Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki

2024. január 24. 21:43
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás.

Idén még számos ünnepi rendezvény lesz a városban, amely az egyetem születésnapja köré épül, a rendezvénysorozat első állomása a kiállításmegnyitó volt. A tárlat a Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény válogatása. A kiállítás február 29-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A kiállításmegnyitón az intézmény rektora, Gelencsér András egy kisebb áttekintéssel is szolgált az egyetem éveiről. Mint mondta, a kiállítás bizonyára nagyon sok embert érdekel, hiszen a városlakók nagy része valamilyen módon kötődik az egyetemhez.

Gelencsér humorosan hozzátette: az intézmény lehetne idősebb, mint 75, s akár az ország legrégebbi egyetemeként is tiszteleghetne, hiszen Veszprémben működött a káptalani főiskola, Magyarország első, XIII. századi felsőoktatási intézménye.

Aztán jött a hosszú évszázados csend, nem volt tehát folytonos az egyetemi jelenlét a városban, így valójában a második világháború utánra tehető az egyetem megszületése. Az eltelt 75 év alatt sok minden történt, nevet változtatott az intézmény, mára viszont már nem csupán Veszprém városában működnek a képzései, ráadásul számos olyan képzési formája van, amely az országban is egyedülálló, éppen ezért mindenféle tájról érkeznek hallgatók, sőt, külföldi tanulókból sincs hiány.

A rektor rávilágított: büszke arra, hogy egy kukoricaföldön létrejött intézmény, amit eredetileg nem is egyetemnek szántak, végül oktatási intézménnyé lehetett. Ma öt városban működik az egyébként öt kar, és doktori iskolával is rendelkezik. Ezen 75 év alatt soha nem volt főiskola, mindig teljesítették az egyetemi lét meghatározott kritériumait.

A kukorica helyett tehát végül egyetem termett – foglalta össze viccesen Gelencsér, mert a második világháború után a huszonnyolcéves Polinszky Károly megbízást kapott az intézmény alapítására. A sikeres repülőrajtot az akkori politikai helyzetnek is köszönhetjük, hiszen például a Budapesti Műszaki Egyetemről a politikailag nem kívánatos személyeket Veszprémbe küldték, s „csak” itt kaptak lehetőséget. Rögtön magas színvonalon indult tehát az egyetem működése.

Gelencsér kiemelte még a hetvenes éveket is, hiszen az volt az az időszak, amikor az egyetem jelentősen újítani tudott képzési szerkezetén, például 1973-ban, amikor még senki nem beszélt a környezetvédelemről, létrehozták a környezetvédelmi szakmérnök képzést, ami egyedülálló volt az országban.

Az egyetem hetvenötévének bemutatása egész évben terítéken lesz, jól láthatóvá válik az ív, amit ez idő alatt az intézmény befutott.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen oktatás Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen Folytatódott az ingyenes notebookok kiosztása a veszprémi iskolákban is, ezúttal az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamos diákok juthattak hozzá az eszközökhöz, amiket a magyar kormány biztosít az ország iskolásainak és pedagógusainak. tegnap 15:42 Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. 2024. május 18. 16:33 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz. 2024. május 13. 22:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.