Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Senki nem tudja, hogy ki volt az az orvos pontosan, akiről egy sziklát neveztek el Pétfürdőn

2024. február 23. 22:28
Hajmáskér és Öskü között a 8-as útról is jól látszik egy sziklás kitüremkedés a domboldalból. A környékbeliek csak Doktor-sziklának hívják ezt a nyúlványt, de hogy miért, azt senki nem tudja pontosan. Legenda viszont több is van erről a titokzatos orvosról, akiről egy természeti képződményt neveztek el.

Pétfürdőről valószínűleg a legtöbb embernek a műtrágyagyár ugrik be. Gyakorlatilag ez az ipari komplexum amellett, hogy szinte monopolhelyzetben van a magyar mezőgazdaságban, az évek alatt jelentősen befolyásolta Pétfürdő és a térség gazdasági életét is. Várpalotának például nagy érvágás volt, amikor 1997-ben egy helyi népszavazás után Pétfürdő önálló településként kivált a bakonyi városból a Nitrogénművekkel együtt.

Pétfürdő azonban nem a helyi és országos mezőgazdaságban betöltött szerepéről lehetne egyedül híres. Ahogy a legtöbb magyar településnek, neki is megvannak a maga legendái. Olyanok is, amik egy dologról szólnak, mégis más-más történetet mesélnek el.

A Doktor-szikla pontosan ilyen. Pétfürdőtől nyugatra, ha a 8-as úton Székesfehérvár felé haladunk, akkor jobbkéz irányában a domboldalból kiemelkedik egy látványos sziklaszirt. Az útról is könnyen beazonosítható, valamint túrázóként sem bonyolult megtalálni, pláne, hogy a Balaton-felvidéki Kéktúra útvonala is áthalad rajta.

Hogy miért lett éppen Doktor-szikla, arról csak legendák vannak, azokból viszont több is.

Az egyik szerint valamikor az 1900-as évek elején egy fiatal orvos érkezett a Pétfürdőre, aki belehabarodott a település egyik legszebb lányába. A lány családja viszont nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot, ezért a két szerelmes, hogy örökké együtt lehessenek leugrottak erről a szikláról és szörnyethaltak.

Egy másik történet ugyancsak egy helyi orvosról szól, de szerelmi szál már nincs benne, sokkal inkább a világháború szörnyűségei. Eszerint az orvos harcok elől menekült, amikor elért a sziklához, ahol egyetlen kiutat abban látta, ha leugrik a halálba. Állítólag hűséges kutyája követte a mélybe.

Doktor-szikla harmadik legendája ugyancsak a háborúhoz kapcsolódik. Az elbeszélések szerint a helyi orvos úgy lett öngyilkos, hogy erről a szikláról ugrott le, tettének oka pedig az volt, hogy nem akarta a német megszálló katonákat gyógyítani a háború idején.

Nem messze Doktor-sziklától van még valami, ami mára a település egyik jelképévé fejlődött, pedig valójában egy sérülés miatt lett különleges.

Ez a Tányérfenyő, egy öreg feketefenyő az említett sziklától körülbelül 100 méterre a dombtetőn. Társaival ellentétben ez a fa nem a fenyőkre jellemző csúcsirányba terjeszkedett, hanem oldalra, így alakult ki az egyedi, tányérszerű lombkoronája.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy pontosan miért is történt ez, valaki szerint a csúcsát levágták, utána kezdett így nőni, mások szerint a törzse középen kettérepedt, de a fa túlélte ezt és így folytatta az életét. Mindenesetre a Tányérfenyő ma is él, a pókhálószerű túraösvény a környéken pedig róla kapta a nevét.

A sziklaszirtről egyébként olyan kilátás tárul a túrázók elé, mint a környéken sehol máshonnan. A Bakony vonulatait gyakorlatilag Téstől Veszprémig végig lehet pásztázni. A Doktor-szikla alatti területen pedig egy mocsaras terület nyúlik bele a látómezőnkbe. Ez inkább gazdag élővilága miatt érdekes, nem is a látványa miatt, bár az is tény, hogy a 8-as útról ez a terület nem látszik, így sokan nem is gondolnák, hogy milyen sokrétű földrajzi viszonyok vannak alig száz méterre a főúttól. A mocsár nem olyan régen, valamikor a 2010-es években alakult ki. Hajdanán egy tőzegmező volt itt, viszont a bányászat miatt lesüllyedt a vízszint, a tőzeg pedig többször öngyulladás miatt kiégett a területen. Ma főleg récék és kócsagok uralják a területet, nekik kiváló fészkelőhelyet kínál.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. ma 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.