Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse

2023. március 21. 18:38
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.

Minderről a Veszprémi Szemle helytörténeti folyóirat legfrissebb, 68. számában olvashatunk egy részletes írást Sashalmi István tollából, aki a lap kedd délutáni bemutatóján előadást is tartott az ifjabb Petőfi kalandos életéről. 

Petőfi édesapja, Petrovics István hentes és mészáros volt, akinek Veszprém megyében is akadtak üzleti érdekeltségei és partnerei. Ilyen volt a várpalotai Fábri József is, akinek lányával, Erzsébettel már gyerekkorában eljegyezte István fiát, akit 1846-tól inasnak adott leendő apósához. 

1848 tavaszán István Városlődön betegeskedett, testvére, Sándor és felesége Szendrey Júlia itt látogatták meg március elején. Hazafelé Veszprémben szálltak meg, és a költő itt értesült a párizsi forradalom kitörésének híréről. Sietve tért vissza a fővárosba, a többi pedig már történelem.

Petőfi István arcképe (Vasárnapi Ujság – 40. évfolyam, 1. szám, 1893. január 1.)Petőfi István arcképe (Vasárnapi Ujság – 40. évfolyam, 1. szám, 1893. január 1.)

Ahogy a forradalom szabadságharccá változott, István önkéntesként csatlakozott a veszprémi 6. honvédzászlóaljhoz, amely rövid kiképzés után 1848. július 28-án, mintegy nyolcszáz fős létszámmal indult el a városból a harcmezőre. Hamar átestek a tűzkeresztségen: augusztus 19-én Szenttamásnál vettek részt először ütközetben. A Veszprémet tizedesként elhagyó István gyorsan haladt előre a ranglétrán, előbb őrmester majd hadnagy lett, a dicsőséges tavaszi hadjáratban pedig már főhadnagyként vett részt. Jelen volt a tápióbicskei pokolnál, az április 26-i komáromi ütközetnél, majd Buda ostromához vezényelték. Itt találkozott testvérével, aki anyja temetésére érkezett Pestre – István katonai kötelezettségei miatt nem vehetett részt a ceremónián, hiszen százada élén aktív szerepet játszott a budai vár bevételében. Hősiességéért századosi rangra emelték. 

Buda ostroma Than Mór ábrázolásábanBuda ostroma Than Mór ábrázolásában

A hadi szerencse azonban nagyot fordult: a bécsi udvar segítséget kért az orosz cártól, így a magyar honvédeknek leküzdhetetlen túlerővel kellett szembenézniük: az oroszok 195 ezer fős inváziós sereggel és 80 ezer tartalékossal érkeztek a szabadságharc leverésérére. 1849. augusztus 13-án a veszprémi 6. honvéd zászlóalj is – soraiban Petőfi István századossal – leteszi a fegyvert Világosnál. Büntetésként Petőfit kényszersorozzák a császári hadseregbe, és bár 1851-ben felmentik a szolgálat alól, jegyese, Fábri Erzsébet ekkorra már férjhez ment egy várpalotai mészáros mesterhez. Istvánnak később sem volt szerencséje a szerelemben: felesége, Gaylhoffer Antónia nyolc hét házasság után hagyta el a férj hűtlensége miatt. 

Petőfi István élete utolsó évtizedeit Csákón, Geist Gáspár birtokán tölti mint gazdatiszt és jószágtartó. Szendrey Júlia halála után, 1858-tól gyámként ő nevelte unokaöccsét, Petőfi Zoltánt, aki fiatalon, 21 évesen távozott az élők sorából 1870-ben. Petőfi István, az egykori veszprémi honvédtiszt, a nagy költő öccse 1880. április 30-án halt meg szívroham következtében. 

Sashalmi István, a Petőfi-cikk szerzője előadást is tartott a költő öccsérőlSashalmi István, a Petőfi-cikk szerzője előadást is tartott a költő öccséről

Történetéről bővebben is olvashatnak a Szemle lapjain. Az aktuális számban emellett megtalálhatják Koi Gyula írását Zsoldos Ignác jogtudós életpályájáról. Nagy Balázs Vince a magyar királyi kereskedelmi tengerészkapitány, Benkő Lajos utazásait dolgozta fel, Kovács Győző Gyula az 1928-29-es veszprémi telet idézte meg, Vámos Eszter a modern táncok veszprémi megjelenéséről írt. Balogh Ferencné az Eötvös Károly Megyei Könyvtár hetvenéves jubileumát ünnepeli, míg Sashlami Dávid a terepasztal-készítés rejtelmeibe avatja be az olvasót.

 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Pannónia provincia virágkorában pezsgő élet zajlott megyénkben: a Balaton-felvidéken villagazdaságok sorakoztak és a Bakonyalján is számos, erre az időszakra datálható kőépületet maradványait találták meg a régészek. Péterváry-Szanyi Brigitta a Pápai járásban zajlott kutatásokon keresztül mutatta be a térség római emlékeit a Múzeumi Szabadegyetem februári előadásában kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban. 2024. február 16. 21:02 A legrégebbi villannyoszlop alatt emlékeztek meg Gombor Józsefről A legrégebbi villannyoszlop alatt emlékeztek meg Gombor Józsefről Családja és tisztelői körében emlékeztek meg a pár hete elhunyt villanyszerelőről és helytörténeti kutatóról, Gombor Józsefről szerda délután a Csomay-oszlopnál. 2024. január 11. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.