Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Maruzsa Zoltán: idén is 2,7 milliárd többletforrás az MDSZ-szel közös programokra

2024. január 19. 14:02 // Forrás: MTI
A tavalyihoz hasonlóan az idei évben is 2,7 milliárd forint többletforráshoz jut az a három program, amelyen a Magyar Diáksport Szövetséggel (MDSZ) közösen dolgozik a köznevelésért felelős államtitkárság - jelentette be Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára pénteken.

Tavaly a belügyminiszter döntése alapján már biztosítani tudták ezt az összegű többletforrást, és fontos, hogy ez nem egy egyszeri támogatás volt, hanem az idei költségvetésben is rendelkezésre áll - fogalmazott Maruzsa Zoltán a pénteken rendezett diákolimpia eredményességi díjátadón. Az államtitkár elmondta, az MDSZ-szel, valamint a Klebelsberg Központtal végzett közös munkájuk három programra osztható: a tíz éve működő NETFIT-mérésre, az aktív iskola programra - amely több mint 300 iskola részvételével indult el és 130 ezer tanulót érint -, valamint a diákolimpiák szervezésére.

"A mindennapos testnevelés fontos alap, de nem cél, hanem csak egy eszköz. Az általunk végzett munkában erős szövetségesünk az MDSZ, amellyel megbízható, stratégiai együttműködést folytatunk" - jelentette ki Maruzsa Zoltán, és emlékeztetett: helyes és stratégia döntés volt a magyar kormány részéről, hogy 10 éve bevezette a mindennapos testnevelést a köznevelésbe.

Közölte: az utóbbi tíz évben sok fejlesztés történt. 2013-ban 3952 tornaszoba és tornaterem állt az iskolák rendelkezésére, 10 év alatt ez 4836-ra bővült.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára (j2) és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetségi elnöke (j) elismerést ad át Horváthné Horváth Mária Magdolnának, a Baranya vármegyei Bólyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola testnevelő tanárának a diákolimpia országos döntőin kimagasló eredményt elért intézmények jutalmazási ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia székházában 2024. január 19-én. MTI/Illyés TiborMaruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára (j2) és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetségi elnöke (j) elismerést ad át Horváthné Horváth Mária Magdolnának, a Baranya vármegyei Bólyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola testnevelő tanárának a diákolimpia országos döntőin kimagasló eredményt elért intézmények jutalmazási ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia székházában 2024. január 19-én. MTI/Illyés Tibor

Maruzsa Zoltán kiemelte, néhány évtizeddel ezelőtt sokkal többet mozogtak a fiatalok, a 21. században azonban "leginkább az iskolára marad" a rendszeres testmozgás és testnevelés biztosítása.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédében úgy fogalmazott, "nagyon nagy jövője van a diákolimpiának".

"Nincs nálunk tehetségesebb nemzet, ezeket a kis tehetségeket pedig fel kell karolnunk és végig kell kísérnünk őket az útjaikon. A diákolimpia erre hivatott, és a jelenlegi finanszírozásnak köszönhetően több helyi, iskolák közötti verseny lesz, ezért abban bízom, hogy még több gyerek fog sportolni, és még több iskola nyitja ki a kapuit többféle sportág előtt" - fogalmazott.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke kiemelte, 12-13 évvel ezelőtt, amikor elkezdtek dolgozni a diáksport-szövetségben, akkor nem gondolta volna, hogy ennyire "megbízható és állandó" programokat tudnak megvalósítani, amelyek mind finanszírozási, mind pedig rendeleti szempontból "ilyen biztos lábakon áll".

A diákolimpia eredményességi díjátadón az elmúlt tanév országos döntőin kimagasló eredményeket elérő, valamint legaktívabb testnevelő tanárokat és iskolákat díjazták, de jutalmat kaptak a legjobb diákolimpiai versenyek rendezői is.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.