Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C

A MÁV és a VOLÁNBUSZ is bekapcsolódik az állatvédelembe

2024. február 6. 13:24
Az elkóborolt állatok hazajuttatása és a felelős állattartás népszerűsítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány, a MÁV Zrt., a MÁV-HÉV Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt.

A vasút-, HÉV- és autóbuszállomásokon rendszeresen fordulnak elő állatok, többségük elkóborolt vagy kóbor eb. Az állatok biztonságos elhelyezése és tulajdonosaiknak felkutatása mind állategészségügyi, mind közegészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír. A tömegközlekedési eszközökön szabályosan utazó állatok jólléte és megfelelő viselkedése ember- és állatvédelmi szempontból is fontos, valamint az állattartók és állatot nem tartók békés egymás mellett élését szolgálja. A mindezen célokat elősegítő együttműködési megállapodást Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester köszöntőjét és Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos beszédét követően Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke, a MÁV-START és a Volánbusz Zrt. képviseletében pedig Mosóczi László vezérigazgató írták alá Székesfehérvárott. A megállapodásnak köszönhetően Veszprém, Székesfehérvár, Esztergom és Kaposvár vasútállomásán chipleolvasó lesz elérhető a nap 24 órájában.

Az állam által létrehozott Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány 2023 márciusa óta lát el állatvédelmi közhasznú tevékenységet. Küldetése az állatok védelme, a felelős állattartás és az állatvédelem népszerűsítése, valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel való együttműködés megerősítése. Az Alapítvány fontosnak tartja, hogy a gazdálkodó szervezetek is hangsúlyt fektessenek az állatvédelmi szerepvállalásra. Az Alapítvány célkitűzése, hogy az állatok védelme minél szélesebb körben kapjon figyelmet a mindennapokban is. Ennek egyik eszköze az elkóborolt állatok hazajuttatása, az állat tulajdonosának felkutatása annak érdekében, hogy a kóbor állatok száma csökkenjen, a gazdás állatok pedig visszakerüljenek a számukra biztonságos közegbe.

A MÁV Zrt., a VOLÁNBUSZ Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt. szintén fontosnak tartja az állatvédelmi szemlélet elsajátítását és gyakorlását, tevékenysége során figyelmet fordít az állatok védelmére is. A felelős állattartás és az állatokkal való helyes bánásmód népszerűsítése helyet kap az állatokkal való utazás során is a közforgalmú közlekedési eszközökön.  

Az említett szervezetek közötti megállapodás célja az elkóborolt állatok hazajuttatása, a kóbor állatok biztonságos elhelyezése, valamint az állatvédelem népszerűsítése a MÁV Zrt., MÁV-HÉV Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. körében. A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány mindehhez szakmai és tárgyi segítséget nyújt.

Az együttműködés már konkrét eredményekkel is járt: az Alapítvány átadott 5 db transzponder leolvasót és azok használatáról szóló információs táblákat partnerei részére. Vállalta, hogy gondoskodik a transzponder leolvasók meghibásodása esetén a javításról, nyomtatott ismeretterjesztő anyagokat készít az elkóborolt és kóbor állatok biztonságos befogásáról, elhelyezéséről, az állatbarát utazás lehetőségeiről, illetve a MÁV Zrt. által kijelölt vasútállomásokhoz területileg közel elhelyezkedő ebrendészeti telepekről, azok elérhetőségéről.

A MÁV Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt elhelyezi a transzponder leolvasókat a veszprémi, székesfehérvári, esztergomi és kaposvári vasútállomásokon, valamint „Szentendre végállomás” elnevezésű MÁV-HÉV állomáson, emellett tájékoztatja munkavállalóit a megállapodás vállalásairól, információs táblákat és nyomtatott anyagokat helyez el. A VOLÁNBUSZ Zrt. utóbbiakat szintén vállalta Esztergomban, Szentendrén és Veszprémben.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. ma 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. tegnap 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. tegnap 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. tegnap 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.