Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök

2024. január 23. 17:17
Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen. 

Napirend előtt

AGRESSZÍV PEDAGÓGUS. Mint korábban megírtuk, egy Veszprém vármegyei pedagógus többször is bántalmazta diákjait. Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) interpellációjában azt kérdezte, taníthat-e egy agresszív pedagógus veszprémi iskolában? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) azt válaszolta: az eset nem veszprémi iskolában történt.

TŰZIJÁTÉK. Kovács Rajmund hiányolta a szilveszteri tűzijátékot, ezért interpellációjában azt kérte, legyen újra ilyen látványosság Veszprémben. A polgármester kitartott az évekkel korábbi döntés mellett, és a szavazáson a képviselők is mind ezen az oldalon foglaltak állást. 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS. Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) frakcióvezető kezdeményezte, hogy élő televíziós közvetítésen lehessen követni a közgyűléseket. Porga Gyula polgármester szerint ez stratégiai kérdés, amiről az ősszel felálló új testületnek kellene foglalkoznia. 

KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐK. Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) azt kérte, biztosítsanak nagyobb keretet, hogy több közterület-felügyelőt alkalmazhasson a város. Porga Gyula azt felelte, hogy nem a kerettel van a baj: van üres státusz a közterület-felügyeletnél, amire már fél éve nem találnak embert. 

AGÓRA. Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy az Agóra öt évre elnyerte a minősített közművelődési intézmény címet. 

Nagy kedvezményekre jogosít majd a Veszprém-kártya

A városvezetés úgy döntött, hogy új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. A plasztikkártyát veszprémi lakosok igényelhetik, és különféle kedvezményekre jogosít. Az elmúlt években kiüresedett a szolgáltatás, az önkormányzat azonban új életet lehelne belé márciustól. Így egy saját autóra évente 12 ezer forintnyi parkolójegyet válthatunk vele, a V-Busznál a havi bérletből 20%, a nyugdíjas bérletből 30%, a féléves V-Bike bérlet árából pedig évente egyszer 90% kedvezményt biztosít. Az állatkerti belépőjegyek is 20 százalékkal olcsóbbak lesznek a kártya felmutatásával. A kedvezmények körét várhatóan még a márciusi indulás előtt kibővítik a kulturális intézmények szolgáltatásaival. 

Porga Gyula polgármester a napirend vitájában kifejtette: a Veszprém-kártya kihasználatlan lehetőség, amibe érdemes új életet lehelni, első körben az önkormányzat saját szolgáltatásai révén. Abban bízik, hogy a jó példát a veszprémi cégek is követik, és hasonló kedvezményeket biztosítanak majd a veszprémieknek. 

Hartmann Ferenc, Kovács Rajmund és Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) elsősorban a világos üzleti tervet hiányolták. Katanics szerint a kezdeményezés üdvözlendő, azonban kérdés, mekkora veszteséget okoz az önkormányzati cégeknek. Hartmann szintén támogatandónak nevezte a szándékot, azonban az önkormányzati cégek állapotát illetően pesszimista, azok többnyire veszteségesek. A polgármester azzal érvelt, hogy a kedvezmények hatására többen veszik majd igénybe a város szolgáltatásait, ami összességében bevétel-növekedést eredményez majd.

Bemutatkozott az új rendőrkapitány

A korábbi veszprémi rendőrkapitányt, Rausz Istvánt a pápai kapitányság élére helyezték át, míg a megyeszékhely rendőrkapitányságát megbízott vezetőként Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes irányítja. Hivatalos kinevezése előtt az önkormányzat közgyűlésének is bemutatkozott. 

Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán szerzett bűnügyi tiszt szakképzettséget, rendészeti szakvizsgát tett, illetve elvégezte a rendészeti vezető képző tanfolyamot. 1998. július 1. óta teljesít szolgálatot a rendőrség kötelékében, 2009 májusa óta vezetői beosztásban. Osztályvezetőként irányította a fővárosban az ötödik és a hetedik kerületi bűnügyi osztályt, az ötödik kerületben kapitányságvezető-helyettesi tisztséget is betöltött. 

Az új kapitány megtisztelőnek nevezte, hogy Veszprémben szolgálhat, céljai között megnevezte, hogy a közbiztonságot erősítené, javítaná a lakosság szubjektív biztonságérzését. 

A felszólaló képviselők méltatták a veszprémi rendőrök munkáját, valamint a kapitányság és az önkormányzat között fennálló jó kapcsolatot. Hartmann Ferenc szerint az elődök magasra tették a lécet, az alezredes előélete azonban azt vetíti előre, hogy folytatni tudja ezt a színvonalat munkát. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) a sikeres közös munka folytatását ígérte, Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) pedig köszönetet mondott Rausz Istvánnak szolgálataiért. Az új kapitánynak Kovács Rajmund néhány tippet is adott: a képviselő az autósok „pofátlanítását” és a problémás hajléktalanokat nevezte meg kihívásként.
 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Megnyílt a Bara-ház: esély a koraszülötteknek, remény a szülőknek Megnyílt a Bara-ház: esély a koraszülötteknek, remény a szülőknek „Az orvos és a gyógytornász is mesehős, (…) Lépésről lépésre mesét szőnek.” – Az alkalomra írt dal szövegében ezek a sorok is szerepeltek, amikor kedden délelőtt hivatalosan is megnyitott a Bara-ház Korai Fejlesztő Központ Veszprémben. tegnap 22:29 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 Árván, félárván maradt gyermekeknek segít a Regőczi István Alapítvány Árván, félárván maradt gyermekeknek segít a Regőczi István Alapítvány Bemutatkozott városunkban a Regőczi István Alapítvány, ami a koronavírus idején árván vagy félárán maradt gyermekeket támogatja. Az ActiCity éttermében dr. Herczegh Anita és Porga Gyula polgármester a közös együttműködésről, az alapítvány feladatairól beszélgettek. 2024. május 14. 15:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.