Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén

2024. február 20. 14:28
Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap.

A télből még nem egészen kilábalva igazán üdítően hat a Holtszezon, amely már harmadik éve lát vendégül a kultúra különböző szegmenseiben alkotó embereket, de talán kuriózum, hogy a Holtszezonon együtt is láthatjuk őket. Idén a rendezvény fellépői között lesz többek között Beck Zoli, Vecsei H. Miklós, Varró Dani, Grecsó Krisztián, Jászberényi Sándor, Lackfi János.

Idén a Foton külön helyszínéül szolgál a Platon Karataevnek, itt közös albumhallgatásra, album kibeszélőre is sor kerül. A közelgő lemezük a Napkötöző címet viseli, a Fotonban az együttes tagjaival közösen hallgathatjuk meg a még nem teljesen végleges dalokat.

Február 23-án az Expresszóban a 30Y előtt a Felső Tízezer koncertezik. Utóbbi, a magyar indie-rock bozótharcosa, az alternatív rock, a powerpop és a jangle pop hagyományait keverő zenekar négy nagylemezének legjavából válogat és megmutat néhány új dalt a 2024-ben érkező új albumról is. Szintén az Expresszóban várja közönségét a Mayberian Sanskülotts: a káposztásmegyeri panelok között visszhangzó nyarak magányát dalba foglaló akusztikus duóból nőtte ki magát a magyar underground könnyűzenei élet egyik meghatározó zenekarává. A mára hat tagot számláló zenekar lassan levetkőzte magáról a külvárosi spleent, és elmélyítette kapcsolatát a 2000-es évek előtti időket idéző szinti és dobhangzásokkal.

Szintén az Expresszóban lesz Harcsa Veronika: Tandori Dezső és a tragikusan fiatalon elhunyt vajdasági költő, Sziveri János műveit dolgozza fel legújabb verslemezén Harcsa Veronika énekes, Márkos Albert csellista-zeneszerző, Keszég László színművész, Benkő Róbert bőgős és Pándi Balázs dobos. A quintet korábban Kassák Lajos verseiből készített karizmatikus megzenésítéseket a szabadzene és a zsigeri előadásmód egyesítésével, ezen alkotómunka folytatása a most bemutatott anyag.

A Kávé- és Teaház az Íródeákhoz a FISZ kreatívírás műhelyévé válik, ahol Élő Csenge és Kazsimér Soma lesz a szárnyaikat bontogató írok segítségére. Az esemény regisztrációhoz kötött.

A Teremben László Márk várja majd azokat, akik érdeklődnek a képregények iránt, az esemény szintén regisztrációhoz kötött. Márkkal beszélgetés is lesz, ahol a közönség is felteheti majd kérdéseit.

Az Incognitóban Sipos Nikolett fantasy-szakértő és Fekonya Róbert fantasy-rajongó beszélgetnek majd, a műfaj sajátosságairól a közönség is kérdezhet.

A teljes program itt olvasható.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.