Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C

A terápia megváltoztatja az agyadat

2024. február 3. 12:05 // Forrás: Borítókép: Cottonbro Studio
Azok, akik mereven elzárkóznak attól, hogy pszichológus segítségét kérjék, gyakran érvelnek azzal, hogy beszélgetéssel nem lehet megoldani semmit. MRI-vel végzett vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a terápia tényleg képes megváltoztatni az agy működését.

Amerikai kutatók publikálták az American Journal of Psychiatry című szaklapban annak a kutatásnak az eredményeit, mely során a kognitív viselkedésterápiának az agyban okozott, műszerrel kimutatható hatásait vizsgálták. 

A kutatásban hatvankilenc serdülő korú (átlagosan nagyjából 13 éves), szorongással küzdő fiatalt vizsgáltak. A fiatalok agyáról funkcionális MR-rel készítettek felvételeket a kognitív viselkedésterápia előtt és után, és arra jutottak, hogy a homloklebeny túlműködése normál értékre nyugodott le a terápia hatására. 

Hogy alakultak ki a rossz beidegződések és hogyan változtathatunk rajtuk?

Amikor tanulunk, az agyunkban új kapcsolódások jönnek létre az idegsejtek között, kialakulnak olyan pályák, amelyeket az agy rutinszerűen használni fog. 

Képzeljünk el egy parkot, amit egyenletesen beültettek fűvel! Amikor az emberek használni kezdik, eleinte még kissé bizonytalanul rövidítik le az utat azon a szép zöld gyepen keresztül. Idővel azonban a gyakran használt útvonalakon kitapossák a növényzetet és láthatóvá válik az ösvény. Innentől kezdve a folyamat önmagát generálja: az újonnan érkezők gondolkodás nélkül ezt a meglévő, kialakult utat használják. Így jönnek létre az új kapcsolódások az agyunkban is.

Új utakat kitaposni nehéz, de késbőbb előnyünkre válnak (Illusztráció: Janiere Fernandez)Új utakat kitaposni nehéz, de késbőbb előnyünkre válnak (Illusztráció: Janiere Fernandez)

Csakhogy időnként rossz beidegződések rögzülnek, olyanok, amiket használva kárunk származik, de mivel gondolkodás nélkül, automatikusan lépünk ezekre az utakra, nehéz elszakadni tőlük. A terápiának ebben van szerepe: a terapeuta segít abban, hogy új ösvényeket tapossunk ki magunknak, olyanokat, amik előnyösebbek lesznek a számunkra. 

Hogyan működik a kognitív viselkedésterápia?

A pszichológiának számos irányzata és eszközkészlete létezik – mivel a fentebb említett tanulmány kifejezetten a kognitív viselkedésterápia hatásait vizsgálta, érdemes röviden összefoglalni, ez mit jelent és hogyan működik. 

A „kognitív” rész a gondolkodásmódon igyekszik változtatni. A gondolkodásunkat gyakran a félelmünk vezérli: nem merünk jelentkezni az iskolában, mert mi lesz, ha rossz választ adunk; nem merünk randizni, mert mi lesz, ha kiderül, hogy nem vagyunk elég jók? A terápia abban segít, hogy végiggondoljuk, valójában mi a legrosszabb, ami történhet, és milyen egyéb lehetséges kimenetelek fordulhatnak elő?

A „viselkedés” rész pedig nagyjából abból áll, hogy szembenézünk a félelmeinkkel, és szándékosan olyan helyzetekbe sodorjuk magunkat, ahol ezek megtörténnek velünk. Önként jelentkezünk a tanórákon, akkor is, ha esetleg nem tudjuk a választ. Elmegyünk randizni akkor is, ha nem teljesen hangolódtunk rá a másikra. Mert jellemzően a legrosszabb, ami történhet, valójában nem történik meg; és felszabadító újra meg újra megtapasztalni, hogy a félelmeink alaptalanok voltak.

A terápia tehát több, mint beszélgetés: megfelelő szakember vezetésével valódi, mérhető változásokat tud létrehozni. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 Több hüvelyes kell a tányérunkra! egészség Több hüvelyes kell a tányérunkra! A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. 2024. február 10. 14:12 Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Az internet tele van olyan posztokkal, amik a randizás közben észrevehető „piros zászlókra” figyelmeztetnek, vagyis olyan jelekre, amelyekből előre sejthető, hogy a jövőbeli kapcsolat rosszul fog elsülni. Sokan már eleve úgy ülnek le egy kávé mellé, hogy ilyen jelekre vadásznak, nehogy véletlenül belefussanak egy csapdahelyzetbe. Úgy gondoltam, hogy ma, Valentin-napon viszont inkább fordítsuk a figyelmünket azokra a pozitív jelekre, amik alapján érdemes adni egy esélyt a másiknak! 2024. február 14. 10:52 A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés életmód A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés Amíg a kétezres évek elején még csak egy daganattípus volt a sok közül, mára a bőrrák népbetegséggé vált a világon, Magyarországon pedig ennél is meredekebben növekszik a megbetegedések száma. A kiváltó okok között nem csak a helytelen életmód, de az időjárás is szerepel. 2024. február 6. 17:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.