Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
17°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
17°C

Fegyházbüntetéssel sújtotta a bíróság a többszörös visszaeső embercsempészeket

2024. február 26. 9:32 // Forrás: Veszprémi Törvényszék
A Veszprémi Törvényszék helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság azon ítéletét, amelyben 5 év, illetve 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte azon vádlottakat, akikkel szemben az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt folyt büntetőeljárás. 

A bíróság a többszörös visszaeső vádlottakat a fentiek mellett 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetve kötelezte őket az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2021. június 16-án a reggeli órákban együtt indultak Budapestről Magyarország déli határszakaszához, melynek során az I. rendű vádlott egy személygépkocsit, míg a II. rendű vádlott egy tehergépkocsit vezetett. A vádlottak azzal a céllal mentek a déli határszakaszhoz, hogy ott a zárt rakterű tehergépkocsiba Magyarországon jogellenesen tartózkodó személyeket felvéve, a jogszabályi előírások megkerülésével segítséget nyújtsanak nekik az államhatár átlépéshez.

A tehergépkocsit a vádlottak előzőleg közösen bérelték ki 150.000 forint ellenében.
A vádlottak 2021. június 16-án a délelőtti órákban az általuk vezetett járművekkel a szerb-magyar határszakasz közelében egy bozótos területen álltak meg, ahol a tehergépkocsiba hét külföldi személyt vettek fel, akik azzal a céllal szálltak be a járműbe, hogy azzal Ausztriába jussanak. A járműbe beszálló külföldi személyek Szerbiából a jogszabályi rendelkezések megszegésével jutottak Magyarország területére, majd Magyarországot – ahol tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek – ugyancsak a jogszabályi rendelkezések megszegésével kívánták Ausztria felé elhagyni. Miután a külföldi személyek a zárt rakterű járműbe beszálltak, az I. rendű vádlott a személygépkocsival, míg a II. rendű vádlott a tehergépkocsival elindultak, majd folyamatosan együtt haladtak Ausztria irányába úgy, hogy elöl előfutó autóként az utat mutatva és biztosítva az I. rendű vádlott haladt, míg őt szorosan követte a II. rendű vádlott a zárt furgonnal. 

A vádlottak haladásuk során egymással folyamatosan telefonon kapcsolatot tartottak. Az előfutó autóként funkcionáló személygépkocsit és az őt tehergépkocsit néhány óra elteltével Veszprémben rendőrök megállították, és a járműveket vezető vádlottakat rendőri intézkedés alá vonták.
A tehergépkocsi zárt rakterében öt, magát jemeni állampolgárnak valló és egy-egy, magát szír, illetve szomáliai állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Az előzetes egyeztetés szerint a külföldi állampolgárok az embercsempészésért fejenként 3.000-3.500 eurót fizettek volna egy embercsempésznek, akivel a szerbiai menekülttáborban állapodtak meg, a vádlottak esetleges részesedése nem ismert.

A bíróság ítélete a törvényszék döntésével jogerőssé vált.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.