Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C

Versennyel emlékeztek az embermentő svédre

2024. február 12. 21:51
Tizennegyedik alkalommal szervezték meg az országos Raoul Wallenberg vetélkedőt, melynek veszprémi fordulóján hétfőn, a megyei könyvtár épületében mérték össze tudásukat a résztvevő csapatok.

A középiskolai csapatok az antiszemitizmus, rasszizmus embermentés, xenofóbia, tolerancia, kirekesztettség témakörében bővíthették ismereteiket a Raoul Wallenberg Egyesület szervezte országos versenyen. Az első fordulóban online kellett számot adniuk tudásukról: egy Facebook-oldalt kellett létrehozniuk és működtetniük, valamint egy kisfilmet is le kellett forgatniuk a fent felsorolt témakörök valamelyikéről. A hétfői, veszprémi elődöntő győztese továbbjutott az országos döntőbe. Az itt végső győztes csapat és felkészítő tanáruk svédországi, a további két legjobb csapat a vetélkedő témaköreivel összefüggő utazáson vehetnek részt.

A hétfői fordulót Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg, aki Wallenberg történelmi szerepét méltatta, hiszen a férfinak sokan köszönhették életüket. Brányi rámutatott: egy-egy ilyen vetélkedő révén nagyobb tudásra tehetnek szert a diákok, mint ami az iskolai keretekbe belefér, ráadásul ez esetben nemcsak tárgyi tudást, hanem emberséget is tanulhatnak a fiatalok. 

Raoul Wallenberg követségi titkárként 1944-ben küldték Budapestre, ahol korábban már üzletemberként szerzett helyismeretet. Feladata a zsidómentő tevékenység támogatása volt a nyilas uralom majd a német megszállás idején, melyben Svédország mellett több már nagykövetség – például Svájc – is tevékenyen részt vett. Budapesti munkája során több ezer zsidó család számára állított ki svéd vízumot. 1945 januárjában orosz fogságba esett, a Szovjetunióba szállították, ahonnan soha nem tért haza. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.