Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
12°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
12°C

Senki nem tudja, hogy ki volt az az orvos pontosan, akiről egy sziklát neveztek el Pétfürdőn

2024. február 23. 22:28
Hajmáskér és Öskü között a 8-as útról is jól látszik egy sziklás kitüremkedés a domboldalból. A környékbeliek csak Doktor-sziklának hívják ezt a nyúlványt, de hogy miért, azt senki nem tudja pontosan. Legenda viszont több is van erről a titokzatos orvosról, akiről egy természeti képződményt neveztek el.

Pétfürdőről valószínűleg a legtöbb embernek a műtrágyagyár ugrik be. Gyakorlatilag ez az ipari komplexum amellett, hogy szinte monopolhelyzetben van a magyar mezőgazdaságban, az évek alatt jelentősen befolyásolta Pétfürdő és a térség gazdasági életét is. Várpalotának például nagy érvágás volt, amikor 1997-ben egy helyi népszavazás után Pétfürdő önálló településként kivált a bakonyi városból a Nitrogénművekkel együtt.

Pétfürdő azonban nem a helyi és országos mezőgazdaságban betöltött szerepéről lehetne egyedül híres. Ahogy a legtöbb magyar településnek, neki is megvannak a maga legendái. Olyanok is, amik egy dologról szólnak, mégis más-más történetet mesélnek el.

A Doktor-szikla pontosan ilyen. Pétfürdőtől nyugatra, ha a 8-as úton Székesfehérvár felé haladunk, akkor jobbkéz irányában a domboldalból kiemelkedik egy látványos sziklaszirt. Az útról is könnyen beazonosítható, valamint túrázóként sem bonyolult megtalálni, pláne, hogy a Balaton-felvidéki Kéktúra útvonala is áthalad rajta.

Hogy miért lett éppen Doktor-szikla, arról csak legendák vannak, azokból viszont több is.

Az egyik szerint valamikor az 1900-as évek elején egy fiatal orvos érkezett a Pétfürdőre, aki belehabarodott a település egyik legszebb lányába. A lány családja viszont nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot, ezért a két szerelmes, hogy örökké együtt lehessenek leugrottak erről a szikláról és szörnyethaltak.

Egy másik történet ugyancsak egy helyi orvosról szól, de szerelmi szál már nincs benne, sokkal inkább a világháború szörnyűségei. Eszerint az orvos harcok elől menekült, amikor elért a sziklához, ahol egyetlen kiutat abban látta, ha leugrik a halálba. Állítólag hűséges kutyája követte a mélybe.

Doktor-szikla harmadik legendája ugyancsak a háborúhoz kapcsolódik. Az elbeszélések szerint a helyi orvos úgy lett öngyilkos, hogy erről a szikláról ugrott le, tettének oka pedig az volt, hogy nem akarta a német megszálló katonákat gyógyítani a háború idején.

Nem messze Doktor-sziklától van még valami, ami mára a település egyik jelképévé fejlődött, pedig valójában egy sérülés miatt lett különleges.

Ez a Tányérfenyő, egy öreg feketefenyő az említett sziklától körülbelül 100 méterre a dombtetőn. Társaival ellentétben ez a fa nem a fenyőkre jellemző csúcsirányba terjeszkedett, hanem oldalra, így alakult ki az egyedi, tányérszerű lombkoronája.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy pontosan miért is történt ez, valaki szerint a csúcsát levágták, utána kezdett így nőni, mások szerint a törzse középen kettérepedt, de a fa túlélte ezt és így folytatta az életét. Mindenesetre a Tányérfenyő ma is él, a pókhálószerű túraösvény a környéken pedig róla kapta a nevét.

A sziklaszirtről egyébként olyan kilátás tárul a túrázók elé, mint a környéken sehol máshonnan. A Bakony vonulatait gyakorlatilag Téstől Veszprémig végig lehet pásztázni. A Doktor-szikla alatti területen pedig egy mocsaras terület nyúlik bele a látómezőnkbe. Ez inkább gazdag élővilága miatt érdekes, nem is a látványa miatt, bár az is tény, hogy a 8-as útról ez a terület nem látszik, így sokan nem is gondolnák, hogy milyen sokrétű földrajzi viszonyok vannak alig száz méterre a főúttól. A mocsár nem olyan régen, valamikor a 2010-es években alakult ki. Hajdanán egy tőzegmező volt itt, viszont a bányászat miatt lesüllyedt a vízszint, a tőzeg pedig többször öngyulladás miatt kiégett a területen. Ma főleg récék és kócsagok uralják a területet, nekik kiváló fészkelőhelyet kínál.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. tegnap 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. tegnap 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.