Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C

Légy megint bolond egy kicsikét!

2024. március 9. 23:19
Kicsit lükék, kicsit kispolgáriak, de azért nagyon szeretjük őket: a Veszprémi Petőfi Színház színpadára másodszor is visszatér a Mézga család, hogy elmeséljék nekünk újabb kalandjaikat.

Első ízben a 2022/23-as évadban találkozhattunk velük: akkor Szűcs Gábor rendezett zenés színpadi vígjátékot Mézga Géza, Paula, Aladár és Kriszta, Máris szomszéd, no meg MZ/X kalandjaiból a 60-as, 70-es, 80-as években futott rajzfilmsorozat alapján.

Annak idején generációk gyerekkorát határozta meg a kissé nevetséges család, így aztán nem csoda, ha évtizedek múlva is nagy népszerűségnek örvendenek, akár a televízióban, akár a színházban találkozik velük az ember. Mondhatni magától értetődő volt tehát, hogy a Mézga család története folytatást kap a Petőfi Színházban is: a Szárnyal a kedv! Mesejáték március 10-én debütál, és ezúttal Paulát helyezi a középpontba.

Végre ő is megismerkedik ugyanis MZ/X-szel, a jövőbeli rokonnal, és persze azonnal vérszemet kap: ne csak a család többi tagja részesüljön különleges küldeményekben, hanem ő is. Persze, ahogy az lenni szokott, a kérés nem várt bonyodalmakkal jár – és sok kacagással a nézők részéről.

Módri Györgyi, a figura alakítója elmondta, igazán élvezetes próbafolyamaton vannak túl, s bár a rajzfilmfigurák valamelyest keretet adnak, alapvetően mégis csak embereket játszanak, egy kispolgári család mindennapjait igyekeznek megeleveníteni, akik akár mi is lehetnénk.

MZ/X (vagy Köbüki, Öcsi, ahogy tetszik) persze kicsit más tészta: bár a ma embere már otthonosan mozog az online térben, és a 60-as-80-as években megálmodott mesebeli találmányok nem is tűnnek elérhetetlennek, a jövőbeli rokon karaktere egy kicsit még mindig fantasztikus figurának tűnik: néha csupán mondateleji szótagokban beszél, mert a 30. században ennyiből is értik egymást az emberek – ami, ahogy Máté P. Gábor, MZ/X alakítója elmondta, nem éppen könnyíti meg a szövegtanulást a színésznek –, s ha látszólag egy nyelvet beszél velünk, akkor is teljesen mást ért a mondatok alatt. Máté P. szerint egyébként pont ez a figura szépsége: ő maga nagyon szereti a meséket, és azt is, ha szélsőséges figurákat kell játszania.

Paula és MZ/X mellett természetesen fontos szerep jut a műszaki zseni Aladárnak és a tudálékos Krisztának, valamint a családfőnek, Mézga Gézának is, de ismét találkozhatunk Máris szomszéddal és Blökivel is, illetve új karakterekkel is megismerkedhetünk.

A márciusi előadások listája itt érhető el.

Galéria
Szárnyal a kedv! - A Mézga család a Petőfi Színházban
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  tegnap 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. tegnap 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.