A belváros szívében május vége óta üzemelő Hotel Historia & Historante szálloda és vendéglő hivatalosan is megnyitotta kapuit, megmutatta a meghívottaknak, miért érdemes a gazdasági válság kellős közepén egy ilyen nagy beruházásba kezdeni. A szálloda tulajdonosai próbálták az 1700-as években épült impozáns ingatlan magvait megóvni, történelmi hangulatot varázsolni. A hagyományok nemcsak a külsőben mutatkoznak meg, de a magyar hagyományokra épült innovatív gasztronómiában is.
Porga Gyula alpolgármester köszöntőjében bevallotta, kicsit irigykedve lépett a belső udvarba, lenyűgözte a látvány, majd rájött, hogy a veszprémi hagyományokat ápoló kezdeményezésre büszkének kell lenni. Ez a szálloda és étterem nemcsak a vállalkozók, hanem a város öröme is. A belföldi turizmus erősítése a cél, s Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő is egyetért abban, hogy a minőségi szolgáltatásokra kell helyezni a hangsúlyt.
Takács András, az Erste Bank megbízásából a profizmust hangsúlyozta. Véleménye szerint a magyar építőipart dicséri ez a beruházás. Dr. Márfi Gyula, veszprémi érsek a köszöntők után örömmel áldotta meg az épületet. A vendégeknek a tulajdonosok egy kis műsorral is kedveskedtek: Váradi Eszter Sára és Keller János színművészek hacacáréja alapozta meg a jó hangulatot.
- A tulajdonosok és építészek mindent megtettek, hogy megfelelő állapotba hozzák a műemléképületeket. Mindezt úgy, hogy a négycsillagos elvárást behozzuk a falak közé – számolt be róla Bérczi Beáta szállodaigazgató. – Az épület adottságainak köszönhetően minden szoba más és más, ami egy sajátságos hangulatot kölcsönöz a létesítménynek. Próbáltuk az épület hangulatát megtartani, a lépcső például eredeti állapotban maradt meg, csupán a korlátot kellett a képek alapján újragyártatni. Amikor felkértünk művészeket, hogy alkotásaikkal díszítsék a szállodát, a koncepciónk Veszprém támogatása volt. Mindenhova beloptuk a várost.

Bérczi Beáta
Csenár Róbert, a szálloda értékesítési vezetője a szállodát megmutatva beszélt a modern szolgáltatásokról. Családias hangulat uralkodik az épületben. Minőségében itt minden irigylésre méltó. Finom borok és ételek egy nagyszerű, helyi séftől - az étterem kínálatában is igyekeztek a lokálpatrióta szemlélet megtartására.


