2023. június 9.
//
Félix névnap

Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse

Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.

Minderről a Veszprémi Szemle helytörténeti folyóirat legfrissebb, 68. számában olvashatunk egy részletes írást Sashalmi István tollából, aki a lap kedd délutáni bemutatóján előadást is tartott az ifjabb Petőfi kalandos életéről. 

Petőfi édesapja, Petrovics István hentes és mészáros volt, akinek Veszprém megyében is akadtak üzleti érdekeltségei és partnerei. Ilyen volt a várpalotai Fábri József is, akinek lányával, Erzsébettel már gyerekkorában eljegyezte István fiát, akit 1846-tól inasnak adott leendő apósához. 

1848 tavaszán István Városlődön betegeskedett, testvére, Sándor és felesége Szendrey Júlia itt látogatták meg március elején. Hazafelé Veszprémben szálltak meg, és a költő itt értesült a párizsi forradalom kitörésének híréről. Sietve tért vissza a fővárosba, a többi pedig már történelem.

Petőfi István arcképe (Vasárnapi Ujság – 40. évfolyam, 1. szám, 1893. január 1.)Petőfi István arcképe (Vasárnapi Ujság – 40. évfolyam, 1. szám, 1893. január 1.)

Ahogy a forradalom szabadságharccá változott, István önkéntesként csatlakozott a veszprémi 6. honvédzászlóaljhoz, amely rövid kiképzés után 1848. július 28-án, mintegy nyolcszáz fős létszámmal indult el a városból a harcmezőre. Hamar átestek a tűzkeresztségen: augusztus 19-én Szenttamásnál vettek részt először ütközetben. A Veszprémet tizedesként elhagyó István gyorsan haladt előre a ranglétrán, előbb őrmester majd hadnagy lett, a dicsőséges tavaszi hadjáratban pedig már főhadnagyként vett részt. Jelen volt a tápióbicskei pokolnál, az április 26-i komáromi ütközetnél, majd Buda ostromához vezényelték. Itt találkozott testvérével, aki anyja temetésére érkezett Pestre – István katonai kötelezettségei miatt nem vehetett részt a ceremónián, hiszen százada élén aktív szerepet játszott a budai vár bevételében. Hősiességéért századosi rangra emelték. 

Buda ostroma Than Mór ábrázolásábanBuda ostroma Than Mór ábrázolásában

A hadi szerencse azonban nagyot fordult: a bécsi udvar segítséget kért az orosz cártól, így a magyar honvédeknek leküzdhetetlen túlerővel kellett szembenézniük: az oroszok 195 ezer fős inváziós sereggel és 80 ezer tartalékossal érkeztek a szabadságharc leverésérére. 1849. augusztus 13-án a veszprémi 6. honvéd zászlóalj is – soraiban Petőfi István századossal – leteszi a fegyvert Világosnál. Büntetésként Petőfit kényszersorozzák a császári hadseregbe, és bár 1851-ben felmentik a szolgálat alól, jegyese, Fábri Erzsébet ekkorra már férjhez ment egy várpalotai mészáros mesterhez. Istvánnak később sem volt szerencséje a szerelemben: felesége, Gaylhoffer Antónia nyolc hét házasság után hagyta el a férj hűtlensége miatt. 

Petőfi István élete utolsó évtizedeit Csákón, Geist Gáspár birtokán tölti mint gazdatiszt és jószágtartó. Szendrey Júlia halála után, 1858-tól gyámként ő nevelte unokaöccsét, Petőfi Zoltánt, aki fiatalon, 21 évesen távozott az élők sorából 1870-ben. Petőfi István, az egykori veszprémi honvédtiszt, a nagy költő öccse 1880. április 30-án halt meg szívroham következtében. 

Sashalmi István, a Petőfi-cikk szerzője előadást is tartott a költő öccsérőlSashalmi István, a Petőfi-cikk szerzője előadást is tartott a költő öccséről

Történetéről bővebben is olvashatnak a Szemle lapjain. Az aktuális számban emellett megtalálhatják Koi Gyula írását Zsoldos Ignác jogtudós életpályájáról. Nagy Balázs Vince a magyar királyi kereskedelmi tengerészkapitány, Benkő Lajos utazásait dolgozta fel, Kovács Győző Gyula az 1928-29-es veszprémi telet idézte meg, Vámos Eszter a modern táncok veszprémi megjelenéséről írt. Balogh Ferencné az Eötvös Károly Megyei Könyvtár hetvenéves jubileumát ünnepeli, míg Sashlami Dávid a terepasztal-készítés rejtelmeibe avatja be az olvasót.

 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Veszprém egykori tava, amit a városért áldoztak fel
Veszprém egykori tava, amit a városért áldoztak fel
Valójában nem is rendes tó, csak egy kis víztározó volt a Baloch-tó, amit az esővíz táplált a mai Vörösmarty tér helyén álló mélyedésben, de a 19. század végén egy tűzvész miatt eltűnt és ma már csak egykori térképekből és feljegyzésekből tudjuk, hogy valaha létezett. De hogyan győzhetett a tűz a víz ellen? Igazából éppen ellenkezőleg történt.
Bemutatták az idei utolsó Veszprémi Szemlét
Bemutatták az idei utolsó Veszprémi Szemlét
Bemutatták a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat idei utolsó, összességében a 67. számát. Az írások között időkapszulákról, egy elveszett középkori templomról és a Vár felújításáról is vannak cikkek.
A Haszkovó sokkal több történetet őriz, mint elsőre gondolnánk
A Haszkovó sokkal több történetet őriz, mint elsőre gondolnánk
A Haszkovó-lakótelep a panelházai nem csupán építéstörténetileg mondanak el sok mindent a szocializmus évtizedeiről. Egy komplett társadalmi kép, politikai berendezkedés, de még a rendszerváltás előtti rendszer felpuhulása is lekövethető Veszprém legnagyobb lakótelepén. Mindezt személyes történeteken keresztül fogják a következő félévben elmesélni a Jutas köztérben most induló előadássorozaton.
A nagy cserháti tűzvész átalakította Veszprém arcát
A nagy cserháti tűzvész átalakította Veszprém arcát
A régi időkben a tűz volt Veszprém réme: az 1893-as nagy cserháti tűzvész után jelentősen megváltozott a város arca, a katasztrófa következményeit és hatásait máig felfedezhetjük a megyeszékhelyen.