Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

7 tipp, ami segít egyszerűen időtállóvá tenni a nyílászárókat

2023. december 19. 17:21
Ajtóink, ablakaink állapota jelentős mértékben befolyásolja otthonunk energiahatékonyságát, ezért rendkívül fontos, hogy maximálisan eleget tegyenek a kívánalmaknak. A meghibásodott, elöregedett szerkezeteket bizonyos esetekben már csak teljes körű cserével hozhatjuk helyre, vannak azonban olyan esetek is, amikor kisebb lépéseket is elegendő elvégeznünk ahhoz, hogy nyílászáróink újra tökéletesen funkcionáljanak.
 

Az alábbiakban hét tippet mutatunk be, amelyekkel nagyobb költségráfordítás nélkül biztosíthatjuk, hogy nyílászáróink hosszú időn keresztül kiszolgáljanak minket.

1. Tartsuk karban rendszeresen nyílászáróinkat!

A rendszeres tisztítás, karbantartás, valamint az egyes alkatrészek ellenőrzése kiemelten fontos a nyílászárók hosszú élettartamának biztosításához. Az idővel felhalmozódó szennyeződések és porosodás negatívan befolyásolhatják a zsanérok, zárak működését.

Az olyan egyszerű, de rendszeres karbantartási feladatok, mint például az alapos tisztítás vagy zsanérok olajozása, segíthetnek elejét venni az ajtók, ablakok meghibásodásának.

2. Óvjuk fa nyílászáróinkat UV- és időjárásálló bevonattal!

A fa ablakok, ajtók esetében kihagyhatatlan lépés a megfelelő favédelem biztosítása. A fafelületek ugyanis az UV-sugárzásnak, illetve az időjárási viszontagságoknak is ki vannak téve, a megfelelő felületkezelés hiányában pedig elszíneződhetnek, megvetemedhetnek vagy megrepedezhetnek.

A fafelületek impregnálása, illetve lakkozása vagy lazúrozása nem csupán esztétikai értéket ad a nyílászáróknak, hanem hatékonyan védik azokat a környezeti tényezőktől, de akár penészesedéstől, gombásodástól vagy a farontó rovaroktól is. A favédelemmel tehát elkerülhető fafelületek idő előtti elöregedése, ami szavatolja nyílászáróink időtállóságát.

3. Gondoskodjunk a szakszerű hőszigetelésről!

A hőveszteség minimalizálása érdekében fontos a nyílászárók szakszerű hőszigetelése. A tömítőszalagok alkalmazása, illetve az esetleges repedések, rések szakszerű kitöltése növelheti ingatlanunk energiahatékonyságát, aminek révén nemcsak fűtési költségeink csökkenhetnek, de hosszú távon megőrizhetjük nyílászáróink hatékonyságát is.

4. Biztosítsuk a megfelelő vízzárást!

A csapadék vagy párásodás következtében kialakuló nedvesség behatolása lakásunkba nemcsak számunkra jelenthet kellemetlenséget, hanem a nyílászáróinkban is jelentős károkat okozhat. A rendszeres ellenőrzésekkel és szükség esetén az esetleges javításokkal azonban könnyen elejét vehetjük az ilyen típusú problémáknak. Ha szakszerűtlen beépítés miatt hiányzanak vagy esetleg meghibásodtak a vízzáró profilok, akkor az ablakok tokszerkezetéhez utólagosan is rögzíthetjük öntapadó változatokat.

5. Cseréljük le ablakaink üvegeit!

Ablakaink üvegezésének cseréjére nemcsak akkor keríthetünk sort, ha megrepedt vagy betört az üveg. Mivel az ablakok esetében az üvegezés nagy szerepet játszik abban, hogy mekkora a nyílászáró U-értéke, azaz hőátbocsátási tényezője, ezért nagyban befolyásolhatjuk otthonunk energiahatékonyságát, ha a régi üveget egy modernebb, hőszigetelt változatra cseréljük.

Fontos azonban felmérnünk, hogy az üvegcsere egyszerűen megoldható-e a meglévő ablakkeret megtartásával, ugyanis nem mindig ez a legelőnyösebb lehetőség – bizonyos esetekben elképzelhető, hogy csak a teljes nyílászárócsere jelenti az optimális megoldást.

6. Használjunk rugalmas tömítőanyagokat!

A rugalmas és időjárásálló tömítőanyagok alkalmazása kulcsfontosságú lehet a nyílászárók hosszú élettartamának biztosításához. Ezek a speciális anyagok képesek alkalmazkodni a nyílászárók mozgatásához, így megelőzhetik a tokszerkezet mentén kialakuló rések és hézagok előfordulását. Különösen fontosak hőmérsékleti ingadozásoknak kitett területeken, ahol a nyílászárók gyakran tágulnak és szűkülnek.

7. Telepítsünk redőnyöket vagy árnyékolókat az ablakainkra!

Az árnyékolók vagy redőnyök telepítése nemcsak a napfény szabályozásában segít, hanem a nyílászárókat is védi az időjárás viszontagságaitól. Az árnyékolók megakadályozzák, hogy a közvetlen napsugárzás károsítsa az ablakot, illetve védelmet nyújtanak az eső, a hó vagy a jég okozta károsodásoktól is. Ezen kívül a redőnyök segítenek fenntartani az optimális belső klímát, csökkentve a hűtési és fűtési költségeket.

A fenti lépések megvalósításával tehát nemcsak otthonunk energiahatékonyságát javíthatjuk, hanem arról is gondoskodhatunk, hogy meglévő ajtóink, ablakaink hosszú távon kiszolgáljanak minket – így pedig elkerülhetjük, hogy a jóval nagyobb költségráfordítással járó teljes cserére kerüljön a sor.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.