Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C

Felmentette a bíróság a halálos közúti baleset okozásával vádolt férfit

2024. február 29. 9:56 // Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály
Az Ajkai Járásbíróság felmentette az ellene közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vád alól azt a 22 éves kőszegi férfit, aki 2021-ben késő este nekiütközött az út szélén álló járműszerelvénynek, aminek sofőrje elhalálozott.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett 2021. december 21-én késő este nyerges vontatóból és a hozzákapcsolt félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedett a 8-as számú főúton, lakott területen kívül, éjszakai sötétségben, közvilágítás nélküli egyenes útszakaszon. A sértett a járműszerelvénnyel elütött egy szarvast, mely az árokba esett, és a járműszerelvénnyel az úttest szélére húzódva, a vészvillogót bekapcsolva megállt, kiszállt a kamionból megnézni a járművön lévő sérüléseket annak tisztázása érdekében, hogy biztonsággal tud-e közlekedni a legközelebbi parkolóhelyig, ahol az autómentőt megvárja – tájékoztatott a Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya.

A sértett a vezetőülésből kiszállva a járműszerelvény elé ment, a vontatófülke előtt tartózkodott, amikor őt szemből kis, legfeljebb közepes erejű erőbehatás érte, amelynek következtében egyensúlyát vesztve nagy erővel hátra esett, és fejét az aszfaltba ütötte.

Ezzel azonos időben közlekedett a vádlott tehergépkocsival a 8-as számú főúton a sértettel megegyező irányba. A vádlott 80-90 km/h sebességgel haladt, amikor a kellő figyelmet és körültekintést elmulasztotta, és emiatt későn észlelte a saját forgalmi sávjában előtte üzemképtelenül álló, és vészvillogót működtető járműszerelvényt és fékezése, valamint balra kormányzása ellenére 70-75 km/h sebességgel a pótkocsi hátuljának ütközött. Kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy a vádlott által vezetett járműnek a félpótkocsival való ütközésekor a sértett már a fejét az aszfaltba verve hanyatt esve feküdt az úttesten, azonban az ütközés erejétől előre mozdult a járműszerelvény és a sértettet a vontató előtt 2,0-2,9 méterre találták meg a helyszínre elsőként érkező és a mentőt értesítő autósok.

A sértett az úttestre hanyatt esés következtében koponyatörést szenvedett, s azt követően a mentőszolgálat tagjai a sértettet kórházba szállították, ahol néhány nappal később elhunyt. A sértett által elszenvedett sérülések és a sértett halála között közvetlen, egyenes ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A vádlott cselekményével megszegte azt a közlekedési szabályt, amely szerint a járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni. Az azonban, hogy a sértett hanyatt esése okozta halála közvetlen, egyenes ok-okozati összefüggésben lenne a vádlott által megvalósított közlekedési szabályszegés miatti ütközéssel, kétséget kizáró módon nem bizonyítható.

A bíróság ítéletét a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezést jelentett be bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.