2023. március 25.
//
Irén névnap

Munkácsy – képek Amerikából

2010. július 7. 0:17
A műtárgyak különleges bánásmódot és tárolást igényelnek, ezeket a körülményeket megteremteti számukra a Csikász Galéria.

Munkácsy Mihály asztalos legényből lett híres festő. Képeit az egész világ csodálja, ezekből a minap különleges biztonsági intézkedések mellett 36 érkezett Veszprémbe. Egy amerikai műgyűjtő, Pákh Imre tulajdonában vannak, neki és a vándorkiállításnak köszönhetően Magyarországon több millióan láthatják az alkotásokat.


Derecskei Andrea és Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok főszervezője már 2005 óta egészíti ki a programsorozatot jeles kiállításokkal. A Munkácsy képek járták az országot és 2009 végén nem vitték vissza őket Amerikába, így lehetőség nyílt arra, hogy Veszprémbe is eljussanak a festészet magyar világklasszisának alkotásai.

– A kiállítás keretein belül harminchat festményt láthat a közönség, rajtuk keresztül a közönség megismerheti Munkácsy Mihály egész munkásságát. A műgyűjtővel még januárban sikerült megállapodnunk, mondanom sem kell, hogy a feltételek részben anyagiak, amihez már hozzá vagyunk szokva, így remélhetőleg minden az elképzeléseink szerint zajlik – számolt be Mészáros Zoltán.

Ezek a műtárgyak különleges bánásmódot és tárolást igényelnek, ezeket e körülményeket meg kell teremteni számukra, ilyenek a helyiség hőfoka, a levegő nedvességtartalma és egyebek. A rendkívül értékes műalkotások biztonsága kulcsfontosságú, a védelmükről gondoskodtak itt, Veszprémben is. Az épületen belül is és kívül is őrzik a képeket biztonsági őrökkel, riasztószolgálattal és kamerás megfigyeléssel.


Hegyeshalmi László és Áfrány Gábor

A képek az utolsó megjelenésük óta pihentek a Hungart cég érdi raktárában, egy részük pedig a Nemzeti Galériában volt látható. Veszprém a vándorkiállítás sokadik helyszíne. Érkezésükkor látszólag semmi rendkívüli dolog nem történt. Egy fehér furgon parkolt a Csikász Galéria bejáratánál, ahonnan óvatosan vitték be az épületbe a hatalmas csomagokat. Hegyeshalmi László, a Művészetek Házának igazgatója felügyelte kicsomagolásukat. A munkások sebészi precizitással bántak a csomagoló eszközökkel, majd elhelyezték a festményeket a termekben. Falra kerülésük ugyan csak a napokban lehetséges, hiszen előtte kissé átváltozik a galéria.


Derecskei Andrea és Hegyeshalmi László

- Szeretnénk egy belsőséges, korhű kiállítást létrehozni – mondja Derecskei Andrea, a kiállítás kurátora. - A helyszín kicsit hasonlítani fog a festő életében használt palotácskákra, az installáció ami a képek korhű megjelenítését teszi lehetővé szalonhangulatot kölcsönöz a helyiségeknek.

A Munkácsy – képek Amerikából című kiállítás július 10-től tekinthető meg október közepéig. Az önkormányzatnak köszönhetően a veszprémi általános- és középiskolákban tanuló diákok szervezett keretek között ingyen látogathatják majd.

Janni Anikó

További cikkek

Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.