Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Használd ki a pénteket, hogy jobb legyen az egész heted!

2024. február 1. 15:13 // Forrás: ideas.ted.com
A péntek már hétvége – szoktuk mondani, pedig a percek számolgatása és a megúszós munkavégzés helyett tudatos tervezéssel, kihasználva a napban rejlő lehetőségeket nemcsak hatékonyabbá tehetjük az egész heti munkavégzésünket, de könnyebben egyensúlyban is tarthatjuk a teendőket és a szabadidőnket.

Tervezz előre!

Ki kezd bele péntekenként bármi újba? Többnyire senki, és nem véletlenül: általában rövidebb a munkaidő ezen a napon, normálisan nem lehet már befejezni egy nagyobb feladatot, ha meg félbemarad, csak stresszelünk rajta. Ez igaz, viszont lehet előre tervezni, átgondolni, a jövőbeli énünknek mit érdemes elvégeznie, milyen teendők várnak ránk, mennyi időt fognak előreláthatóan igénybe venni vagy éppen hogyan fogunk felépíteni egy esedékes fontos projektet.

Állítsunk fel három kategóriát: munka/karrier, kapcsolatok, én, és gondoljuk át, melyik területen mit szeretnénk elérni a következő egy hétben. Ne hagyjuk ki egyik területet se: a kiegyensúlyozott élethez ugyanúgy szükség van mindegyikre, és nem érdemes tartósan háttérbe szorítani egyiket a másikért. Nézzük meg, milyen tervek vannak már előre beírva a naptárunkba, és hogy logikusan nézve mi férhet még bele, mi az, ami nagyobb prioritást élvez és mit lehet esetleg csúsztatni. Ne csak a kötelező teendőket listázzuk, hanem azokat a tételeket is, amelyek örömet okoznak, amelyek motiválhatnak bennünket, amikor éppen egy nehezebb feladatot kell elvégeznünk.

Ezt a módszert alkalmazva azt üzenjük az agyunknak, hogy kézben tartjuk a dolgokat, és nem kell a hétvégénk egy részét azzal tölteni, hogy próbáljuk kimatekozni, hogy fogunk jövő héten mindent összehozni.

Fotó: Reina Lovefull/UnsplashFotó: Reina Lovefull/Unsplash

Hagyj teret a váratlannak!

A profi időgazdálkodók első számú szabálya, hogy nem szabad túltervezni. Az élet mindig tud húzni valami váratlant, és Murphy törvényei szerint szokott is. Jobb, ha a pénteket nem zsúfoljuk tele értekezletekkel és találkozókkal, ehelyett minél több szabad teret hagyunk. Így ha valamilyen előre nem látott, de viszonylag rugalmasan kezelhető munka vagy magánéleti esemény esik be hétfő és csütörtök között, még mindig ott a péntek, hogy időt és helyet találjunk neki. Vagy, sürgős tevékenység esetén az egyéb, kevésbé fontos dolgokat eltolhatjuk és bepótolhatjuk ezen a napon, és nem fogjuk örökké magunk előtt görgetni a rengeteg teendőt.

Csoportosítsd egy napra a másodlagos feladatokat!

Egy kitöltendő nyomtatvány, befizetendő csekk, megválaszolandó email: ezek azok az apró dolgok, amik tulajdonképpen nem igényelnek túl sok időt, de ha nem megfelelően kezeljük őket, teljesen szét tudják forgácsolni a napjainkat. Főleg akkor, ha ott van mellett egy sokkal nagyobb, macerásabb teendő, amit legszívesebben a végtelenségig tologatnánk, annyira nincs kedvünk hozzá: nyilván ilyenkor csábítóbb a gyorsabban letudható feladathoz nyúlni, megadva magunknak azt a kis sikerélményt, hogy legalább valamit elintéztünk. Csakhogy ebben az esetben célszerűbb mégis csak nekiveselkedni előbb a nagyobb, nehezebb feladatnak, hogy arról valóban letehessünk, az olyan apró-cseprő, nem sürgős dolgokat pedig eltenni egy olyan napra, amikor egyben, gyorsan és hatékonyan letudjuk őket. A péntek erre általában tökéletesen alkalmas, ezzel a fajta priorizálással pedig rengeteg stressztől óvhatjuk meg magunkat, hiszen mindent a helyén tudunk kezelni és mindenre jut időnk is.

Bertalan Melinda
további cikkek
Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 17:06 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.