Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Használd ki a pénteket, hogy jobb legyen az egész heted!

2024. február 1. 15:13 // Forrás: ideas.ted.com
A péntek már hétvége – szoktuk mondani, pedig a percek számolgatása és a megúszós munkavégzés helyett tudatos tervezéssel, kihasználva a napban rejlő lehetőségeket nemcsak hatékonyabbá tehetjük az egész heti munkavégzésünket, de könnyebben egyensúlyban is tarthatjuk a teendőket és a szabadidőnket.

Tervezz előre!

Ki kezd bele péntekenként bármi újba? Többnyire senki, és nem véletlenül: általában rövidebb a munkaidő ezen a napon, normálisan nem lehet már befejezni egy nagyobb feladatot, ha meg félbemarad, csak stresszelünk rajta. Ez igaz, viszont lehet előre tervezni, átgondolni, a jövőbeli énünknek mit érdemes elvégeznie, milyen teendők várnak ránk, mennyi időt fognak előreláthatóan igénybe venni vagy éppen hogyan fogunk felépíteni egy esedékes fontos projektet.

Állítsunk fel három kategóriát: munka/karrier, kapcsolatok, én, és gondoljuk át, melyik területen mit szeretnénk elérni a következő egy hétben. Ne hagyjuk ki egyik területet se: a kiegyensúlyozott élethez ugyanúgy szükség van mindegyikre, és nem érdemes tartósan háttérbe szorítani egyiket a másikért. Nézzük meg, milyen tervek vannak már előre beírva a naptárunkba, és hogy logikusan nézve mi férhet még bele, mi az, ami nagyobb prioritást élvez és mit lehet esetleg csúsztatni. Ne csak a kötelező teendőket listázzuk, hanem azokat a tételeket is, amelyek örömet okoznak, amelyek motiválhatnak bennünket, amikor éppen egy nehezebb feladatot kell elvégeznünk.

Ezt a módszert alkalmazva azt üzenjük az agyunknak, hogy kézben tartjuk a dolgokat, és nem kell a hétvégénk egy részét azzal tölteni, hogy próbáljuk kimatekozni, hogy fogunk jövő héten mindent összehozni.

Fotó: Reina Lovefull/UnsplashFotó: Reina Lovefull/Unsplash

Hagyj teret a váratlannak!

A profi időgazdálkodók első számú szabálya, hogy nem szabad túltervezni. Az élet mindig tud húzni valami váratlant, és Murphy törvényei szerint szokott is. Jobb, ha a pénteket nem zsúfoljuk tele értekezletekkel és találkozókkal, ehelyett minél több szabad teret hagyunk. Így ha valamilyen előre nem látott, de viszonylag rugalmasan kezelhető munka vagy magánéleti esemény esik be hétfő és csütörtök között, még mindig ott a péntek, hogy időt és helyet találjunk neki. Vagy, sürgős tevékenység esetén az egyéb, kevésbé fontos dolgokat eltolhatjuk és bepótolhatjuk ezen a napon, és nem fogjuk örökké magunk előtt görgetni a rengeteg teendőt.

Csoportosítsd egy napra a másodlagos feladatokat!

Egy kitöltendő nyomtatvány, befizetendő csekk, megválaszolandó email: ezek azok az apró dolgok, amik tulajdonképpen nem igényelnek túl sok időt, de ha nem megfelelően kezeljük őket, teljesen szét tudják forgácsolni a napjainkat. Főleg akkor, ha ott van mellett egy sokkal nagyobb, macerásabb teendő, amit legszívesebben a végtelenségig tologatnánk, annyira nincs kedvünk hozzá: nyilván ilyenkor csábítóbb a gyorsabban letudható feladathoz nyúlni, megadva magunknak azt a kis sikerélményt, hogy legalább valamit elintéztünk. Csakhogy ebben az esetben célszerűbb mégis csak nekiveselkedni előbb a nagyobb, nehezebb feladatnak, hogy arról valóban letehessünk, az olyan apró-cseprő, nem sürgős dolgokat pedig eltenni egy olyan napra, amikor egyben, gyorsan és hatékonyan letudjuk őket. A péntek erre általában tökéletesen alkalmas, ezzel a fajta priorizálással pedig rengeteg stressztől óvhatjuk meg magunkat, hiszen mindent a helyén tudunk kezelni és mindenre jut időnk is.

Bertalan Melinda
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.