Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C

Versennyel emlékeztek az embermentő svédre

2024. február 12. 21:51
Tizennegyedik alkalommal szervezték meg az országos Raoul Wallenberg vetélkedőt, melynek veszprémi fordulóján hétfőn, a megyei könyvtár épületében mérték össze tudásukat a résztvevő csapatok.

A középiskolai csapatok az antiszemitizmus, rasszizmus embermentés, xenofóbia, tolerancia, kirekesztettség témakörében bővíthették ismereteiket a Raoul Wallenberg Egyesület szervezte országos versenyen. Az első fordulóban online kellett számot adniuk tudásukról: egy Facebook-oldalt kellett létrehozniuk és működtetniük, valamint egy kisfilmet is le kellett forgatniuk a fent felsorolt témakörök valamelyikéről. A hétfői, veszprémi elődöntő győztese továbbjutott az országos döntőbe. Az itt végső győztes csapat és felkészítő tanáruk svédországi, a további két legjobb csapat a vetélkedő témaköreivel összefüggő utazáson vehetnek részt.

A hétfői fordulót Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg, aki Wallenberg történelmi szerepét méltatta, hiszen a férfinak sokan köszönhették életüket. Brányi rámutatott: egy-egy ilyen vetélkedő révén nagyobb tudásra tehetnek szert a diákok, mint ami az iskolai keretekbe belefér, ráadásul ez esetben nemcsak tárgyi tudást, hanem emberséget is tanulhatnak a fiatalok. 

Raoul Wallenberg követségi titkárként 1944-ben küldték Budapestre, ahol korábban már üzletemberként szerzett helyismeretet. Feladata a zsidómentő tevékenység támogatása volt a nyilas uralom majd a német megszállás idején, melyben Svédország mellett több már nagykövetség – például Svájc – is tevékenyen részt vett. Budapesti munkája során több ezer zsidó család számára állított ki svéd vízumot. 1945 januárjában orosz fogságba esett, a Szovjetunióba szállították, ahonnan soha nem tért haza. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. ma 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. tegnap 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. tegnap 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. tegnap 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.