Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egészen meredek elméletek is felmerültek a Facebook leállása körül

2024. március 6. 8:31 // Forrás: Nyitókép: internet
Magyar idő szerint kedden késő délután körülbelül egy órára elérhetetlenné vált a Facebook, az ahhoz kapcsolódó üzenetküldő alkalmazás a Messenger, valamint az Instagram sem frissült. Mindhárom a Mark Zuckerberg tulajdonában lévő globális technológiai vállalat a Meta tulajdonában van. Bár konkrét magyarázat nem érkezett és valószínűleg nem is fog a leállás miértjéről, összeesküvés-elméletekből több is szárnyra kelt, a nap fricskáját pedig kétségkívül Elon Musk sütötte el.

A Facebookot becslések szerint közel hárommilliárd ember használja heti szinten aktívan. Gyakorlatilag ők képezik annak a fogalomnak az illusztrációját, amit a szaknyelv csak interconnectedness-nek hív. Ez dióhéjban annyit jelent, hogy különböző dolgok, vagy rendszerek kapcsolatban vannak egymással, vagy egymástól függenek. Ez az összekapcsoltság lehet fizikai, társadalmi, gazdasági vagy akár tudományos jellegű is. Ezek után pedig nem nehéz elképzelni, hogy milyen hatást vált ki egy rendszeren belül, amikor ez a kapcsolati rendszer, ha rövid időre is, de megbénul, elernyed. Pont, mint ahogy kedden délután történt.

Pontosabban magyar idő szerint kedden délután fél ötkor. Az USA-ban, a Facebook központjában még csak délelőtt volt, de nem is ez a fontos, hanem az, hogy milyen eseménnyel esett egy időbe a leállás. Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz az aktuális összeesküvés-elmélethez, ami nagyon hamar szárnyra kelt, Facebook hiányában az alternatív közösségi média felületeken, mint például a Redditen, vagy az X-en.

Az internet népe hamar elkezdte a mémek gyártásátAz internet népe hamar elkezdte a mémek gyártását

Az USA-ban ugyanis „szuperkedd” volt. Nevével ellentétben ez a kifejezés nem valamelyik Marvell-szuperhőshöz kapcsolódik, hanem az elnökválasztáshoz, vagyis az azt megelőző előválasztáshoz. Szuperkeddnek nevezik azt a napot, amikor egyszerre, egy időben a legtöbb államban tartják meg a republikánus és demokrata előválasztást, szám szerint tizenhatban. Ezzel pedig Donald Trump óriási lépést tehetett ahhoz, hogy ismét ringbe szállhasson Joe Biden ellen majd a november 5-ei elnökválasztáson. Az összeesküvéshívők körében szárnyra keltek olyan pletykák, hogy a Meta felületeinek megbénulása az előválasztással hozható összefüggésbe, hogy ezzel is zavart keltsenek elsősorban a republikánus szavazók körében.

Ennél csak azok a fake news-szerű híresztelések voltak erősebbek, amik egy Vörös-tenger alatt húzódó internetkábel elvágásáról szóltak, ami lebénította Európában a közösségi médiát, illetve akadt olyan szintén álhír is, ami a Fcaebook egyik európai szerverparkjának felrobbantásáról szóltak. Ezek persze tényszerűen cáfolható hírek voltak.

A leállásról valódi okáról az első félhivatalos közleményt Andy Stone adta ki, ő a Meta kommunikációs vezetője. Ironikus, hogy éppen az X-en (régi Twitteren) tette ezt meg, ami köztudottan a techvállalkozók feketebárányának számító Elon Musk tulajdonában van. Stone itt azt írta, hogy tudnak a hibáról és dolgoznak az elhárításán. Ezután egy másik csatornán kicsit bővebben már annyit írt, hogy globális hibát azonosítottak, aminek a javítása várhatóan koraestig megtörténik.

Ez végül negyed hatra meg is történt, de a globális hiba pontos okát ezután már nem tárták a nyilvánosság elé.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Facebook, a Messenger és az Instagram elérhetetlenné vált. Legutóbb 2021. október 4-én történt hasonló, ám az az eset annyiban más volt, hogy be sem töltöttek az alkalmazások. Ezzel szemben most a felhasználók tömegesen azzal a jelenséggel találkozhattak, hogy a Facebook és Messenger egyszerűen kiléptette őket a felületről, majd miután beírták a jelszavukat az nem működött. Ezért sokan reflexszerűen elkezdtek új jelszót igényelni, mivel hackertámadástól tartottak, amivel csak ártottak maguknak, hiszen miután megjavult a rendszer az összes eszközükön – telefon, laptop, tablet – ismét engedélyeztetni kellett az összes új biztonsági beállítást.

Talán csak a véletlen műve, de nem kizárt, hogy van összefüggés a mostani leállással annak, hogy pár napja több felhasználó, részint szerkesztőségünkből is több kolléga jelezte, hogy fennakadásokat tapasztalt a Messengerben. Több üzenetet nem sikerült elküldenie, vagy éppen ő nem kapta meg a neki küldötteket.

Mindenesetre mostanra visszaállt minden az eredetileg megszokott állapotba, Elon Musk viszont nem hagyhatta ki, hogy oda ne szúrjon egyet legnagyobb konkurensének, amikor ő is posztolt az X-en egyet még a leállás idején. A rövid üzenet így szólt: „Ha ezt a bejegyzést olvasod, az azért van, mert a szervereink működnek”.

Hajas Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.