Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

Legenda született és búcsúzott, de Luke Humphries a darts új királya

2024. január 4. 6:53 // Forrás: m4sport.hu Szepes Viktor
Elképesztő torna fantasztikus döntője: Luke Humphries nyerte a PDC-dartsvilágbajnokságot, miután a szerda esti fináléban 7–4-re legyőzte a 16 éves Luke Littlert. Russ Bray kiváló mérkőzéssel búcsúzott.

Kis túlzással a teljes sportszerető közösség Luke Littlerről beszélt az elmúlt két hétben. A dartsot követők korábban is találkozhattak a nevével, hiszen kivételes tehetségét a Development Tour-sorozatban már mutogatta, majd év végén néhány héten belül ifjúsági és junior világbajnok is lett – előbbinek köszönhetően a PDC felnőtt vb-jére is kijutott.

A mindössze 16 éves fiú nem udvariaskodott, bemutatkozására mindenki felkapta a fejét: 106.12-es átlaggal (minden idők legjobb első körös teljesítményével) verte Christian Kistet. Sorsolása pedig hiába volt kemény, gyakorlatilag kérdés nélkül gyalogolt át mindenkin – Andrew Gilding, Matt Campbell, Raymond van Barneveld, Brendan Dolan és Rob Cross ellen is nagyon magabiztos volt a csodatini. Bár a szakértők számoltak vele, mint a világbajnokság egyik meglepetésemberével, döntős szereplésére talán még ő maga sem számított.

A másik döntős kilétére már annál inkább, Luke Humphriest a torna előtt favoritnak kiáltották ki – ha azt nézzük, hogy ősszel három major tornát is nyert, nem is véletlenül. Ehhez képest az ő útja rögösebb volt a fináléba, a harmadik fordulóban Ricardo Pietreczko ellen 3–1-es hátrányból fordított, nagyot küzdve saját magával és a német közönséggel is. Majd következett a Joe Cullennel vívott nyolcaddöntő, ahol meccsnyilakat is megúszott, a döntő szettben 0–2-ről állt fel, a hirtelen halálban mentő 12 nyilast dobva. Innentől viszont az őszi Humphries játszott az Ally Pallyben: Chisnall és Scott Williams ellen is ellenállhatatlan dartsot mutatott, döntőbe jutása egyben azt is jelentette, hogy a meccs végeredményétől függetlenül ő lett a PDC új világelsője.

Luke Humphries a darts új királya - Fotó: Zac Goodwin/Getty ImagesLuke Humphries a darts új királya - Fotó: Zac Goodwin/Getty Images

Bár mindkét játékos első felnőtt vb-döntőjére készült, volt a színpadon egy nagy búcsúzó is: a darts hangja, Russ Bray ezzel a találkozóval köszönt el a PDC major versenyeitől.

Akármekkora tehetség is Littler, a világbajnoki döntő első szettjében nem találta a ritmust, nem érte el a 90-es körátlagot, Humphries hátsó pályán is kényelmesen dobhatott, 3–1-gyel kezdett. Az új világelső egyre jobban megemelte a színvonalat, de Littler is megérkezett a meccsbe és 0–2-ről káprázatos egyenlítést mutatott be: előbb 142-ről mentette a kezdését, majd egy négykörössel brékelt, 120-as kiszállóval (1–1).

Lemásolták az előző szettet a játékosok, csak fordított szereposztásban: Humphries jött vissza mínusz kettőről – 116-tal ő is megdobta az első magas kiszállóját –, s el is vitte hátsó pályán. De a negyedikből is brékszett lett, „Cool Hand” előnyben nagyon leolvadt, Littler megérdemelten egyenlített (2–2).

A csodatini ismét emelt a játékán, s még a kezdéseire is jobban vigyázott, hátsó pályás 11 nyilassal harmadik próbálkozásra meglett a saját játszmája, s már felpumpálta száz fölé a körátlagát (3–2). Humphriesnak viszont nem jött a saját szettje, hiába dobott egy legben hat tökéletes nyilat is, Littler nem hibázott, lenullázta a világelsőt (4–2). Utóbbi egy diszkrét 170-es kiszállóval brékelt azonnal, de saját kezdésből három nyilat dobott ki duplára, Littler négykörössel büntetett. Elképesztő játék ment ebben a szettben, Humphries 113 fölötti átlagot ment, de így is meg kellett úsznia Littler szettnyilát, a 16 éves srác egy 122 után kis híján 112-ről is kipattant, de végülis Humphries tudott szépíteni (4–3).

Rekorddöntéssel indult a nyolcadik felvonás: Luke Humphries bedobta a világbajnokság 902. maximumát is, ennyit még soha nem dobtak egy tornán. Emellé pedig a kiszállózása is feljavult, egy 11 nyilassal vezetett, majd 121-es kiszállóval hozta is a játszmát. A 113-as szett után 114-es átlagot dobott, Littler pedig kicsit visszaesett. Lényeg a lényeg: közel 75 perc játék után kezdhettek elölről mindent (4–4).

Nem lassított Humphries a folytatásban – 108-as kiszállóval azonnal elvette Littler kezdését, majd a sajátját is ugyanazzal hozta, szinte milliméterre pontosan ugyanoda dobva a T19-19-D16 kombinációt. A negyedik legben viszont egy teljes kört hibázott duplára, amit egy káprázatos 11 nyilassal javított, s a harmadik szett után ismét visszavette a vezetést (4–5). Komoly életjelet adott magáról Littler egy 170-es kiszálló formájában, a meccs kilencedik 100+-osa volt. Hiába: Humphries ellenállhatatlanul játszott, kezdéseire nagyon ügyelt, négykörössel brékelt, egyetlen szettre került a világbajnoki címtől (4–6).

Mindenki figyelt a saját kezdésére a tizenegyedik szettben, eljutottak 2–2-ig, Littler az életben maradásért kezdett, nem is rosszul, de a duplán döntő három nyilat hibázott: Luke Humphries lecsapott a lehetőségre és 14 nyilas brékkel lezárta a találkozót – s megnyerte pályafutása első világbajnoki címét (4–7). Nem mellesleg hatalmasat fordított: 4–2-es szetthátrányból sorozatban ötöt megnyerve aratott sikert, 103.67-es körátlaggal, Littler 101.13-mas teljesítményével szemben.

Humphries káprázatos félévet produkált: a World Grand Prix, a Grand Slam of Darts és a Players Championship Finals győzelme után a legrangosabb tornát is megnyerte, ő a PDC új világelsője. Ráadásul a Sid Wadell-trófea mellé egy másikat is kapott: 73 180-as kört dobott, amivel ezt a különversenyt is behúzta. Luke Littler tündérmeséje pedig most nem teljesedett ki, de nem lepődnénk meg, ha az elkövetkező években látnánk még színpadon világbajnoki döntőben.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.