Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C

Kihűlés okozta a fiaival együtt élő, magatehetetlen asszony halálát

2024. március 1. 10:22 // Forrás: Veszprém Vármegyei Főügyészség
Nem gondozták magatehetetlen édesanyjukat azok a 40 és 41 éves veszprémi testvérek, akik ellen emberölés bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Vármegyei Főügyészség. 

A vádirat szerint a testvérek az egyszobás házukban éltek együtt 68 éves édesanyjukkal, akinek az egészségi állapota szellemileg és fizikailag is folyamatosan romlott, és egyre kevésbé volt képes ellátni magát. A vádlottak a házat és annak környezetét elhanyagolták, a lakást mintegy öt éve nem fűtötték, nem takarították, a mennyezetről és a falakról a víz csöpögött, a falakat penész borította. A két férfi az édesanyjuk ágyát sem tartotta rendben, melynek következtében a lakásban elviselhetetlen volt a bűz.

A sértett 2022 decemberében olyannyira legyengült, hogy mentővel kórházba szállították, ahol megbetegedései mellett kihűlést állapítottak meg. Az orvos javasolta, hogy az asszonyt krónikus belgyógyászati osztályon helyezzék el, azonban a fiatalabb testvér ezt elutasította. A sértettet a beszállítását követő öt nappal később a kórházból hazaengedték.

Fotó: Magyarország ÜgyészségeFotó: Magyarország Ügyészsége

Az asszony otthon már a mosdóba sem tudott kimenni, nem tudott önállóan enni, inni, ám a fiai közömbösek voltak a kiszolgáltatott helyzetével szemben. Nem figyeltek arra, hogy megfelelő ételhez, italhoz jusson, nem gondoskodtak a ruházatának cseréjéről, a lakást pedig továbbra sem fűtötték.

2023. január közepén a sértettet meglátogatta a testvére, aki az idősebb testvért rábeszélte, hogy hívjon mentőt az édesanyjához. A kiérkező mentősök az asszonyt a 12 C°-os fűtetlen lakásban egy beszakadt ágyon, félig a padlóra csúszva, eszméletlen állapotban találták és kihűléses, sokkos állapotban szállították kórháza, ahol a szakszerű ellátás ellenére másnap reggel elhunyt.

Az ügyészség a vádiratában mindkét elkövetővel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók – közölte az ügyészség. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.