Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

6+1 igen fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításról

2024. február 12. 11:16

Egy nyugdíjbiztosítás segítségével gondoskodhatunk előre a nyugdíjas éveinkről. Márpedig érdemes előregondolkodni, a távolabbi jövőt is szem előtt tartani még fiatalon, az aktív éveinkben. Hoztunk 6+1 fontos tudnivalót erről a biztosítási formáról, mely segíthet abban, hogy miként tudjuk a hasznunkra fordítani.

1. Mi is az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egy olyan életbiztosítás, amit kifejezetten nyugdíj célra kötünk, öngondoskodási szándékkal. Akkor nyújt szolgáltatást a biztosító, ha nyugdíjba megyünk a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabálynak megfelelően. De akkor is, ha betöltjük azt az öregségi nyugdíjkorhatárt, ami ránk vonatkozott a szerződéskötéskor. A harmadik eset pedig az, amikor legalább 40%-os mértékű egészségügyi károsodást szenvedünk vagy meghalunk.

2. Milyen kedvezmények járnak egy nyugdíjbiztosítással?

Ez egy kamatadó-, szocho- és örökösödési illetékmentes szolgáltatás. Egy élő szerződéssel visszaigényelhetjük az éves befizetéseink 20%-át, de maximum éves szinten 130.000 Ft-ot, ami növeli a megtakarításunkat. A törvényben szabályozott összeghatáron belül az adókedvezményt igénybe vehetjük az egyszeri, a rendszeres és az eseti díjakra is.

Ha van nyugdíjbiztosításunk, de mellette nyugdíj-előtakarékossági számlánk (NYESZ) is, akkor önkéntes pénztári befizetés esetén összesen éves szinten 280.000 Ft adójóváírás érhető el.

3. Ki lehet biztosított?

Bárki, aki még nem töltötte be a feltételekben meghatározott korhatárt, ami lehet 55-60-65 év is akár, illetve saját jogú nyugellátásra való jogosultságot nem szerzett, a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt nem érte el.

4. Hogy írják jóvá a kedvezményt?

A biztosító igazolást állít ki, mely alapján igényelhetjük az adóhatóságnál az adókedvezményt. Az adóhatóság az összeget a biztosítónak utalja, ahol a nyugdíjbiztosítási szerződésen írják jóvá.

5. Előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az adókedvezményt?

Az adókedvezményt 20%-kal növelten kell visszafizetni az adóhatóság felé, ha a szolgáltatás teljesítésének megkezdését megelőzően megszűnik a szerződés. Valamint ha a biztosító a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján egyösszegű vagy folyamatos pénzkivonást teljesít.

6. Befektethető a plusz eseti jövedelem is?

Igen, elhelyezhetünk a szerződésben plusz jövedelemből származó bevételeket is. Ráadásul ezekre is igényelhetünk adójóváírást!

6+1. Módosítható a szerződés?

Vannak bizonyos korlátozások, de ha ezeket figyelembe vesszük, akkor a futamidő alatt van rá lehetőség. A különböző alapok között tudunk ilyenkor választani, ráadásul ilyenkor egyszeri összegek befizetésére is van lehetőség.
Most már elég sok mindent tudunk a nyugdíjbiztosításról ahhoz, hogy megnézzük a biztosítók ajánlatait és válasszunk közülük.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.