Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Mi az a marófelfogó, és milyen típusai vannak?

2024. március 4. 8:32

A marófelfogó egy olyan eszköz, amit jellemzően fém- vagy faipari munkák során szoktak használni. A feladata, hogy rögzítse és stabilan tartsa a munkadarabot, például egy fémlemezt vagy valamilyen faanyagot, miközben az marással vagy esztergálással megmunkálásra kerül.

Mi az a marófelfogó?

Ahogy a bevezetőben is írtuk, ez egy olyan eszköz, ami segít nekünk abban, hogy a munkadarabokat stabilan tudjuk rögzíteni, így a megmunkálás során végig a kívánt pozícióban lehet tartani. Ez pedig elengedhetetlen a pontos és minőségi munkavégzéshez.

Ha megnézzük a Bartools marófelfogó kínálatát, akkor láthatjuk milyen sokféle különböző eszközt tudunk beszerezni. Ezeknek vannak közös tulajdonságaik is, de azért elkülönítünk többféle terméktípust, nézzünk meg közülük párat!

Milyen típusú marófelfogók vannak?

Többféle típusú eszköz van, melyek természetesen alkalmazási területüknek megfelelően különböző tulajdonságokkal is rendelkeznek. Nézzünk meg párat közülük!

  • Állítható fogazott (más néven műhelyi fogazott) marófelfogó: A fogai állíthatóak, rendszerint öntöttvasból vagy acélból készül. Maró- és esztergáló munkához használják.
  • Hidraulikus marófelfogó: Erőteljes és precíz rögzítést tesz lehetővé, könnyen állítható. Nagyobb méretű és súlyú munkadarabok megmunkálásához használják ipari környezetben.
  • Univerzális marófelfogó (más néven forgácsfogó): Rugalmas szerkezet jellemzi, így különböző formájú és méretű munkadarabok rögzítéséhez is alkalmas. Jellemzően több állítható rögzítési ponttal is rendelkezik. Főleg fémiparban használják.
  • Nyomógörgős marófelfogó: Az akár eltérő méretű és alakú nyomógörgőkkel szorosan tartható a munkadarab, melyek közül olyanoknál használják, melyeknek nem szabad fogazott felülettel érintkezniük.
  • Gyorscserélő marófelfogó: Rögzítőeszközei gyorsan cserélhetőek, a különböző munkadarabokhoz való igazításuk is gyorsan kivitelezhető. Ott használják, ahol sűrűn kell cserélni a munkadarabokat. Ilyenkor nagyon hatékony megoldást jelent.

Mindig az adott munka típusához és a különböző munkadarabhoz kell igazítani az eszközválasztást. De konkrétabban, mi mindenre érdemes figyelni? Lássuk!

Mire figyeljünk marófelfogó választásakor?

Vannak olyan kulcsfontosságú szempontok, melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, amikor marófelfogót választunk.

Ilyenek például a munkadarabok mérete, alakja, valamint anyaga. Minél nagyobb és nehezebb, annál erősebb és stabilabb rögzítőre van szükség. Kisebbek esetén pedig egy finomabb, precízebb marófelfogó lesz a megfelelő.

A megmunkálási folyamat (marás, esztergálás stb.) is befolyásolja, hogy milyen eszközt kell választanunk. De a munkafeladatok gyakorisága és változatossága is befolyásoló tényező lehet. Ha rugalmas rögzítési lehetőségre lesz szükségünk különböző méretű és alakú munkadarabok miatt, akkor ennek megfelelő rögzítő eszközt kell választani.

Ha figyelembe vesszük a fentieket, akkor el fogjuk tudni dönteni, hogy milyen marófelfogóra lesz szükségünk.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.