Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Petőfi veszprémi látogatására emlékeztek

2024. március 7. 14:24
1848-ban, néhány nappal a forradalom kitörése előtt szállt meg Veszprémben Petőfi Sándor és felesége. A látogatás emlékére koszorúzást szerveztek szerdán. 

Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia 1848 márciusában a költő betegeskedő öccsét, Istvánt látogatták meg Városlődön – ekkor szálltak meg a veszprémi Korona szállóban, a mai Mackó cukrászda épületében. A látogatásnak dombormű állít emléket, ahol a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata évről évre megemlékezést szervez az évfordulón. 

Kapcsolódó cikk
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.

Ezúttal Sz. Csordás Éva előadóművész, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad vezetője szavalt el két Petőfi-költeményt, az ünnepi beszédet pedig Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő mondta. 

Sótonyi Petőfit úgy jellemezte: egy kivételes magyar költő és forradalmár volt, egy egész korszak szószólója, egy nemzet érzéseinek adott hangot, szavai örökké élnek a magyar irodalomban és történelemben. Munkássága áthatotta azokat az eszméket, amik a nemzeti szabadság kivívását erősítették. Petőfi nemcsak a tollával, hanem fegyverrel is harcolt a nemzeti függetlenségért. Veszprémi látogatása talán nem játszott kulcsszerepet rövid, ám annál tartalmasabb életében, de mi mégis büszkén emlékezünk rá és gondoljuk, hogy a nálunk töltött rövid idő is hatott rá és költészetére, emlékét pedig büszkén ápoljuk. 

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az önkormányzat valamint civil szervezetek képviselői.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.