Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Barácsony Jeruzsálemhegyen

2023. december 21. 10:52
A karácsonyi ünneplések már rég nem csak a családi összejövetelekről szólnak. Ugyanilyen fontosak lett a barátokkal, közeli ismerősökkel eltöltött közös idő is.

Ez teljesen érthető és fontos is: a karácsony a szeretet ünnepe, márpedig előbbi jó esetben nem korlátozódik le a rokonainkra. Sokunk életében a barátok legalább olyan fontos szerepet töltenek be, mint a családtagjaink, így ezek a „barácsonyozások” szintén az adventi időszak fényei lehetnek.

De a tágabb közösségben eltöltött ünneplések is, amikor a szomszédokkal, ismerősökkel jövünk össze, vagy akár egy egész városrésszel.

Veszprémben ezeknek a városrészi ünnepléseknek már régi hagyománya van, a Jeruzsálemhegyi pedig az egyik legrégebbi közösség a vármegyeszékhelyen, amely minden évben odafigyel erre: hagyományosan advent elején gyertyagyújtással hangolódnak az ünnepekre, illetve betlehemet állítanak, míg az advent vége felé közeledve forralt borozással, meleg teával, beszélgetéssel, zenével, meghitt műsorral várnak mindenkit.

Így tettek ezúttal is a Kiskőrösi ABC előtt, ahol az óvodások után idén a Regina Mundi plébánia kórusa kedveskedett egy kis énekkel, valamint dr. Csernai Balázs atya beszélt az ünnep csodájáról, a gyermekké vált Istenről, aki elsősorban nem a problémáinkat akarja megoldani eljövetelével, hanem közösségben szeretne lenni velünk.

Az eseményre kilátogatott Halmay Gábor önkormányzati képviselő is, aki örömét fejezte ki, hogy az elmúlt években gyümölcsöző kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a baráti körrel, hogy tudnak egymásra támaszkodni vagy éppen együtt ünnepelni, hogy mint képviselőt befogadták. Mint mondta, egy-egy ilyen városrészi karácsonynak is az a célja, hogy közelebb hozza az embereket, megerősítse az összetartozást és a hagyományokat – ahogy azt egyébként az EKF is tette – s ne csam mikroközösségekben létezzünk és osszuk meg az örömeinket, ünnepeinket, hanem szélesebb körben is.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.