Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C

Csányi Sándor: az Eb után is Marco Rossi vezeti a válogatottat

2024. január 29. 21:05 // Forrás: MTI
Csányi Sándor szerint a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Marco Rossinak a jövője a nyári Európa-bajnokságot követően is biztosított a nemzeti csapat élén.

A magyar szövetség (MLSZ) elnöke az M4 Sportnak adott exkluzív interjúban elmondta, az olasz szakembernek 2026. január 1-ig szól a szerződése, tehát a Nemzetek Ligájában és a világbajnoki selejtezőkön biztos, hogy ő vezeti a csapatot. "Olyan a szerződés, hogy el se tud menni, ha szeretne, akkor sem" - hangsúlyozta az MLSZ elnöke.

Rossi 2018 nyara óta irányítja a válogatottat, amely tavaly - 1985 után először - egyenes ágon jutott ki egy nagy tornára, miután veretlenül végzett Európa-bajnoki selejtezőcsoportja élén.    

Csányi Sándor beszélt a válogatott programjáról is.

"Kilencvenkilenc százalék biztonsággal lehet mondani, hogy tavasszal Törökország és Koszovó lesz az ellenfél és itthon fogunk játszani - mondta Csányi Sándor. - Később, közvetlenül az Európa-bajnokság előtt Írországgal játszunk - a szövetségi kapitány kérése volt egy Skóciához hasonló stílusú csapat -, és Málta lesz még az ellenfél. Írország idegenben, Málta itthon, valószínűleg valamelyik vidéki stadionban vagy a Groupama Arénában" - foglalta össze az MLSZ vezetője.

Fotó: MLSZFotó: MLSZ

Csányi Sándor beszélt a magyar válogatott mérkőzéseire szóló Eb-belépőkről is, az UEFA adatai szerint a Svájc, Németország és Skócia elleni csoportmeccsekre 400 és 500 ezer közötti jegyigénylés futott be Magyarországról.

"Négyszázezer-ötszázezer jegyigénylés nyilván nem ugyanennyi embert takar, hiszen többen két-három internetcímen jelentkeztek be jegyekért az én ismerőseim közül is. Másrészt pedig 200 ezer tagja van az MLSZ szurkolói klubjának, tehát valószínű, hogy a zömét a jelentkezőknek ők tették ki" - fogalmazott, majd hozzátette, mérkőzésenként 10 ezer jegyet tudott kisorsolni az UEFA.

Az MLSZ elnöke elárulta, Dárdai Márton után is várható még olyan játékos, aki bár külföldön kezdte pályafutását, a magyar válogatottat fogja választani.

"Az MLSZ-ben folyamatosan figyelünk és kutatunk olyan játékosokat, akik magyar származásúak és rendszeresen játszanak valamelyik magasan jegyzett ligában, vagy pedig ifjúsági válogatottak valamelyik országban. Van még néhány olyan jelöltünk, akit szívesen látnánk és magyar származású. Korai lenne nevekről beszélni, de azt elmondhatom, hogy biztosan lesz még ilyen" - ígérte az MLSZ elnöke.    

Kitért a pénteken újrainduló OTP Bank Ligára is, melynek őszi szezonjával a színvonal növekedése szempontjából kifejezetten elégedett, a nézőszámok terén azonban még bízik az előrelépésben. Azt is elárulta, könnyen elképzelhető, hogy a 2025-26-os idénytől változik az NB I lebonyolítása.

"Ami talán komolyan felmerül, hogy két kieső legyen-e vagy egy kieső, és az utolsó előtti játsszon az NB II második helyezettjével mérkőzést, és döntse el, hogy ki marad vagy pedig távozik az NB I-ből. És hát nagyon komolyan felmerül, úgy átalakítani a lebonyolítás rendjét, hogy a háromszor 11 mérkőzés helyett legyen kétszer 11, és annak eredménye alapján legyen a rájátszás, ahol van felsőliga és alsóliga" - mondta.

A fiatalszabályt ért kritikákkal kapcsolatban hangsúlyozta, nem szabályról van szó, hanem egy ösztönzési rendszerről, amelyben nem kötelező részt venni egyik klubnak sem, ugyanakkor az utánpótlás-képzésre kapott állami támogatásért cserébe elvárható lenne a klubok részéről fiatal játékosok szerepeltetése. Ezzel szemben nagyon kevés fiatal játszik az NB I-ben és az NB II-ben.    

Kérdésre válaszolva elmondta, a hazai játékvezetőket érő kritikákkal önmagában nincs probléma, azzal viszont már van, ha ez nagy befolyással rendelkező klubvezetőtől érkezik.    

"Azt nem szeretem, amikor magas rangú, akár politikában is érintett klubvezető kritizálja a játékvezetést, mert ezt egyfajta nyomásgyakorlásként élem meg, az pedig soha nem jó" - fogalmazott. Szerinte a játékvezetés mellett a futballklubok menedzselése terén, valamint a futballtársadalom vezető tisztségviselői és a sportigazgatók esetében is lenne tennivaló.    

A bajnokságot illetően szóba került a novemberi Kecskemét-Ferencváros mérkőzés is, melyen a pálya rossz minőségű talaja szolgáltatott témát. Az MLSZ-elnök elismerte, hogy azt az egy találkozót tekintve jogos a kritika, összességében azonban úgy véli, jó, hogy egy NB III-ból feljutott együttes otthon játszhatott, ráadásul változik is majd a helyzet.    

"Jóvá van hagyva egy 500 milliós TAO-keret a pálya fejlesztésére, úgyhogy a következő szezonban már megfelelő körülmények lesznek" - mondta.    

Csányi Sándor szerint minden feltétel adott egy budapesti Bajnokok Ligája-döntő megrendezéséhez.    

"Majdnem minden feltétel megvan, hiszen nagyon sok nemzetközi mérkőzést, európai kupadöntőt és Eb-meccset rendeztünk. Az UEFA nagyon szeret Budapesten meccseket rendezni, mert szinte minden feltétel rendelkezésre áll, egyedül a repülőtéren nincs elég hely arra, hogy a magángépek itt parkoljanak, erre vonatkozóan vár az UEFA garanciákat, hogy ezt a kérdést megoldjuk" - árulta el az MLSZ elnöke, ugyanakkor jelezte, hogy a repülőtér eladási folyamata miatt most nem egyszerű a helyzet. - "De bízom benne, hogy ez nem lesz akadály és van esélyünk arra, hogy ez a mérkőzés, amit itthon rendezünk, a 2026-os Bajnokok Ligája-döntő legyen."

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.