Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben

2024. február 2. 14:45
Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja.

Három nap alatt összesen hét díjnyertes dokumentumfilm kerül a közönség elé, mindegyik vetítés után kerekasztal-beszélgetés formájában oldják fel a kicsit sem könnyed témájú alkotásokból adódó hangulatot. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Porga Gyula polgármester kapott szót: mint elmondta, amióta vége a 2023-as évnek, gyakran kérdezik tőle, vajon mi maradhat az Európa Kulturális Fővárosa programból? Mi az örökség?

Porga folytatta: a fesztivál helyszínéül is szolgáló Foton például az EKF-nek köszönhető, de számos példával tudna élni, ami egyértelmű örökségnek mondható. A városvezető úgy véli, az EKF további sikere azon múlik, hogy tudunk-e élni a lehetőségekkel. Sok sikert kívánt a fesztiválhoz, s megköszönte a szervezőknek, hogy a dokumentumfilm műfaját elhozták a közönségnek.

Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Humántudományi Kar dékánhelyettese elmondta, számos olyan képzést kínál az intézmény, ami a dokumentumfilm fesztiválhoz szervesen kapcsolódhat, hiszen a közösségszervezőktől kezdve a kommunikáció szakosokon át mindenki megtalálhatja a rendezvényen a saját területét, feladatát. Jó lehetőség tehát a fiatal hallgatóknak, hogy kipróbálják magukat.

Németh Rajmund, az EKF projektmenedzsere 2020 januárjában csatlakozott az EKF csapatához, ahol elsősorban a filmes rendezvényekért felel. Úgy véli, valódi otthonra lelt a dokumentumfilm fesztivál a városban, és nem igaz, hogy Veszprém „csak” a zene városa, hiszen például a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó is erősíti a város filmes világát a szóban forgó fesztivál mellett.

András Ferenc, a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézeten működő kommunikáció- és médiaszak vezetője is örömét fejezte ki, amiért egy ilyen nagy volumenű rendezvényt láthatnak vendégül. Fontos, hogy a dokumentumfilm műfaja széles körben is ismert legyen, pláne, ha díjnyertes filmekről van szó.

Horváth Virág, a veszprémi fesztivál főszervezője szólalt fel utoljára: rávilágított, a Pannon Egyetem idén hetvenöt éves, ezzel a rendezvénnyel is csatlakozni kívánnak a jubileumi év programsorozatához. Virág megköszönte a vendégeknek a jelenlétet, majd felvezette a következő napok programját.

A fesztivál programjairól részletesen itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.