Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben

2024. február 2. 14:45
Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja.

Három nap alatt összesen hét díjnyertes dokumentumfilm kerül a közönség elé, mindegyik vetítés után kerekasztal-beszélgetés formájában oldják fel a kicsit sem könnyed témájú alkotásokból adódó hangulatot. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Porga Gyula polgármester kapott szót: mint elmondta, amióta vége a 2023-as évnek, gyakran kérdezik tőle, vajon mi maradhat az Európa Kulturális Fővárosa programból? Mi az örökség?

Porga folytatta: a fesztivál helyszínéül is szolgáló Foton például az EKF-nek köszönhető, de számos példával tudna élni, ami egyértelmű örökségnek mondható. A városvezető úgy véli, az EKF további sikere azon múlik, hogy tudunk-e élni a lehetőségekkel. Sok sikert kívánt a fesztiválhoz, s megköszönte a szervezőknek, hogy a dokumentumfilm műfaját elhozták a közönségnek.

Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Humántudományi Kar dékánhelyettese elmondta, számos olyan képzést kínál az intézmény, ami a dokumentumfilm fesztiválhoz szervesen kapcsolódhat, hiszen a közösségszervezőktől kezdve a kommunikáció szakosokon át mindenki megtalálhatja a rendezvényen a saját területét, feladatát. Jó lehetőség tehát a fiatal hallgatóknak, hogy kipróbálják magukat.

Németh Rajmund, az EKF projektmenedzsere 2020 januárjában csatlakozott az EKF csapatához, ahol elsősorban a filmes rendezvényekért felel. Úgy véli, valódi otthonra lelt a dokumentumfilm fesztivál a városban, és nem igaz, hogy Veszprém „csak” a zene városa, hiszen például a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó is erősíti a város filmes világát a szóban forgó fesztivál mellett.

András Ferenc, a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézeten működő kommunikáció- és médiaszak vezetője is örömét fejezte ki, amiért egy ilyen nagy volumenű rendezvényt láthatnak vendégül. Fontos, hogy a dokumentumfilm műfaja széles körben is ismert legyen, pláne, ha díjnyertes filmekről van szó.

Horváth Virág, a veszprémi fesztivál főszervezője szólalt fel utoljára: rávilágított, a Pannon Egyetem idén hetvenöt éves, ezzel a rendezvénnyel is csatlakozni kívánnak a jubileumi év programsorozatához. Virág megköszönte a vendégeknek a jelenlétet, majd felvezette a következő napok programját.

A fesztivál programjairól részletesen itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. ma 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. tegnap 23:13 Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. tegnap 13:12 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.